Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 4. detsember 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Agritechnica 2017 märksõnad: roheline mõtlemine, innovatsioon, koolitus

Messil nähtud John Deere uut mudelit 6250R saab nüüd uudistama tulla Baltic Agro uude keskusesse Rukki Äriparki.
Foto: Baltic Agro Machinery OÜ
Novembri keskel toimus Saksamaal Hannoveris maailma suurim põllumajandustehnika näitus Agritechnica 2017, kus osalesid muidugi ka põllumajandustoodete valmistajad ja müüjad Eestist. Messi märksõnadeks olid keskkonnahoid, efektiivsuse suurendamine innovatsiooni abil ning erinevad seminarid ja arutelud.

Messil osalenud Baltic Agro Machinery tootejuhi Marek Peensalu sõnul võis eestlasi kohata peaaegu igas saalis. „Eesti põllumees on väga uudishimulik uute asjade ja innovatsiooni suhtes. Tänavune Agritechnica mess jäi positiivselt meelde just sellega, et vaatamata pikale ja väsitavale koristushooajale ei läinud põllumehed otse puhkusele ja otsustasid siiski teha enne väikese ülevaate, mida on 2018. aasta endaga kaasa toomas“.

Selles vallas oli John Deeril ette näidata palju uut ja huvitavat, sest maailma juhtiva põllumajandustehnikatootjana panustatakse igapäevaselt masinate arendamisse, et põllumehe töö saaks tehtud võimalikult väikse vaeva ja kulutuste hulgaga kuid samas efektiivselt. „Sain tänavusel Hannoveri messil olla giidiks ligikaudu sajale kliendile, mida on umbes poole võrra rohkem kui 2015. aasta messil. Ja väga positiivne on, et põllumees ikka huvi tunneb tehnika vastu!“

Marek Peensalu esitles messil uute toodetena John Deeri 5R ja 6R seeria traktoreid. Kusjuures 5R seeria on pälvinud tänu oma mugavusele, suurele võimsusele ja esmaklassilisele kasutajasõbralikkusele 2018. aasta traktori tiitli. Samuti oli väljas ka uueks aastaks Eestisse jõudev S700 seeriakombain, mis on oma mudeliuuenduse saanud tänu mitmetele nutikatele lahendustele. Nimelt suudab kombain ennast koristustingimuste muutudes iseseisvalt seadistada ja lisaks on kombaini punkrisse asetatud kaalud, mis tähendab, et tulevikus ei pea enam kombaini saagikust kalibreerima ja see toimub automaatselt. Nii ongi uus S700 seeria saanud endale ühise nimetaja: automatiseeritud kombain.

Kokku esitles Agritechnical oma tooteid ja teenuseid 2803 ettevõtet 53 riigist, kusjuures välismaiste eksponentide osakaal oli suurem kui kunagi varem ning näitusel olid esmakordselt esindatud näiteks selline India-Aasia tootja nagu Mahindra & Mahindra. Eestist oli oma boksiga esindatud ka näiteks meie enda BMF (Baltic Machine Factory) kaubamärgi all metsatreilerite ja -tõstukite valmistamisele spetsialiseerunud OÜ Lisako.

Messi külastajate arv oli kokku umbes 450 000, kellest 100 000 olid muide väljastpoolt Saksamaad, mis näitab ülemaailmselt põllumajandustootjate suurt huvi uuemate tehnoloogiate ja trendide vastu. Saksamaa järel oli enim külastajaid Madalmaadest, millele järgnesid Taani, Šveits, Austria ja Itaalia. Kokku oli külastajaid 138 riigist.

Uuring: põllumehed on valmis investeerima

Agritechnica külastajate vahel läbiviidud uuring tõestas põllumeeste, farmipidajate ja tööstuste valmisolekut investeeringuteks. Messi meediakontakti Malene Conlongi sõnul näitas uuring, et enam kui kaks kolmandikku küsitletutest kavatsevad investeerida järgmise kahe aasta jooksul ning selle investeeringu keskmes on eelkõige asendamine ja laienemine.

Ligi 700 Agritechnica eksponenti esitlesid oma uusimaid elektroonika ja võrgulahendusi, mis panid omavahel suhtlema mehhaanika ja hüdraulika. Suurt huvi tunti ka drooni- ja robottehnoloogia ning erinevate mehhaaniliste ning keemiliste taimekaitselahenduste vastu.

 

Fendt’i traktor E100 Vario saab Agritechnical hõbemedali

Lihtne lahendus lameda põhjaga viljamahutitele

Agritechnica medalisadu tõi John Deere'le 3 medalit

LiftCab - funktsioon, mis võimaldab kabiini kuni 70 cm tõsta

Nutikas tuvastamissüsteem hindab ulukikahju

Puuviljakasvatajale abiks: automatiseeritud harvenduslõikus Darwin SmaArt kaamera­süsteemiga

Fendt esitleb uut põllurobotit

Agritechnica 2017: Claas saab sel aastal ühe kuld- ja neli hõbemedalit

Jagati innovaatika kuld- ja hõbemedaleid

Iga kahe aasta tagant auhinnatakse Agritechnical silmapaistvamaid uuendusi ning ka sel aastal said innovatsiooniauhinna 31 toodet – neist kaks pälvisid kuld- ja 29 hõbemedali. Kokku esitati konkursile 320 uuendust.

Kuldmedali sai John Deere uue StalkBusteri eest, mis on integreeritud Kemperi maisiheedri raami. Spetsiaalne purusti purustab iga kõrretüüka juba enne, kui hekseldi või traktor jõuavad need alla vajutada. Tulemusena pekstakse taimevarred lisaks mahalõikamisele väikesteks tükkideks, hävitades kahjurite talvitumiskohad ja vähendades taimehaigusest tingitud seente tekke riski mullas.

Teise kuldmedali sai CLAASi tava- ja hübriidkombainidele loodud automaatne viljapeksu juhtmoodul CEMOS AUTO THRESHING, mis tagab täisautomaatse nõgusa peksupinna lõtku ja peksutrumli kiiruse reguleerimise tangentsiaalsetes viljapeksuseadmetes, kohanedes dünaamiliselt valitsevate töötingimustega. Sellisel viisil optimeeritakse viljapeksuprotsess seadmes pidevalt ja automaatselt maksimaalse tehnilise võimekuseni.

Põllumehed ja farmerid huvituvad üha enam aruteludest ja töötubadest

Malene Conlongi sõnul on professionaalsete põllumajandustootjate ja –ekspertide seas aina enam oodatud ja aktraktiivsemad rahvusvahelised foorumid, ümarlauad ja seminarid, millega on kindlasti plaanis ka jätkata. „Neist on saanud üks Agritechnica kaubamärke. Tänavu oli üks populaarsemaid Saksamaa Inseneride Assotsiatsiooni (VDI) 75. rahvusvaheline konverents, kus enam kui 1000 inseneri ja teadlast üle maailma arutasid põllumajanduslikel teemadel.“

Menukad olid ka „Ag Machines International - juurdepääs arenevatele turgudele“ raames toimunud konverentsid ning pressikonverentsi teemal "Maailm ilma näljata“. Lisaks tehnilistele lahendustele peetakse koolitusi ja teadmiste edasiandmist aina olulisemaks arengumaade ja arenevate riikide edukuse eeltingimuseks. Põllumajanduse potentsiaalidest ja alustajate rollist selles vallas toimusid teabeüritused alles alustavatele põllumajandusettevõtetele ja üliõpilastele.

Järgmine Agritechnica toimub Hannoveri messikeskuses 10.- 16. novembril 2019.

Gerli Ramler

kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960