Austrias tehti 500 mahetootja hulgas küsitlus, kas nad ka nüüd, olles kogenud mahetootmise võlusid ja valusid, alustaks uuesti mahetootmisega. 98% mahetootjaist oli seda meelt, et mahetootmine on ainuõige valik ja sellest nad loobuda ei plaani.

- Mahetootmine on eluviis
- Foto: Postimees/Scanpix
Uuringufirma
KeyQUEST viis läbi uuringu 500 Austria mahepõllumajandustootja hulgas, et uurida kas nad ka nüüd, praegustes majandustingimustes, oleks valmis alustama mahetootmisega. Küsitluse tulemuseks oli, et 98% valiks sama tee ka nüüd.
Näiteks 45% vastanutest leidis, et mahetootmine on eluviis. Lisaks on neile olulised ka keskkonnateemad: looduskaitse, loomade heaolu ja mullakaitse. Iga neljas vastanu on veendunud, et mahepõllumajandus on ka majanduslikult tasuvam või huvitavam.
Austria mahepõllumajandusettevõtjad väärtustavad ka oma tervist ja elukvaliteeti ning puhtamat elukeskkonda nii neile endile kui järeltulevatele põlvedele.
Artikkel jätkub pärast reklaami
Uuringus selgus, et samuti on väga oluline see nüanss, et mahetootmise mahud võimaldavad otse turundada oma tooteid lõpptarbijani. Traditsiooniliste ettevõtetega võrreldes on mahepõllumajandusettevõtete otseturunduse osakaal peaaegu kaks korda kõrgem. Ja loomulikult saavad mahetootjad kasu ka üha kasvavast nõudlusest mahepõllumajanduslike toodete järele.
Bürokraatia segab tööd. Mahetootmisega edaspidi mitte tegeleda tahtjad, 2% vastanuist, tõi välja selle, et väiketootja ei suuda sammu pidada kogu selle bürokraatiapoolega, erinevate reeglite ja piirangutega, mis riik kehtestanud on.
Loe ka lisaks:
Seotud lood
Scandagra Eesti viljaäri juht Marge Pähkel ja teravilja ostujuht Urbo Vilibert tõid stuudiosse värske pildi Eesti ja maailma viljaturust. Põldude olukord Eestis on hetkel muljetavaldav – taliviljad on tihedad kui mets ning taliraps õitseb pikalt ja rikkalikult. Loodetav suur saak seab aga surve alla logistika, kuivatamise ja ladustamise. Urbo Vilibert rõhutas, et päikest on saagi küpsemiseks veelgi vaja, kuid koristuseks tuleb valmis olla – vastasel juhul võib vili minna hapuks juba platsil.