3,8% proovidest ületasid toimeainete jäägid kehtestatud piirnorme. Võrreldes 2015. aastaga tuvastati rohkem piirnormide ületamisi; selle peamiseks põhjuseks on kloraadijääkide lisandumine kontrolliprogrammi. Rohkem esines piirnormide ületamisi kolmandatest riikidest pärit toodetes (7,2%) võrreldes EList, Norrast ja Islandilt pärinevate proovidega (2,4%).
89,8% imiku- ja väikelastetoidu proovidest pestitsiidide toimeainete jääke ei leitud ning kehtestatud piirnormi 0,01 mg/kg ületas 1,9% proovidest. Kõige sagedamini tuvastati vase-, kloraadi- ja fosetüül-Al jääke.
2016. aastal koguti 5495 mahetoidu proovi, millest 83,1% ei sisaldanud toimeainete jääke. 15,6% proovidest sisaldas jääke alla lubatud piirnormi; olulise osa moodustasid ained, mille jääk võib tuleneda ka muust allikast kui nende kasutamisest pestitsiidina (nt looduslikult esinevad ained või keskkonnast tulenevad saasteained). 1,3% analüüsitud maheproovidest ületasid kehtestatud piirnorme.
Analüüsiti 8 351 loomse päritoluga proovi. Suurem osa nendest proovidest (83%) ei sisaldanud toimeainete jääke ning piirnorme ületas vaid 1,9% proovidest. Piirnormide ületamised tulenesid suures osas kloraadijääkidest piimas. Kloraat on aine, mis tekib kloori sisaldavate desinfitseerimisvahendite kasutamisel, ja selle jääk ei tulene seega tingimata kloraadi kasutamisest taimekaitsevahendina.
Piirnormide ületamisi leiti vähem töödeldud toodetel
Töötlemata toodetest ületasid kõige rohkem piirnorme proovid, mis olid võetud basiilikust, söödavatest lilledest, vesikressist, granadillist, teest, lamba- ja veisemaksast, sellerilehtedest, viigikaktusest, petersellist, naerist, sellerist, seentest, värsketest maitsetaimedest, granaatõunast, okrast ja rukolast. Piirnormide ületamisi ei tuvastatud kohvioast, rabarbrist, maisist ja mitmest loomse päritoluga tootest (veiseliha, linnuliha, lambarasv ja lambapiim) võetud proovides.
Töödeldud toodete puhul oli piirnormide ületamisi vähem (2,8%) kui töötlemata toodetel (3,9%). Töödeldud toodetest oli rohkem piirnormide ületamisi viinamarjalehtedest, tomatitest, seentest, paprikatest, riisist, viinamarjadest, maisist ja oliividest võetud proovides.
Mitme toimeaine jääki korraga tuvastati 30,1% proovidest. Töötlemata toodetest leiti mitu jääki kõige sagedamini tikritest, humalatest, greipidest, sõstratest, murakatest, lauaviinamarjadest, vaarikatest ja maasikatest.