Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 12. jaanuar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Turbatootjatel võimalus metsakriisist võita

Turbatootjatel võimalus metsakriisist võita
Foto: Postimees/Scanpix
Metsa töötlemise märgades oludes katkemise tõttu on tekkinud võimalus turbatootjatel, mis saavad nüüd koostootmisjaamadesse oma toodet pakkuda.

"Praegune erakorraline seis metsades võiks kõigile meelde tuletada, et Eestis on olemas ka teine väga väärtuslik kütus ehk turvas, mille kütteväärtus on stabiilselt kõrge ja mille head ladustamisvõimalused suurendavad tarnekindlust," kommenteeris Eesti suurima turbatootja Tootsi Turvas juht Matti Puuronen.

Möödunud aastal varus Tootsi Turvas kütteturvast tellimuste vähesuse tõttu tagasihoidlikult ja keskendus kasvuturbale, kuid tänu ladudele on neil võimalus küttefirmadele turvast pakkuda alles. "Näeme ka, et klientidel tänu turbale kütte keskmine niiskus langeb – puiduhake on praegu väga niiske, turbaga saab keskmist niiskust vähendada ja selle kaudu katelde efektiivsust parandada," ütles Puuronen.

Turbaäri Eestis: kaks korda sada

Praegune olukord on turbale küll võimaluse andnud, kuid taastuvenergia toetuste erinevus puidul ja turbal tähendab siiski, et turvas tavaolukorras ei ole nii konkurentsivõimeline, mistõttu võiks Puuroneni sõnul ikkagi kaaluda toetuste ühtlustamist.

Erametsaliit teatas täna, et seoses erakordselt suure sademete hulgaga kuulutasid Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liit ning Eesti Erametsaliit välja eriolukorra. Liidud palusid ka riigilt kinnitust eriolukorrale, mis tähendaks, et tarneraskuseid puidutööstusele oleks võimalik vabandada loodusoludega. Eelkõige ootavad liidud mõistmist finantsasutustelt ja suurtarbijatelt, ELi toetusi menetlevatelt asutustelt ning sektori enda osapooltelt.

"Tänastes märgades ilmastikuoludes ei ole aktiivne metsamajandmine looduskeskkonna suhtes vastutustundlik ja läheb vastuollu metsanduse hea tavaga. Olukord on eriti keeruline metsast palka saavate inimeste jaoks. Need mõjud ei pruugi avalduda kohe, vihmaste olude tõttu oleme sunnitud töötama aladel, kus tavaliselt teeme töid kevadise sula ajal. See aga tähendab, et kevadel võib olukord veelgi raskemaks kujuneda," ütles metsa- ja puidutööstuse liidu juhatuse esimees Marek Kase.

Loe pikemalt Äripäeva veebist.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960