15. juuni 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: nisu hinnad langevad nii USAs, Euroopas, kui ka Musta mere piirkonnas

Nisu honnad langevad
Foto: Pixabay
Nädala börsiuudised: nisuhinnad pöördusid langusesse; USDA vähendas nisutoodangu prognoose; Ukraina teraviljade eksport languses; maisihinnad langevad; kakao hakkas kiiresti kallinema; IEA: nafta kiire hinnatõus saab läbi.

Mure kehva ilma pärast on taandunud ning nädala teises pooles hakkasid nisuhinnad langema, vaatamata sellele, et USA põllumajandusministeerium vähendas nii Euroopa kui ka Venemaa toodanguprognoose.

Kakao hind hakkas aga kiiresti tõusma, sest Elevandiluuranniku eksporditempo on oodatust aeglasem ning jahvatamine aktiivsem.

Piimahinnad langesid Euroopas tublisti ning kütuseturul on olukord põllumeeste jaoks paranenud, sest pikalt kestnud hinnatõus ei tohiks jätkuda.

Nisuhinnad pöördusid langusesse

Nisuhinnad hakkasid nädala teises pooles langema, sest mure kehva ilma pärast on vähenenud, vahendab AgriCensus.

Selle tõttu hakkasid langema hinnad nii USAs, Euroopas kui ka Musta mere piirkonnas. Chicagos langes buššelihind alla 5 dollari ning jõudis madalaima tasemeni alates 18. maist. Osalt on tõenäoliselt tegemist ka tehnilise korrektsiooniga, sest suuri põhjuseid languseks sellel nädalal ei olnud.

Euroopas odavnes toidunisu hind nädala lõikes 1,8 protsenti, 180,25 euroni tonnist. Euroopa Keskpank teatas, et intressimäärasid enne järgmise aasta suve ei tõsteta. See pani euro kiiresti kukkuma, aga regiooni nisufutuure see tõusule ei aidanud.

Venemaal odavnesid nisuhinnad neljapäeval 2-3 dollari võrra tonnist.

Euroopa Liidu nädalane nisueksport oli 181 238 tonnini, tänavu on see näitaja kehvem olnud vaid kahel nädalal. 2017/18 hooaja eksport on langenud eelmise aasta sama ajaga võrreldes 18 protsenti.

Toidunisu hind Euroopas (€/tonn).
Foto: Allikas: barchart.

USDA vähendas nisutoodangu prognoose

Selle nädala alguses avaldas USA põllumajandusministeerium (USDA) ka Venemaa ja Euroopa nisutoodangu prognoosid, mis pakkusid hindadele mõningat toetust.

Ministeeriumi hinnangul väheneb Venemaa nisutootmine aastases võrdluses 19,4 protsenti, 68,5 miljoni tonnini. Võrreldes teiste prognoosidega on see pigem pessimistlik. Analüüsifirmad ja teised institutsioonid prognoosivad 70-74 miljoni tonnist tootmist.

USDA vähendas Venemaa toodanguprognoosi kokku 2,5 miljoni tonni võrra.

Euroopa toodanguprognoosi vähendati miljoni tonni võrra, 149,4 miljoni tonnini. Võrreldes eelmise aastaga on seda 1,4 protsenti vähem.

Ukraina teraviljade eksport languses

Ukraina põllumajanduse analüüsifirma ProAgro teatas, et riigi selle hooaja teraviljade eksport ulatus neljapäevase seisuga 38,15 miljoni tonnini.

Seda on 4,2 miljoni tonni ehk 10 protsendi võrra vähem kui eelmisel aastal, teatas firma.

Tõsi, nisueksport langes marginaalselt – poole miljoni tonni võrra, 16,6 miljoni tonnini. Odra eksport langes miljoni tonni võrra, 4,2 miljoni tonnini.

Maisieksport vähenes 2,6 miljoni tonni võrra, 17,1 miljoni tonnini. Põhjuseks on USA agressiivne tegutsemine eksporditurgudel. Ühendriikide tootjad on müünud maisi isegi Egiptusesse. Lisaks sellele on asunud Hiina oma varusid vähendama, mille tõttu pole nad nii palju maisi importinud.

Ukrainas on maisihinnad langenud mõne kuuga ligi 10 protsenti, 187,75 dollarini tonnist.

Maisi hinnad Euronext turul (augustikuu futuur).
Foto: Allikas: Reuters

Kakao hakkas kiiresti kallinema

Kakao hinnad hakkasid sellel nädalal kiiresti tõusma, sest jahvatamine on olnud oodatust aktiivsem, aga Elevandiluuranniku tootmine oodatust aeglasem, vahendab Reuters.

Kakao hind kallines nädalaga lausa 8,2 protsenti, 2450 dollarini tonnist. Ilmusid andmed, et Elevandiluurannikul käib aktiivne kakao jahvatamine.

Lisaks sellele on riigi sadamates vähem kakaoube ning ekspordimahud oodatust väiksemad, ütlesid kauplejad. Oktoobri algusest kuni mai lõpuni jõudis riigi sadamatesse 1,64 miljonit tonni kakaoube, mida on 6 protsenti vähem kui eelmisel aastal.

Kuna hinnad on viimasel ajal langenud, siis töötlejate nõudlus on paranenud.

Kakao hind
Foto: Äripäev AS

Teistest toorainetest odavnes kooritud piima pulbri hind EEX turul 2,3 protsenti, 1538 euroni tonnist.

Töötlemata riisi hind tõusis 10 protsenti ja kvintal maksab 12,3 dollarit. Valge suhkru hind kallines Londonis 3,1 protsenti, 347,5 dollarini tonnist.

IEA: nafta kiire hinnatõus saab läbi

Rahvusvaheline Energiaagentuur (IEA) usub, et nafta kiire hinnatõus saab peagi läbi ning hinnatase stabiliseerub, vahendab CNBC.

„On ebatõenäoline, et hinnad tõusevad sama järsult nagu viimase aasta jooksul. See tähendab, et edaspidi mõjutab see ka nõudlust vähem,“ ütles Pariisis tegutsev organisatsioon oma igakuises raportis.

IEA jättis 2019. aasta naftanõudluse kasvuprognoosi samaks. Organisatsioon prognoosib, et päevane nõudlus suureneb 1,4 miljoni barreli võrra.

Nõudlust piiravad tegurid

Samas hoiatati, et nõudluse langusrisk on samuti olemas. „Seda toetavad faktorid on kõrgemad hinnad, kindlustunde vähenemine majanduses, protektsionism kaubanduses ning potentsiaalne USA dollari kallinemise jätkumine.“

Brenti toornafta odavnes nädalaga 1,1 protsenti, WTI kallines 1,8 protsenti. Kummagi barrel maksis reedeks vastavalt 75,9 ja 67,01 dollarit. Bensiini maailmaturu hind kukkus 2,1 protsenti, 712 dollarini tonnist.

OPECi esindajad kohtuvad Viinis 22. juunil, kus arutatakse turuolukorda. Võimalik, et riigid on tootmiskärbete osas erinevatel seisukohtadel. Osad usuvad, et kärpeid võib koomale tõmmata, teiste arvates tuleks kärped jätta samale tasemele.

Autor: Mait Kraun, kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960