Läti kanakarja kambakas Eesti tootjatele: antibiootikumivaba kana jõudis Eesti turule

Kekava juhatuse esimees Andrius Pranckevičius
Kekava juhatuse esimees Andrius Pranckevičius

Ainus 100-protsendiliselt antibiootikumide vabalt kanu kasvatav kanalihatootja Baltikumis sai Eesti Veterinaar- ja Toiduametilt loa kasutada märgistust “Antibiootikumideta kasvatatud kana” ja tuli oma toodetega Eesti turule.

Läti kanalihatootja Kekava garanteerib, et märgistusega toodete kanaliha pole kordagi antibiootikumidega kokku puutunud ning seega pole isegi kaude kaasa aidanud üleilmsele antibiootikumide resistentsuse probleemile.

Kekava on Baltikumis esimene ja ainus kanalihatootja, kes tohib Eesti Veterinaar- ja Toiduameti loal kasutada oma toodetel sildistust „Antibiootikumideta kasvatatud kana“.

„Vastav märgistus teavitab tarbijaid, et Kekava kanad on olnud terved kogu oma kasvuperioodi jooksul, mis tähendab, et neid pole olnud tarvis antibiootikumide ega teiste rohtudega ravida,“ selgitas Kekava juhatuse esimees Andrius Pranckevičius „See saavutatakse eelkõige ennetustööga, mille osaks on nii avaramad ja mugavamad elutingimused, karmid bioohutusreeglid kui 100-protsendiliselt kontrollitud kvaliteetne ja tasakaalustatud toit, mis koosneb värsketest juurviljadest ja seedimist parandavatest taimeekstraktidest.“

Antibiootikumide vabad tooted aitavad võidelda antibakteriaalse resistentsuse probleemiga, mis ohustab nii inimeste kui loomade tervist kui tarbitavaid toiduaineid. Maailma Tervishoiuorganisatsiooni andmetel sureb antibiootikumide resistentsuse tagajärjel igal aastal vähemalt 25 000 inimest ainuüksi Euroopa Liidus ning terves maailmas ligi 700 000 inimest. Resistentsuse suurenemisel hakkavad numbrid aastate jooksul drastiliselt tõusma ning paraku soosib seda ka üldine kõrge antibiootikumide tarbimise tase põllumajandussektoris.

„Euroopa Liit keelab rangelt antibiootikumide kasutamise loomade ja lindude kasvatamisel, kuid haiguseid tuleb vajadusel ravida siiski antibiootikumidega ja liha võib müüa alles siis kui antibiootikumide jäägid on langenud alla EL normidega kehtestatud taset,” märkis Pranckevičius. „Kekava on investeerinud tootmisesse üle 5,5 miljoni euro, et haigestumist ennetada ja viia ravivajadus miinimumini. Vaid üksikud kanad vajavad antibiootikumiravi, aga nende liha ei jõua kunagi „Antibiootikumideta kasvatatud kana“ märgi all müüdavatesse toodetesse.”

Osale arutelus

Põllumajandus.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Pollumajandust sotsiaalmeedias

RSS

Põllumajandus.ee toetajad:

Valdkonna töökuulutused

Uudised