Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 7. detsember 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallinnas arutleti põllumajandusteaduse ja biomajanduse tuleviku üle

Põllumajandus, kalandus ja toiduainetööstus on ühed biomajanduse kesksed elemendid
Foto: Postimees/Scanpix
4.–5. detsembril toimus Eesti Euroopa Liidu Nõukogu eesistumise raames põllumajandusteaduste alalise komitee (SCAR) konverents „Teadus- ja innovatsioonipoliitika hetkeseis ning SCARi roll Euroopa biomajanduses“, mille läbiv teema oli liikmesriikide interaktiivne osalemine nii põllumajandusteaduste alalises komitees (SCARi) kui ka põllumajandusteaduse ja biomajanduse tulevikuvõimaluste kujundamisel.

„Tallinnas toimunud SCARi konverents oli esimene omalaadne SCAR üritus. Paljude konverentsil osalenute  arvates võiks sellest välja kasvada uus traditsioon, kuna väljaspool Brüsselit toimuv üritus võimaldab komitee liikmetel saada parema ülevaate liikmesriikide teadus- ja innovatsioonikorraldusest,“ ütles toiduohutuse ning teaduse ja arenduse asekantsler Toomas Kevvai.  „Loodan, et SCARi töö annab olulise sisendi ka ÜPP ning ELi kalanduspoliitika tulevikuaruteludesse, kus nii teadmissiire kui ka innovatsioon on omandamas üha olulisemat rolli. On ju põllumajandus, kalandus ja toiduainetööstus ühed biomajanduse kesksed elemendid.“

Konverentsil osalejad rõhutasid eri ministeeriumite koostöö olulisust riiklikul tasandil biomajanduse kontseptsiooni rakendamisel. Samuti tõdeti, et edendada tuleks SCARi koostööd Euroopa Komisjoni eri direktoraatidega. Tulevikus on üks suurimaid väljakutseid see, kuidas riigid ja huvirühmad saaksid paremini planeerida ja rakendada riiklikke biomajanduse strateegiaid.

Põllumajandusteaduse alaline komitee loodi 1974. aastal, olles seega üks vanemaid komiteesid Euroopa Liidus. Oma olemasolu jooksul on SCAR teinud läbi mitmeid muutusi ning tulenevalt biomajanduse temaatika arengust maailmas on ka SCAR vaatamas üle oma tegevusvaldkondi. Teemade ulatus on laienenud kitsamalt põllumajandusteaduselt terviklikuma lähenemise suunas, mis hõlmab nii põllumajandust, metsandust, kalandust kui ka toiduga kindlustatust kliimamuutuste tingimustes.

SCAR on teinud mitmeid uuringuid põllumajandusteaduse tulevikust ning hetkel on väljatöötamisel järgmise üleeuroopalise tuleviku-uuringu põhimõtted, mis annavad olulise panuse riiklike, regionaalsete ja üleeuroopaliste tegevuste plaanimisse. SCAR mängib olulist rolli ühtse põllumajanduspoliitika, uue teaduse raamprogrammi ja teiste poliitikate kujundamisel.

Konverentsile järgneb SCARi plenaaristung ning mitmesuguste SCARi strateegiliste töögruppide – biomajanduse töögrupp, teadmussiirde töögrupp, CASA projekti üldassamblee – koosolekud. Lisaks paneb konverents suurejoonelise punkti Maaeluministeeriumi Eesti Euroopa Liidu Nõukogu eesistumise raames toimuvatele üritustele.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960