13. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: nisu hind tõuseb, rapsi hind heitlik

Börs: nisu hind tõuseb, rapsi hind heitlik
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Nädala börsiuudised: Euroopa nisuhinnad kasvutrendis; õliseemnete turg on väga heitlik; Danish Agro jaoks oli mullu hea aasta; nafta hinnad enam kui kolme aasta tipus.

Märkimisväärne on Euroopa nisuhindade kasvav hinnatrend ning heitlikud ajad õliseemnete turul. Viimase puhul on selgelt näha, et turuosalised ei saa aru, mis suunas turud liikuma hakkavad, sest muutujaid on väga palju – olgu selleks kaubandussõda, ilm või tarbijate eelistused.

Nafta hinnad jõudsid sellel nädalal enam kui kolme aasta kõrgeima tasemeni, mis on tõstnud ka kütusehindu. See avaldub selgelt ka Eesti tanklates, kus juba praegu on hinnad võrreldes mõne aasta taguse ajaga järsult kasvanud.

Euroopas on nisuhinnad kasvanud

Euroopa teraviljade hinnad on kallinenud, millele on kaasa aidanud USA ja Venemaa nisuhindade kasv. Musta mere regiooni nisu mõjutab praegu kõige enam rubla odavnemine – valuuta kukkus sellel nädalal 16 kuu madalaima tasemeni, mis tõstis hindu.

USA põllumajandusministeerium (USDA) vähendas hiljuti Euroopa Liidu 2017-18 hooaja nisuekspordi prognoosi 1 miljoni tonni võrra, 24 miljoni tonnini.

Hooaeg lõpeb koos juuniga ning on ebatõenäoline, et peamised rahvusvahelise turu ostjad hakkavad oma oste järsult suurendama, kirjutab põllumajandusfirma Gleadelli analüütik David Woodland. Põhjuseks on asjaolu, et paljude jaoks hakkab nende endi saak peagi valmima.

See tähendab, et Euroopa Liidus peaksid varud märkimisväärselt kasvama, kirjutas Woodland. USDA analüütikud aga usuvad, et eksporditurgudele müümata jääv nisu suunatakse söödaks. Woodland usub, et USDA ELi varude prognoos on veidi liiga optimistlik.

Samas on viimasel ajal tabanud Lääne-Euroopat tugevad vihmahood, mis lükkavad kevadist külviperioodi edasi. See võib tähendada, et paljud põllumehed valivad nisu asemel maisi, mida saab hiljem külvata.

Pariisi toidunisu hind kukkus nädalaga küll 0,8 protsenti, 165 euroni tonnist, aga praegu on juba selgelt välja joonistunud kasvav trend.

Nisu hind
Foto: Äripäev AS

Õliseemnete turg on heitlik

Õliseemnete turul on seis aga küllaltki heitlik – tuleb nii positiivseid uudiseid kui ka negatiivseid ning turg otsib selle tõttu oma suunda.

Prognoose muudetakse mõlemale poole ning ostjad muudavad pidevalt meelt, mida söödana kasutada. Kui siia juurde lisada ilmaprobleemid, biokütuste poliitika ning kaubandussõja, siis on aru saada, miks paljud põllumehed ja kauplejad on segaduses.

„Fakt on aga see, et tõenäoliselt on maailmas piisavalt õliseemnete toodangut, et tarbijate nõudlus ära katta. Väljakutse seisneb aga selles, et ostjad tahavad saada odavamaid hindu, aga raske on aru saada, mis suunas turg liigub,“ kirjutas Openfieldi analüütik Cecilia Pryce.

Kas kaubandussõda tuleb või mitte? Kas Hiina vahetab rapsiõli sojaubade vastu või mitte. Kõigil osapooltel on küllaltki keeruline oma tuleviku tegemisi hinnata.

Rapsiseemnete hind langes Euronext turul 1,2 protsenti, 348 euroni tonnist.

Rapsi hind
Foto: Äripäev AS

Teistest toorainetest kallines kakao hind 1,8 protsenti, 2538 dollarini tonnist. Euroopas odavnes kooritud piima pulbri hind 0,4 protsenti, 1325 euroni tonnist.

Danish Agro jaoks oli mullu hea aasta

Põllumajandusfirma Danish Agro avaldas oma 2017. aasta raporti, millest selgub, et ettevõttel läks mullu väga hästi.

„Tänapäeval sõltub põllupidajate edu sellest, millised on nende teadmised ning toodete kvaliteet. Samuti hindadest, mis loovad ettevõttele väärtust. Kogu Danish Agro strateegia põhineb nende faktorite parandamisel,“ kirjutas ettevõte raportis. „See on ka põhjus, miks me oleme suutnud 2017. aastal oma positsiooni parandada.

Ettevõtte maksueelne kasum ulatus 82 miljoni euroni, mis on 2016. aastaga võrreldes samal tasemel. Käive oli 4,2 miljardit eurot. Arvestades seda, mis on toimunud tooraineturgudel, on ettevõte tulemustega väga rahul.

Nafta hinnad enam kui kolme aasta tipus

Pinged Lähis-Idas, nõrk dollar ja vähenenud hirm kaubandussõja ees on lükanud nafta hinna kolme aasta kõrgeima tasemeni.

Nafta hind tõusis teisipäeval üle 3 protsendi, kui Hiina president teatas, et soovib riiki avatumaks muuta ja imporditariife pigem alandada. Seega loodetakse, et maailma majandust ei ähvarda kardetud kaubandussõda.

Lisaks on nafta hinda toetanud USA dollari langus – eelmise aasta algusest on valuuta miinuses 15 protsendiga.

Nafta hinna tõusu ei ole suutnud tagasi hoida ka tõik, et Ühendriikide kildanafta tootjad on järjest usinamad ja USAst saab tänavu tõenäoliselt maailma suurim naftatootja. Nii maksabki nafta barrel taas üle 70 dollari.

Brenti toornafta kallines nädalaga 5,9 protsenti ja WTI lisas 6,4 protsenti. Kummagi barrel maksis reedeks vastavalt 71,95 ja 67,07 dollarit. Bensiini hind rahvusvahelisel turul kallines 4,9 protsenti, 697 dollarini tonnist.

Bensiini hind.
Foto: Äripäev AS

Autor: Mait Kraun, kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960