Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 30. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kas ÜPP eelarve võib uuel perioodil väheneda 6%?

Baltikumi põllumajandusorganisatsioonid alustasid ühist koostööd ÜPP teemadel.
Foto: Postimees/Scanpix
Eesti, Läti ja Leedu põllumajandusorganisatsioonide esindajad alustasid möödunud nädalal taas ühiste kohtumistega ELi erinevates institutsioonides, et saavutada Balti riikide põllumajandussektorile võimalikult soodne tulemus nii ÜPP kui ELi eelarve läbirääkimistel.

25. aprillil kohtuti Euroopa Parlamendi mõjukate liikmete Albert Dessi ja Reimer Bögega.

Dess on parlamendi põllumajanduskomisjoni liige ja Böge eelarvekomisjoni liige. Saksa eurosaadik Dess andis möödunud reformi ajal olulise panuse Balti riikide otsetoetuste suurendamiseks. Dess rõhutas kohtumisel, et toetuste võrdsustamine uuel perioodil pole võimalik, kuid kindlasti on võimalik nende ühtlustamine. Böge tõi esile, et toetuste ümberjaotamisel on probleem ka liikmesriikide sees. Eelarvest rääkides viitas ta eelarvevolinik Oettingeri plaanile, et pool Suurbritannia lahkumisest tekkivast eelarveaugust peaks katma sissemaksete suurendamine ja teise poole sääst olemasolevate tegevuste hulgas. Tema sõnul peaksid kõik pingutama, et eelarve osas sünniks otsus veel enne europarlamendi valimisi, sest selle uus koosseis on ettearvamatu. Ühtlasi ütles ta, et teatud määral tuleb suuremate põllumajandusettevõtete toetusi ümber jagada, muidu otsust ei sünni. Toetuste piiramise kaudu vabaneva raha võiks suunata maaelu arengu vahenditesse. Struktuurifondide puhul viitas ta, et ilmselt oleks mõistlikum eraettevõtete toetamise asemel keskenduda investeeringutele taristusse, mis toob kasu kõigile.

Möödunud nädalal kohtusid Eesti, Läti ja Leedu põllumajandusorganisatsioonide esindajad ka volinik Andriukaitise kabineti ülema Arūnas Vinčiūnase ja volinik Dombrovskise kabineti liikme Elina Melngailega, et üle rõhutada vajadus otsetoetuste ühtlustamiseks ja toetuslagede seadmisel arvestada liikmesriikide erineva ettevõtete struktuuriga.

Mõlemal kohtumisel selgus, et esialgses eelnõus on põllumajandustoetuste ühtlustamise vajadus välja toodud, kuid konkreetsed numbrid selguvad järgmisel kolmapäeval. Rahvusvahelisest pressist on läbi käinud viide, et ÜPP eelarve võib uuel perioodil väheneda 6%.

Kohtumistel osalesid EPKK juhatuse esimees Roomet Sõrmus ja koja Brüsseli esinduse juht Ene Kärner. Balti riikide delegatsioonil õnnestus komisjoni külastades põgusalt vestelda ka Euroopa Komisjoni põllumajandusvolinik Phil Hoganiga.

Roomet Sõrmus osales 26. aprillil ka Copa-Cogeca presiidiumi kohtumisel. Ta rõhutas selle raames toimunud arutelul põllumajandusvolinik Phil Hogani kabinetiülema Peter Poweriga nii otsetoetuste ühtlustamise vajadust liikmesriikide vahel kui ka toetuste ettevõttepõhiste lagedega seonduvat.Allikas: Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960