Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 12. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aldo Tamm: ministeeriumi töö on järjepidevuse kandmine

Aldo Tamm: ministeeriumi töö on järjepidevuse kandmine
Foto: erakogu
Aldo Tamm oli põllumajandusminister ajavahemikul 08.11.1994 - 17.04.1995. Uurisime, millised on tema muljed ametis oldud ajast ja mida ta soovib täna öelda Maaeluministeeriumi rahvale juubeli puhul.

„Sellest, mis üle 23 aasta tagasi toimus, ei ole piisav kirjutada paari lausega, pajatan sellest ehk kunagi memuaarides,“ ütles Tamm esmalt.

„Meie "jõulurahu" valitsuses tuli vastrebenenud koalitsiooni tingimustes viia riik mõne kuu pärast rahumeelsete valimisteni. Tollal veel üsna vaese riigi ja veel vaesema, praktiliste toetussüsteemideta, põllumajanduse tingimustes oli iga päev ja töötund üks ere hetk põllumajanduse ja riigi nimel tegutsedes. Kus vajaduste, nõudmiste ja võimaluste vahel tuli teha raskeid kompromisse, selleks, et riik saaks areneda oma diplomaatia, riigikaitse, sisejulgeoleku jt riigile oluliste institutsioonide valdkondes;“ selgitas Tamm.

Ühe näitena ametis oldud ajast, toob Tamm välja rapsikasvatuse propageerimise. „Ametiaja alul toimunud Maarahva Kongressil andsin oma ettekandes aru tollasest keerukast hetkeolukorrast ja pakkusin sellest väljatulekuks muuhulgas ka seda, et tootjatel tuleb paratamatult kaasa minna vajalike uuendustega. Toon siinjuures ühe näite, tollal oli õlikultuuride kasvatamine langenud vaid mõne tuhande hektarini. Pakkusin kongressil välja - miks me ei võiks võtta esialgseks eesmärgiks ca 40 000 hektarit, et hiljem jõuda viljavahelduses võimaliku - ligemale 100 000 hektarini. Sel eesmärgil külastasin töövisiidil Soome koos väikesearvulise delegatsiooniga Raisio tehaste juhtkonda ja tollast Mildola OY firmat ettepanekuga, et nad aitaksid selles osas meie põllumehi sel ajal probleemiks olnud rapsi kvaliteetse seemnematerjali ja know-how osas. Minu hilisemaks heameeleks saavutati rapsi ja õlikultuuride külvipinna maksimummäär üllatavalt ruttu, juba mõne aastaga,“ vaatas Tamm ametisoldud ajale tagasi.

Aldo Tamme sõnul on ministeeriumi töö tervikuna, sealhulgas ministrite töö, vajalike uuenduste kõrval ka järjepidevuse kandmine. „Kus üks minister võtab eelmise vahendusel teatepulga eelkäijatelt ja annab selle mantlipärija kaudu tulevastele ministritele. Kus igapäevastes tegemistes külvatud seeme võib vahel tärgata ja viljakanda hiljem, selleks sobival ja vajalikul hetkel,“ sõnas ta. „Soovin ministeeriumi töötajatele ja tänasele ministrile härra Tarmo Tammele ministeeriumi väärika juubeli puhul edu põllumajanduse stabiilsuse hoidmisel ja kogu maaelu edendamisel! Elagu Eestimaa põllumajandus ja maaelu!“

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960