Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 1. detsember 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hilja Matsalu: lihakombinaat vajab uusi juhte

Hilja Matsalu: lihakombinaat vajab uusi juhte
Foto: Eliisa Matsalu
Kas tõesti ei leidu meest või naist, kes suudaks juhtida Rakvere lihakombinaati ning lubada praegustel puhata, küsib Sõeru talu perenaine Hilja Matsalu.

HKScan võiks Rakvere lihakombinaadi maha müüa, kui teisiti ei saa. Praegu pole töötajad palkadega rahul ja rahul pole ka veisekasvatajad, kelle meelest on liha kokkuostuhind liiga madal. Loomakasvatajad peaksid saama müüa veiseliha õiglase hinnaga, selleks see kombinaat loodigi. See ei ole ei veiste, nende pidajate ega lihakombinaadi töötajate asi, et HKScan käitab kuskil tehast, mis kontsernile veel kasumit ei anna, ja mine tea, kas hakkabki andma. Kõik need Anne Mere ja Jari Latvaneni mõtisklused säästumeetmete väljatöötamisest on vist lihtsalt üks mull.

Kui mu ema müüs kolmkümmend aastat tagasi ühe veise aastas, sai ta selle rahaga mind ülikoolis koolitada terve aasta. Nüüd võin mina müüa kümme veist, aga selle eest ei saa Anne Mere, Jari Latvaneni, ministri, haigekassa juhi jne ühe kuu palkagi. Ometi tahaks näha sära silmades nii endal kui ka loomadel. Pole kerge veiseid Poola, Lätti, Leetu ja Türki saata – pika tee peavad nad läbima oma elu lõpule vastu minnes. Miks? Sest seal makstakse rohkem.

Ma ei kurda. Mõtlen ainult, mis ma neid veiseid kasvatan. Olen alates viiendast eluaastast koos emaga lehmi lüpsnud, loomakasvatuses töötanud. Ma armastan loomi ja füüsilist tööd. Sellepärast pöördungi Mere ja Latvaneni poole, et meelde tuletada kahte asja. Esiteks, tööline tahab palka. Teiseks, veiseliha hind peab olema vähemalt kaks korda praegusest kõrgem.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960