Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 18. juuni 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti suurimaks metsakasvatajaks pürgiv Eesti Metsameister avas suur-kasvuhooned

Uus suur-kasvuhoone
Foto: Eesti Metsameister
Tartumaal Elva vallas Suur-Rakke külas avati 14. juunil kaks suur-kasvuhoonet, mis annavad aastas ligi miljon metsaistikut, pakkudes oodatud leevendust kodumaiste metsaistikute põuale.

Eesti Metsameistri kasvuhoonetes kasvavad peamiselt kuuse- ja kaseistikuid. Ettevõtte juhatuse liikme Mart-Sander Mõtsi sõnul on nõudlus istikute järele juba praegu väga suur ja järjekorrad taimedele pikad. “Täna toodetakse suur osa Eestis kasvatatud istikutest RMK-le ja istikute vähene tootmine on jätnud erametsaomanikud raskete valikute ette,” viitas Mõts.

Kirjeldatud olukorras metsaomanik kas loobub metsauuendamisest istikute nappuse ja raske kättesaadavuse tõttu või ostab metsataimed Lätist või Leedust. “Viimase puhul on ostuprotsess logistiliselt keeruline ning puudub garantii istikute kvaliteedi osas,” viitas Mõts.

“Keskkonnaministeerium on ka oma analüüsis viidanud, et Eestis on puudu vähemalt 3 miljonit metsataime, mida igal aastal metsauuendamisel vaja on,” kirjeldas Mõts.

Tema sõnul ongi Eesti Metsameistri eesmärgiks parandada metsataimede kättesaavavust ja teha metsauuenduse täisteenus erametsaomaniku jaoks mugavaks ja lihtsasti kättesaadavaks.

Mõtsi sõnul pani ettevõte juba sel aastal kasvama üle miljoni istiku ning igal aastal nähakse 150% kasvu. “Viie aasta eesmärk on jõuda tähiseni, kus paneme aastas kasvama enam kui 5 miljonit istikut,” lubas Mõts. Lisaks plaanib ettevõte pakkuda ka istutus- ja järelhooldusteenuseid, et metsaomaniku jaoks oleks metsauuendamise protsess veelgi lihtsam.

 

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960