Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 12. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Metsä Wood liigub robotikesksesse tulevikku

Metsä Woodi vineeritehase juht Kaarel Tali peab varsti hakkama uusi töötajaid otsima, tõenäoliselt väljastpoolt Euroopa Liitu.
Foto: Äripäev AS
Metsä Woodi vineeritehases Pärnumaal keskendutakse automatiseerimisele ning uusi töötajaid hakatakse tooma tõenäoliselt väljastpoolt Euroopa Liitu, ütles tehase juht Kaarel Tali Äripäeva raadio hommikuprogrammis.

"Kuna robotid odavnevad ja tööjõud kallineb, siis on suund selge," ütles Tali. Tema sõnul on vineeritööstus seni olnud üsna traditsiooniline tööstusharu, kus on senini palju käsitööd, kuid sedagi on hakatud järjest rohkem automatiseerima. Metsä Woodis on mõned tööd veel automatiseerimata, samas tehnilised lahendused on juba olemas, mistõttu viie aasta perspektiivis tahetakse automatiseeritust kindlasti suurendada.

Kui küsimus suundus töötegijate uuele põlvkonnale, kes tahab rohkem vaheldusrikkust, ütles Tali, et Metsä Wood sihib oma 17 erineva tooteliiniga Pärnu tehases mitmekülgsust. "Pürgime selles suunas, et inimesed õpiksid kasutama ja töötama erinevatel tootmisliinidel. See on neile huvitavam, nad saavad paremini aru protsessi tervikust, ja see on ka tööandjale parem, sest on lihtsam inimesi asendada," selgitas ta.

Töökäsi ei ole piisavalt

Kuna Metsä Woodil on ka laienemisplaanid, siis Tali sõnul peavad nad sarnaselt teiste tööstusettevõtetega tõenäoliselt palkama töötajaid väljastpoolt Euroopa Liitu. "Nii see paraku on. Pärnumaal on töötus 4%, kui ma ei eksi," ütles tehase juht. "Häid töötajaid ei ole lihtne leida."

Järgmise aasta valimiste eel andis Metsä Woodi vineeritehase juht mõtteainet ka poliitikutele: tuleks ette võtta tööjõuturu piirangud ja tööjõu palkamine väljastpoolt Euroopa Liitu, mis on praegu Tali sõnul väga kitsalt reglementeeritud ja kulukas ettevõtmine.

"Siin oleks valitsuse vastutulek väga oodatud," ütles ta. "Teine asi, millest on palju räägitud, on energia hind. Seoses rohelise energia tasuga on energia hind Eestis kõrgem kui Skandinaavias. Selline olukord ei ole kindlasti jätkusuutlik. Kui nendes kahes asjas oleks mingi edasiminek, siis oleks seda juba palju."

Kuidas motiveerib Metsä Wood oma praegusi töötajaid ja millele peaksid tähelepanu pöörama tulevased juhid, saab kuulata hommikuprogrammist.

Intervjuud Kaarel Taliga saab kuulata alates 39.10.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960