e-põlluraamat VitalFields oskab nüüd põllumehele ka väetusplaane koostada

Hea saak väetatud põllult
Hea saak väetatud põllult

Just praegu planeerivad põllumehed enda erinevate kultuuride ja põldude väetise vajadusi, et otsustada, kui palju taimetoitaineid endale lattu tellida. Hooaja alguses tuleb väetusplaanid juba esitada ka PRIA-le. Selleks, et põllumehel oleks lihtsam seda olulist protsessi hallata, on Eestis loodud e-põlluraamat VitalFields oma kasutajatele välja töötanud lihtsa väetustarbe kalkulaatori.

Aina rohkem pööravad nii põllumehed kui ka nende kontrollorganid tähelepanu põldude väetamisele ning sellega seotud nõuetele. Põllumees Sander Hiire sõnul on väetamine põllumehele võtmeküsimus kolmel põhjusel: muldade jätkusuutlikkus ja toitainete tasakaal, keskkonnakaitse nõuetele vastavus ning majanduslik efektiivsus.

“Kõik kolm on võrdse tähtsusega, kuid otsusteni jõudmise rägastik, mille agronoom või ettevõtte juht peab läbima, on suure vastutusega, mitmetasandiline, keeruline ja ajamahukas. Tööriistad ja mudelid, mis aitavad põllul tehtu üle rehkendust pidada ja lüüa kokku mitme aasta kasvatuspraktika ning võrrelda saagiga ära viidud ja füüsiliselt antud toitainete tasakaalu, viivad suure sammu lähemale õigete otsuste tegemisele,” kommenteeris Hiire, kuidas väetustarbe kalkulaator põllumehele abiks on.

VitalFieldsi esindaja Tanel Tangi sõnul koostavad põllumehed hetkel väetusplaane nii, et vaadatakse kultuuri vajadust vastavalt konkreetselt planeeritud saagile ning põldude enda kvaliteeti ehk põldudelt võetud mullaproove. “Kui kõik need andmed on läbi vaadatud ja analüüsitud, alles siis saab plaani kirja panna väetisega lisatava lämmastiku koguse. Seega eeldab väetusplaani käsitsi koostamine paljude numbrite peast teadmist ja olenevalt põldude ja kultuuride hulgale ka üsna mahukat analüüsi,“ rääkis VitalFieldsi esindaja Tanel Tang.

VitalFieldsi uus väetustarbe kalkulaator võimaldab aga taimetoitainete bilansi kätte saada automaatselt, sisestades vaid vaja minevad muutujad ning programm teeb ise vajalikud arvutused nende järgi. 

„Esmalt tuleb põllumehel kalkulaatorisse sisestada põllult oodatav saak hektari kohta, mille põhjal arvutab programm kogu taimetoitainete vajaduse. Seejärel võib lisada mulla kohta andmed nagu näiteks lämmastiku hulk mullas kevadel, loodusliku lämmastiku hulk huumuses, lämmastiku hulk orgaanilises väetises, lämmastiku ülekanne vahekultuurilt ja lämmastiku ülekanne eelmiselt kultuurilt, mille sisestamisel annab kalkulaator veelgi täpsema ülevaate vajalikest väetistest,“ kirjeldas Tang, kuidas uus väetustarbe kalkulaator töötab.
VitalFieldsi kasutajaid toetab väetamise planeerimisel ka mullaproovide kaart, mis näitab visuaalselt põllu muldade olukorda ja rikastamisvajadust ning mille andmeid saab ka väetustarbe kalkulaatoris kasutada.

„Vaja minev väetise kogus arvutatakse automaatselt ning programmist saab nõuetekohase väetusplaani välja võtta ja esitada ka PRIAle. Inspektori külastusel on võimalik kogu vaja minev info kõigest mõne klõpsuga välja printida. Lisaks annab programm ülevaade lämmastiku ja fosfori kogusest väetamisel põlluraamatu kande juures. See annab agronoomile või põlluraamatu täitjale alati ülevaate, kui palju on valitud põllule juba taimetoiteelemente antud, et vältida ala- või üleväetamist,“ kinnitas Tang.

Osale arutelus

Põllumajandus.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Pollumajandust sotsiaalmeedias

RSS

Põllumajandus.ee toetajad:

Valdkonna töökuulutused