9. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riigid, mis saavad tariifisõjast kasu

Puuvill oli üks 106-st USA ekspordiartiklist, millele Peking plaanib kehtestada 25protsendilise imporditariifi
Foto: Postimees/Scanpix
USA-Hiina tariifisõjas pole ainult kaotajad. Mõnede riikide ettevõtted hoopis võidavad, kirjutab CNBC.

Paljud ökonomistid ja ettevõtete juhid on Donald Trumpi agressiivset kaubanduspoliitikat kritiseerinud – kardetakse, et teised riigid vastavad vastumeetmetega, mis mõjub Ameerika Ühendriikide majandusele halvasti.

Praeguseks on nii Hiina kui ka USA teatanud, et üle 100 miljardi dollari väärtuses kaupu võib kummagi riigi puhul tariifide alla minna.

Suur osa turgudest ja ekspertidest ootab, et kaubandussõda on terve maailma jaoks kehv. Aga on ka riike, mis saavad Hiina poolt USA-le kehtestatavatest tariifidest kasu. See loob ruumi teistele kaubanduspartneritele oma ekspordi suurendamiseks.

„Kindlasti on olemas majandusi, mis saavad tariifidest kasu,“ ütles Schrodersi arenevate turgude võlaturgude juht Jim Barrineau. „Kui vastasseis kujuneb pikaajaliseks kaubandussõjaks, siis võib Hiina hakata suurendama arenevatesse riikidesse tehtavaid otseinvesteeringuid – seda nii põllumajanduse kui ka metalli- ja energiatootmise puhul.“

Brasiilia sojaoad

USA sojaubade tootjaid ähvardab Hiina poolt 25protsendiline tariif. Hiina on sojaubade maailma suurim importija ning USA on Hiinasse eksportijate seas Brasiilia järel teisel kohal. See peaks mõjutama märkimisväärselt nii USA sojaubade kui ka Hiina sealiha tootjaid, kes kasutavad sojaubasid söödana.

Hiina rahandusministri asetäitja Zhu Guangyao ütles, et Lõuna-Ameerika turud võivad olla edaspidi peamine koht, kus sojaubasid tuuakse.

„Brasiilia võib sellest kõige rohkem kasu saada,“ ütles Barrineau, kes mainis, et juba praegu läheb 75 protsenti nende sojaubadest Hiinasse. „Hinnad võivad eksporditurul aga tublisti tõusta ning see on sealsete farmerite jaoks hea.“

Brasiilia ei suuda täielikult USA ekspordipakkumist aga asendada. 2017. aastal müüs USA Hiinasse 32,9 miljonit tonni sojaube. Brasiilia müüs riiki kokku 50,93 miljonit tonni.

Argentina sojaoad

Argentina on maailmas suuruselt kolmas sojaubade eksportija ning turul Brasiiliaga sarnaselt positsioneeritud, ütles Barrineau. Sojaoad moodustavad Argentina koguekspordist lausa 17,5 protsenti. Samas ootavad toorainete analüütikud, et sealse saagi hind langeb põudade tõttu 25 protsenti.

Austraalia puuvill

Puuvill oli üks 106-st USA ekspordiartiklist, millele Peking plaanib kehtestada 25protsendilise imporditariifi. Hiina ei ole suur USA puuvilla importija, aga ettevõtted, mis otsivad tariifide tõttu alternatiivseid turge, vaatavad tõenäoliselt Austraalia poole, nentis Robobanki põllumajandustoodete turgude uurimise juht Stefan Vogel.

Austraalia puuvilla eksport ulatub aastas 1,2 miljardi dollarini ning üks kolmandik sellest läheb praegu Hiinasse, selgub Observatory of Economic Complexity andmetest. Samas ei oska analüütikud öelda, kui palju võiks tariifid puuvilla hinda ja eksporditurgu täpselt mõjutada.

Loe pikemalt Äripäeva veebist.

Autor: Mait Kraun, kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960