Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 3. november 2017

Väetise- ja riigilõivuseaduse muudatused saadeti kooskõlastusringile

Väetise- ja riigilõivuseaduse muudatused saadeti kooskõlastusringile
Autor: Meelika Sander-Sõrmus
Maaeluministeerium saatis kooskõlastusringile väetiseseaduse ja riigilõivuseaduse muutmise seaduse eelnõu.

„Muudatused lihtsustavad ning teevad odavamaks väetiste registreerimise, mistõttu on soodsam turule tuua ka uusi ja väikses koguses turustatavaid väetisi,“ ütles Maaeluministeeriumi taimetervise osakonna juhataja Sigmar Suu. „Lisaks annavad muudatused võimaluse väetiseregistris olevate ajakohaste andmete alusel paremini planeerida tõhusat ja riskipõhist järelevalvet.“

Eelnõu kohaselt peavad kõik Eestis tegutsevad väetisekäitlejad esitama majandustegevusteate koos lisadega, mille alusel kantakse käitleja ja tema turustatav väetis väetiseregistrisse. Selle tulemusena kajastab väetiseregister tegelikke ja ajakohaseid andmeid Eestis turustatavatest väetistest ja turustajatest.

Riigilõivuseadust muudetakse seoses väetiseseaduses tehtavate muudatustega, arvestades, et kehtiv järelevalvetoimingute eest tasutava riigilõivu kontrollimine on aja- ning töömahukas. Samuti väheneb väetisekäitlejate riigilõivu arvestamise ja tasumise halduskoormus.

Kehtiva viie riigilõivutasu asemel tuleb edaspidi tasuda üks riigilõivutasu. Eelnõus tehtavate muudatuste kohaselt tasub väetise käitleja käitlemisega alustamise aastal ning igal sellele järgneval väetise käitlemisega jätkamise aastal riigilõivu 46 eurot. See  tähendab, et riigilõivude arvestus muutub oluliselt lihtsamaks ja maksukoormus jääb seejuures samale tasemele.

Lisaks täiendatakse eelnõud punktiga, mis juhib väetisekäitlejate tähelepanu sellele, et nende kohustus on tagada väetise koostise ja pakendil oleva märgistuse vastavus kemikaaliseaduse nõuetele juba enne toote turustamist.

Vaata määrust: Väetiseseaduse ja riigilõivuseaduse muutmise seaduse eelnõu eelnõude infosüsteemis (EIS).

Jaga lugu
Pollumajandus.ee suurtoetajad:
Pollumajandus.ee toetajad:
Sigrid SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 14 990
Bruno Aleksander DominguesReklaamimüügi projektijuhtTel: 566 64 616