5. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

BASFi aktsial ostukoht?

Analüütikud soovitavad BASFi aktsiat osta.
Foto: BASF
Kemikaalide ettevõttel BASF on viimasel ajal küllaltki kehvasti läinud, sest valuutakursside muutus ning tugev konkurents on kasumi surve alla seadnud. Siiski soovitavad paljud analüütikud praegu BASFi aktsiat osta, sest hinnatase on muutunud atraktiivseks.

Ettevõtte põllumajanduse segment, kus tegeletakse erinevate taimekaitsevahendite müügiga, näitas esimesel poolaastal käibelangust. Ka teistel segmentidel läks kehvasti ning analüütikute jaoks olid ettevõtte tulemused tervikuna pettumuseks.

Aktsial on samuti halvasti läinud – tänavu on see odavnenud 25 protsenti, 69 euroni. Sellegi poolest soovitavad paljud analüütikud praegu aktsiat osta, sest hinnatase on muutunud atraktiivseks.

Riskid on kasvanud. Ettevõtte tegevjuht Martin Brudermüller tõi välja, et globaalse majanduse riskid on viimase poole aasta jooksul tunduvalt kasvanud, mis mõjutab ka ettevõtte tegevust.

BASFi teise kvartali põllumajanduse segmendi müük langes selle aasta teises kvartalis 2 protsenti, 1,501 miljardi euroni. Tegevuskasum (EBIT) kasvas aga 2 protsenti, 278 miljoni euroni.

Müüki mõjutas negatiivselt peaaegu kõigi regioonide negatiivne valuutaefekt. Paremini läks Lõuna-Ameerikas ja Aasias, kus müügitulu kasvas tänu hindade tõstmisele.

Kesk- ja Ida Euroopas müügikasv. Euroopas oli müük languses, mille peamiseks põhjuseks oligi negatiivne valuutaefekt. Tõsi, müügimahud siiski suurenesid, millele aitas kaasa taimekaitsevahendite müügikasv Kesk- ja Ida-Euroopas.

Kaubandussõda ettevõtet palju ei mõjuta. Ettevõte on küllaltki avatud makromajanduslikele muutustele, aga USA-Hiina kaubandussõja efekt peaks olema piiratud, sest ettevõte soosib kohalikku tootmist. Hiinas toodetud kemikaalidest eksporditakse USAsse suhteliselt väike osa, selgub Barclays panga andmetest. Põhja-Ameerikas vähenes müük eelmise aastaga võrreldes kõige rohkem. Kanadas algas hooaeg tavapärasest hiljem ning klientide varud olid suuremad. Languse põhjustas eelkõige fungitsiidide müügi vähenemine. Ka Põhja-Ameerikas mõjutas tulemusi negatiivselt valuutakursside muutus. Aasias läks ettevõttel paremini, sest fungitsiidide müük Hiinas ja Indias kasvas. Samuti suurenesid müügihinnad. Lõuna-Ameerika, Aafrika ja Lähis-Ida käivet aitas parandada müügimahtude kasv.

Tõsi, nii Aasias kui ka teistes eelpoolnimetatud regioonides avaldasid valuutakursid tulemustele negatiivset mõju. Sellele vaatamata suutis põllumajanduse üksus keskmisi marginaale tõsta, kirjutas ettevõte oma aruandes.

BASFi põllumajanduse segmendi tulemused esimesel poolaastal ja teises kvartalis. Allikas: BASF.

Kui vaadata tulemusi, ettevõtet tervikuna kõigi segmentide lõikes, siis suutis BASF käivet esimesel poolaastal kasvatada 307 miljoni euro võrra, 33,43 miljardi euroni. Puhaskasum langes aga 46 miljoni euro võrra, 3,16 miljardi euroni.

Aktsial hea ostukoht? Tuleviku osas on analüütikud praeguse seisuga küllalt optimistlikud. BASFi aktsiat katab kokku 25 analüütikut, kellest 18 soovitab aktsiat osta, 6 hoida ja vaid 1 müüa. Aktsia hinna ja kasumi suhe on 10,51 ning konkurentidega võrreldes on see küllaltki madal tase. Ettevõtte dividenditootlus on vägagi atraktiivne – kokku 4,48 protsenti aastas. Alates 2010. aastast on dividendi tõstetud iga aasta ning praegu on see 3,1 eurot aktsia kohta.

 

Autor: Mait Kraun, kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960