29. juuni 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: Euroopa Liidu nisueksport jätkuvalt kesine

Börs: Euroopa Liidu nisueksport jätkuvalt kesine
Foto: Pixabay
Nädala börsiuudised: ilmastikuolude paranemine on pannud teraviljad odavnema; Euroopa Liidu nisueksport ka sellel nädalal kesine; sojaubade hind kukkus juunis tublisti; Ukraina võib kaubandussõjast kasu lõigata; kütusehinnad tõusevad koos naftaga.

Ilmastikuolud on viimastel nädalatel tunduvalt paranenud ja see on pannud teraviljade hinnad uuesti langema. Lisaks sellele survestab turge ka suur konkurents eksporditurgudel. Euroopas kukkus toidunisu hind nädalaga 1,1 protsenti ja tonn maksab 174,75 eurot.

Tõsi, osalt on leevendust pakkumas asjaolu, et Venemaa nisutootmine on tunduvalt väiksem kui mullu. Euroopa Komisjoni teraviljade agentuur MARS prognoosib, et nisusaagikus langeb Venemaal eelmise aastaga võrreldes 14 protsenti.

„Venemaa nisu mõjutas märtsikuine külm ilm, mis lükkas kasvuperioodi edasi. Alla keskmise sademete hulk tähendas, et biomassi tekkis vähem,“ teatas MARS.

Maisi ja sojaubade hinnad on samuti langemas, millele on lisaks ilmastiku paranemisele kaasa aidanud ka kaubandussõja eskaleerumine. Kaubandussõjast võib kasu lõikama hakata aga Ukraina.

Naftaturult on tulnud põllumeestele kehvad uudised – on mitmeid faktoreid, mis on hakanud nafta hinnatõusu toetama. Selle tõttu on kallinema hakanud ka kütusehinnad.

Euroopa Liidu nisueksport jätkuvalt kesine

Euroopa Liidu nisueksport langes ka hooaja eelviimasel nädalal, selgub Euroopa Komisjoni andmetest.

Kogu nisueksport langes langes juba kolmandat nädalat järjest ning ulatus 143 468 tonnini – sellel hooajal on eksport olnud kehvem vaid kahel nädalal. Terve hooaja kogueksport ulatub 20,14 miljoni tonnini, mida on 16 protsenti vähem kui eelmisel aastal.

Paremini on jällegi läinud Poola ja Prantsusmaa ekspordil. Prantsusmaa eksportis 70 197 tonni ja Poola 65 533 tonni nisu. Kõrgem ELi sisene nõudlus ning suur konkurents globaalsel turul hoiavad suure osa selle aasta nisust liidus.

Odra eksport ulatus 26. juunil lõppenud nädalal 93 435 tonnini – kokku on tänavu eksporditud 5,49 miljonit tonni otra, mida on 3 protsenti rohkem kui mullu.

Rapsiseemneõli import oli 1536 tonni, tänavune import on 4,7 protsendi võrra suurem kui mullu (kokku 156 934 tonni).

Rapsiseemnete hind (€/tonn).
Foto: Allikas: Reuters.

Sojaubade hind kukkus juunis tublisti

Sojaubade hind hakkas reedel kallinema, aga juunist on saamas viimase nelja aasta halvim kuu, sest soodne ilm ning kaubandussõjaga seotud hirmud on hinna kukkuma pannud.

Mais on juunis langemas kiireimas tempos alates 2014. aasta septembrist ning tänavu oodatakse suurt saaki. Ka nisu on juunis tublisti kukkunud.

Kõige aktiivsema sojaubade futuuri hind on juuni algusega võrreldes langenud enam kui 13 protsenti, 8,84 dollarini buššelist. Analüütikute sõnul on sojaubade turu fundamentaalnäitajad nõrgad.

„Ilmastik on paranenud ja samal ajal peavad USA ja Hiina kaubandussõda,“ ütles National Australia Banki ökonomist Phin Ziebell.

Analüütikud tõid välja, et turgu survestab ka täna ilmuv USA põllumajandusministeeriumi (USDA) raport. Arvatakse, et sojaubade külvipindala on tõusnud mitme aasta kõrgeima tasemeni.

Kõige aktiivsem maisifutuur on juunis langenud 10 protsenti, mis on samuti suurim kukkumine alates 2014. aasta septembrist.

Tõsi küll, kvartali lõikes on nisu kallinenud siiski 8 protsenti.

Sojaubade hind USAs ($senti/buššel).
Foto: Allikas: Barchart.

Ukraina võib kaubandussõjast kasu lõigata

Maisi hinnalanguse on põhjustanud suuresti kaubandussõda. Ukraina loodab sellest aga kasu lõigata, kirjutab AgriCensus.

„Reedel kehtestab Euroopa Liit USA maisile tariifid. See võib suurendada nõudlust Musta mere maisi järele,“ ütles üks Ukrainas tegutsev turuosaline. Euroopa Liit kehtestab USA maisile 25protsendilise imporditariifi.

Ka Hiinal on USAga kana kitkuda ning riik plaanib kasutada vastumeetmeid. Eelkõige on sihikul võetud USA sojaubade ja etanooli eksport. Hiina on juba mõnda aega ostnud Ukrainast suurtes mahtudes maisi, aga viimasel ajal on nõudlus veidi taandunud, sest Hiina tahab oma varusid vähendada.

„Ma ei arva, et nõudlus saab olema väga suur, aga Ukrainas ei ole väga palju varusid järel. Hindade kiireks tõusuks pole suurt nõudlust vaja,“ lisas turuosaline.

Maisi (MATIF) hind (€/tonn).
Foto: Allikas: Barchart.

Nafta hind pöördus järsult tõusule

Pakkumise seotud probleemid Kanadas, USA naftavarude langemine ning ebakindlus Liibüa ekspordi pärast on täna nafta hinna tõusma pannud, vahendab Reuters.

Brenti toornafta kallines nädalaga 6,2 protsenti ja WTI lisas lausa 10,7 protsenti. Kummagi barrel maksab vastavalt 78,4 ja 73,26 dollarit.

Bensiini maailmaturu hind tõusis 5,4 protsenti, 736 dollarini tonnist.

„Fundamentaalnäitajad on järgmise kuue kuu jooksul nafta hinda toetamas,“ ütles BNP Paribase naftastrateeg Harry Tchilinguirian. „Me ei oleks üllatunud, kui Brent tõuseks uuesti üle 80 dollari barrelist.“

Kanada naftatootjal Syncrudel on praegu probleeme tootmisega – selle tõttu on nende päevane naftatootmine vähenenud 350 000 barreli võrra päevas. Tootmise taastamine ning parandustööd võtavad aega vähemalt kuu aega.

Kanada ekspordi langus on aidanud Põhja-Ameerika pakkumist vähendada. Selle tõttu on vähenenud ka USA naftavarud, ütlevad analüütikud.

Bensiini hind
Foto: Äripäev AS

Varud vähenevad oodatust kiiremini

Ühendriikide Petrooleumi Instituut teatas, et 22. juunil lõppenud nädalal langesid USA naftavarud 9,2 miljoni barreli võrra, mida oli oodatust tunduvalt rohkem. Reutersi küsitletud analüütikud ootasid 2,6 miljoni barreli suurust langust.

Tootmisega on probleeme ka Aafrikas ja Lähis-Idas. Liibüas on probleeme mässulistega ning pole teada, kes hakkab riigis eksporti kontrollima. Iraani eksport on samuti küsimärgi all. USA on teatanud kõigile riikidele, et alates novembrist peaks naftaimpordi Iraanist lõpetama.

Autor: Mait Kraun, kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960