Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 2. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Õigeaegne investeering viis esikolmikusse

Combilink OÜ juhatuse liige Urmas Lillepalu
Foto: Äripäev AS
Äripäeva Puidutööstuse edetabeli tipus olev Combilink OÜ on liistutööstusele põhiliselt männipuidust, sõrmjätkamise meetodil, toorikute valmistaja.

„Oleme ettevõtte Combiwood OÜ tütarettevõte, emafirma valmistab meie toodangust värvitud valgeid liiste ustele, seintele ja lagedele,“ räägib tegevusest Combilink OÜ juhatuse liige Urmas Lillepalu.

Emaettevõttele müüakse 40% toodangust, ülejäänud läheb teistele ettevõtetele. Hetkel otsitakse võimalusi, et ettevõttest väljaspoole müügimahte suurendada ja vähendada müügi hajutamisega äritegevuse riske. Teine suund, mida tootmises arendatakse ja milles oodatakse suuremat edasiminekut, on liimitud komponendid uste ja akende valmistajatele nii Eestis, kui Skandinaavia riikides.

Kvaliteet määrab kõik

Lillepalu sõnul on ekspordi mahtude kasvatamine keerukas ülesanne. Otsustavaks teguriks saab, kuidas teha parima kvaliteedi ja soodsama hinnaga tooteid. „Suudame praeguste tingimuste juures hoida tootmises tööl operaatoritena rohkem inimesi, kui Skandinaavia ettevõtted seda teevad ja seeläbi tagada toodete parema kvaliteedi. Inimressurssi ei saa me nii naljalt ainult kaamera vastu, mis jälgib puidukvaliteeti, välja vahetada. Hetkel veel parandavad inimesed puidukvaliteedi selliseks nagu ostjad nõuavad ja prakeerivad defektseid kohti välja, sest kaamera võib teha vigu. Usun, et hiljemalt viie aasta pärast on kaamerad nii palju arenenud, et suudame sorteerijate töö anda üle täielikult kaameratele. Kaamera järgne sorteerimine on meile suure kuluga töö, kuid sellest omakorda tuleb ka toote kvaliteet,“ selgitab Lillepalu.

Investeeringud andsid hoo

2016. aastal osteti ettevõttesse juurde kappsaag ja sõrmjätkamise masin. Investeeringu suurus oli 850 000 eurot. Selle sammuga suudeti tõsta tootmisvõimsust kaks korda. Turul oli nõudlus just kasvamas ja müügiga ei olnud raskusi. Palgati operaatoriteks ja sorteerijateks ligikaudu 15 töötajat juurde. Nagu ka UPM Kymmene Otepää vineeritehases, pakub Combilink tööd naistele. „Sorteerijate hulgas on palju naisi, kuna naised taluvad rutiinset tööd paremini. Hetkel on ettevõttes meeste osakaal veidi suurem naistest,“ kommenteeris Lillepalu. „Õppinud personali pole kuskilt võtta, seega koolitame ise töötajaid, õpetades puidudefekte ja nende lubatud asukohta tootes, samuti peame ise koolitama seadmete operaatoreid.“

Investeeringutest mainib Lillepalu kolm aastat tagasi uue skänner-kaamera paigaldamist. Tema sõnul tuleb iga viie aasta järel kaameraid uuendada, sest tehnika täiustub nii kiiresti.

„Meil tuleb olla innovaatiline ja mõelda sellele, kuidas puitu rohkem ära kasutada, siin on iga protsent oluline. Tahame tulevikus nelikanthöövli välja vahetada innovaatilisema vastu ja juurde hankida veel kiiremaid kappsaage. Soovime senise kolme vahetusega töötamise muuta kahe vahetusega töötamiseks, et vähendada öötööst tingitud stressi. Praegu käib tehases töö ööpäevaringselt 5 päeva nädalas. Võrreldes teiste puiduettevõtetega oleme tagasihoidlikud, mõned töötavad seitse päeva nädalas kolmes vahetuses,“ muigab Lillepalu. „Peame targalt investeerima, et mitte kaotada kasumlikust, samuti peame parandama inimeste töökeskkonda,“ lisab ta lõpetuseks.

Suur fotogalerii: puidutöösturid kogunesid Tallinnas

Vaata, kes on tänavu parimad puidutöösturid

Kasumlik vineeritehas töötab täisvõimsusel

Valitsus peaks tõsiselt peeglisse vaatama

Omanike vahetus tõi ülihead tulemused

Module Tech OÜ sai eriti heade majandustulemustega puidutööstusettevõtete esikolmikusse. Eelmisel aastal suudeti käivet tõsta pea 40% ning teenitud kasum kasvas võrreldes 2016. aastaga rohkem kui 80%.

Majandusaasta aruande järgi selgub, et eelmine aasta oli ettevõttele murranguline, 2017. aasta alguses vahetus omanik ja Module Tech ostis 100 protsendise osalusega ära Norra kontsern Wexus Gruppen AS.

Module Tech müügitulu on peaasjalikult tulnud Eestist toodetud materjalidest valmistatud moodulmajade ja ehitussoojakute müügist Norra. Klientidele pakutakse terviklahendust ja moodulid ehitatakse vastavalt Norra ehitusstandarditele.Ettevõte on järgmise aasta prioriteetide hulgas seadnud eesmärgiks, et Norra turu kasvatamise kõrvalt suurendatakse müüki ka teistesse Skandinaavia maadesse. Kui aastal 2016 suudeti Euroopa riikidesse müüa üle 6,6 miljoni euro väärtuses toodangut, siis pärast omanike vahetust, oli firma käibeks üle 9,4 miljoni euro ning kasum üle 1,3 miljoni euro. 2018. aastalt oodatakse veel paremaid tulemusi.Lisaks on firma eesmärkidena toonud välja tootmisliinide parendamise vajaduse, kvaliteedikontrolli tõstmise ning logistika valdkonna arendamise.Ettevõtete Module Tech OÜ on turul olnud aastast 2006, kui see loodi eesmärgiga toota Norra turule moodulmajasid. Ettevõttes oli tööl eelmisel majandusaastal 74 inimest.

Juuli Nemvalts, kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960