Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 12. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ivari Padar: abiks tarkus ja kogemus, mida jumal ning praktika üheskoos andnud

Ivari Padar: abiks tarkus ja kogemus, mida jumal ning praktika üheskoos andnud
Foto: Postimees/Scanpix
Ivari Padar on Põllumajandusministeeriumis töötanud ühtekokku 1409 päeva ja ka ööd. „See on mulle olnud suur au,“ ütleb ta lihtsalt, padarilikult, ise.

„Minu esimene ministriks tulek oli 1999. aastal ehk nn “Laari teine valitsus“. Suured põllumajandusega seotud reformid olid veel pooles vinnas. Maailmaturu hinnad olid kukkunud. Turg oli liberaalselt avatud ehk sisse voolas kõik mis hamba all otseselt ei karjunud. Pankrotid ja lõpetamised olid igapäevane nähtus. Eriti nukrad olid maa tagasi saanud väiketalunikud, mõtiskledes, et kus siis on see oodatud hea „Pätsu aeg“ mil või ja peekon vooris Inglismaale? Kaos oli suur ja selles olukorras tuli ministriks... ajaloolane (see oli tollal sõimusõna), mitte tõupuhas EPA kasvandik,“ sõnas Padar. „Selles olukorras tuli siht paika panna ja proovida teha seda, mida teha annab. Ja seda tarkuse ja kogemustega, mida jumal ning praktika üheskoos andnud. Õnneks oli mul tolleks ajaks oma isiklik talumehe kogemus, Võru Taluliidu tegevjuhi kogemus ja tänuväärt reaalset riigiameti praktikat rahandusministeeriumist. Seadsime siis sihid paika ja asusime tegutsema.“

Padar sõnas, et toona tuli samm-sammult Euroopa Liidu poole pürgida, et saada osaks Euroopa ühisest põllumajanduspoliitikast. „Selleks tuli tublile ministeeriumi kollektiivile juurde tuua ka lisajõude, eelkõige õigusloome ja majandusarvestuse valdkondades. Uueks kantsleriks sai Ants Noot ja nii me tegutsesime. Poliitilised oponendid olid tigedad. Umbes nõnda, et mis sa poisike siin soiud oma Euroopa Liidust ja nõnda edasi ja tagasi. Kuid pingutused kandsid vilja ning kaootiline olukord loksus järjest enam paika. Saime joonele oma õigusloome ja selle läbi olime arusaadavad Euroopa kontekstis. Meie veterinaarne ja fütosanitaarne olukord oli järjest korrastuv ja usaldusväärne. Tartus formeerus oluline makseasutus - PRIA,“ rääkis Padar. „2001. aastaks olime esimestena Euroopa Liidu kandidaatriikidest valmis reaalselt rakendama põllumajanduse ja maaelu toetamise programmi SAPARD, Euroopa turg avanes, pisitasa stabiliseerus  maailmaturg  ja minu ministriaja lõpuks 2002. aasta jaanuaris oli põllumeeste silmis juba säde tagasi. Ränk aeg oli, aga töörõõmu oli samuti kuhjaga!“

Padar täiendas, et tema teine ametiaeg algas 2014. aasta aprillis. „Tulin ministrikabinetti otse Europarlamendist. Olukord oli haruldane, kus neid samu, minu kaasosalusel Euroopas kokkulepitud põllumajandusotsuseid, tuli  mul endal koduriigis praktiliselt rakendama hakata. See tunne oli vägev!“

Ivari Padar on seda meelt, et kõiki neid väiksemaid ja suuremaid kordaminekuid ei oleks aga mitte, kui seljataga ei seisaks tubli põllumajandusministeeriumi kollektiiv. „Südamest tänu teile teie pühendumise eest! Koos meie tublide põllumeestega oleme me saavutanud selle, et Eesti on tugev põllumajandusmaa. Meie nälga ei jää. Elagu Eesti!“ on Padar veendunud.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960