Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 7. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Raluca Rusu: seakatk mõjutab sealiha hinda kogu Euroopas

Raluca Rusu: seakatk mõjutab liha hinda kogu Euroopas
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Raluca Rusu Euroopa Komisjonist andis EPKK Seakasvatuse Aastakonverentsil ülevaate, milline on sealihaturu olukord Euroopas.

Rusu kinnitas, et seakasvatusel ja sealihatootmisel on Euroopas kindel ja tähtis roll. „Sektor on suur ja tegus. Euroopas oli 2017. aastal kokku 255 miljonit siga. Sealiha moodustab 50% kogu ELi lihasektorist. 2017. aastal toodeti kokku 23,6 miljonit tonni sealiha. Me toodame rohkem, kui tarbime ehk 112% on sealihatootmise isevarustuse tase. Euroopa Liidu jaoks on seega oluline eksport - 2,6 miljonit tonni sealiha eksporditakse aastas,“ rääkis Rusu.

Suurimad sealihaeksportijad on Euroopa Liidu järel kohe USA ja Kanada ning suurim sealiha importija on Hiina. „Hiina on tegelikult nii impordi kui ekspordi osas huvitav maa. Seal on palju sealihatootmisesse investeeritud, aga hetkel on tootmise laiendamine ootel, sest ka seal on seakatku puhanguid olnud,“ ütles Rusu.

Sealiha hind maailmaturul on kõikuv. „Sealihahind on kõikuv ja see oli tingitud kolmest aspektist – levivast seakatkust, tollimaksudest mille Hiina on USAle kehtestanud ja sellest, et prognoositakse senisest suuremat sealihatootmist ning selline prognoos viib hinnad alla,“ sõnas Rusu.

Tema sõnul mõjutab Sigade Aafrika katk jätkuvalt sealiha hinda Euroopas, ka Baltikum on siin kannatanud. „Viimasel ajal on see ka näiteks Belgias levinud ja kuna see riik on oluline eksportija, siis see mõjutab tulemust märgatavalt just tänavu septembri ja oktoobri kuus. Seakatku puhangud on viimasel ajal ka Bulgaarias ja Tšehhis esinenud,“ sõnas ta.

Raluca Rusu on ise rumeenlanna ja ka seda maad on seakatk räsinud. „Rumeenias on olnud üle 1000 seakatkujuhtumi. Üle 300 000 sea on hukatud selle katku pärast,“ rääkis Rusu. Küsimusele kuidas Rumeenia tõkestab seakatku levikut naabermaadesse, vastas Rusu, et olukord tekitab palju muret, sest keegi ei osanud sellist katkupuhangut oodata. „90% Rumeenia tootjatest on väiketootjad või kodukasvatajad, kel vaid paar siga oma pere tarbeks. Seni oldi veendunud, et see haigus Rumeeniasse ei jõua ja asja võeti suhteliselt kergelt. Peamiseks seakatku leviku põhjuseks on haiguse levik läbi inimeste, seega on veterinaarial ja hügieenil oluline roll haiguse leviku tõkestamisel. Kaks nädalat tagasi läbiviidud ELi audit kinnitas õnneks, et seis on paremaks läinud ja paljud puudused on likvideeritud, aga siiski on veel palju tööd farmerite teadlikkuse tõstmisel.“

Euroopa Komisjoni lehelt leiab iganädalase sealiha hinnainfo. „Lihaturu hinnaülevaatest, milles jälgitase sea- ja veiseliha hindu, selgub et näiteks nädalal 43 oli keskmine sealiha hind 137,7 eurot 100 kilo kohta. 2018. aastal on rümba hind langenud ja jääb ka alla keskmise, aga samas tuleb mõelda, et aasta 2017 oli hea ekspordiaasta, mis survestas hindu ülespoole. Sel aastal on seakasvatustoodang suurenenud ja see kombinatsioonis koos uute seakatku puhangutega viib hinda alla. Põrsaste hinda mõjutab samuti eelräägitu ja see on viimasel aastal olnud pidevas languses,“ sõnas ta hindade kohta.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960