Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 5. juuni 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti tarbekartuli põldudel tuvastati kaks uut kartuli ringmädaniku haiguskollet

Kartulipõld
Foto: Pixabay
Igal aastal teeb Põllumajandusamet (PMA) Eestis seiret ohtlike kartuli bakterhaiguste leidmiseks. Seire käigus võetakse laboriproovid eelmise aasta kartulisaagist, kuna haigus võib kartulis peituda ilma haigustunnuseid avaldamata. Sel kevadel tuvastati ohtlik taimehaigus kartuli ringmädanik kahest võetud laboriproovist Põlvamaal ja Viljandimaal.

„Ohtlike taimehaiguste vältimiseks on tarbekartuli tootja kohustatud igal aastal uuendama 20% maha pandavast seemnest sertifitseeritud seemnekartuliga. Istutusmaterjali uuendamine aitab kaitsta kartulisaaki ohtlike haiguste ja kahjurite eest ning tõstab saagi kvaliteeti,“ ütles Põllumajandusameti taimetervise ja aianduse osakonna nõunik Mart Kinkar.

„Ringmädanik võib soodsates kasvutingimustes hävitada suure osa kartulisaagist. Bakterhaigusest vabanemiseks peab tootja hävitama saastunud kartulimugulad ja kartulipõllul tuleb loobuda kartulikasvatusest kolmeks järgnevaks aastaks. Samuti tuleb puhastada ja desinfitseerida kõik hoidlad, masinad, seadmed ja konteinerid, mis saastunud kartuliga võivad olla kokku puutunud,“ lisas Kinkar.Alates 2010. aastast on ringmädaniku haiguskollete arv selgelt vähenenud, viimati tuvastati tarbekartuli põllult kartuli ringmädanik 2015. aastal Jõgevamaal. Leviku vähenemisele on suurt mõju avaldanud just 20% sertifitseeritud seemnekartuli kasutamise nõue, mis aitab vähendada kahjustajate leviku riske ja mida peab ka alanud kartuli istutamise hooajal seetõttu kindlasti meeles pidama.Seire käigus kartulist võetud proovid analüüsiti Põllumajandusuuringute Keskuse taimetervise ja mikrobioloogia laboris.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960