Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 23. juuli 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EPKK: tagada tuleb võimalus taimede efektiivseks fungitsiidseks kaitseks

Tagada tuleb võimalus taimede efektiivseks fungitsiidseks kaitseks
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda (EPKK) saatis 10. juulil Maaeluministeeriumile kirja, milles märgitakse, et koja jaoks on taimekaitsevahendite ja nende kasutamise ohutus ümbritsevale keskkonnale, elustikule ja inimeste tervisele väga oluline. Kirjaga soovitakse siiski avaldada muret seoses mitmete hiljutiste otsustega EL-s, mille tulemusel kaob Eesti põllumeestel võimalus kasutada mitmeid olulisi taimekaitsevahendeid.

Näiteks on Euroopa Komisjon teinud ettepaneku kolme neonikotinoidi ja ka paljude teiste toimeainete kasutamise lubamise kohta, mille osas on juba toimunud hääletused tühistada või jätta heaks kiitmata nende turule lubamine.

Sellised otsused võivad paljudel juhtudel negatiivselt mõjutada Eesti põllumajandustootmist, ilma et need tooksid kasu inimeste tervisele ja keskkonnale. Teisisõnu, keelates ära teatud ainete kasutamise, ilma et nendele ainetele oleks turul saada paremate keskkonnaprofiilidega häid alternatiive, võib põhjustada tagasilööke mitte ainult sotsiaalmajanduslikust aspektist, vaid ka keskkonnakaitse ja inimeste tervise kontekstis.Kirjas viidatakse probleemidele seoses asool-tüüpi toimeainete rühma kuuluvate fungitsiididega. Oluline on, et põllumajandustootjatel säiliks ka tulevikus teravilja, rapsi ja teiste kultuuride kasvatamisel võimalus tagada taimede efektiivne fungitsiidne kaitse.EPKK loodab, et Maaeluministeerium osaleb vastavasisulistes EFSA konsultatsioonides.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960