Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 19. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Teadlased käsitlesid mulla süsinikuvaru küsimusi

Seminaril oli olulisema teemana vaatluse all mulla süsinikuvaru.
Foto: Postimees/Scanpix
Põhjamaade teadlaste koostöövõrgustik FORDISMAN korraldas 7.–9. novembril Soomes seminari „Disturbance legacy and forest soil carbon“.

Seminaril oli olulisema teemana vaatluse all mulla süsinikuvaru, mis on aktuaalne nii Eesti kui ka globaalsete kliimamuutuste kontekstis. „Muldade süsinikuvaru aitab vähendada süsiniku kogust atmosfääris, aidates kaasa võitluses kliimamuutustega,“ täpsustas maaülikooli metsakasvatuse ja metsaökoloogia professor Kalev Jõgiste.

Lisaks räägiti seminaril biokütuste süsinikujääkide akumuleerimisest mullas. „Biokütuste kasutamine avab täiesti uue uurimissuuna,“ rääkis Jõgiste. Ta lisas, et eriti inspireeriv oli kuulda erinevate kliimatingimuste mõjust süsinikuvarudele ja nende dünaamikale. Räägiti ka metsade ökosüsteemidest ning nende majandamisest.

FORDISMANi võrgustik loodi 2002. aastal ning see haarab metsateadlasi nii Balti- ja Põhjamaadest kui ka USAst. Võrgustiku esimehe professor Kalev Jõgiste sõnul on iga-aastased seminarid ja konverentsid väga hästi toiminud, jagades metsandusvaldkonna tulemusi kogu teadusmaailmas. Lisaks näitab võrgustik riikide head omavahelist koostööd. Võrgustiku esimehe eestvedamisel on koostamisel teadusajakirja Forests erinumber "Natural Disturbance Dynamics Analysis for Forest Ecosystem Management", kuhu on oodatud kaastööd kuni 30. oktoobrini 2019.

Lisaks osalesid seminaril Eesti Maaülikooli metsakasvatuse ja metsaökoloogia õppetooli liikmed Marek Metslaid, Floortje Vodde ja Sille Rebane ning metsakorralduse ja metsatööstuse õppetooli liikmed Ahto Kangur ja Henn Korjus. Võõrustajaks oli Helsingi Ülikool ja mullasüsiniku uurimisgrupi juht Kajar Köster. Võrgustiku järgmine kohtumine on planeeritud Rootsis 2019. aasta sügisel.

Vaata lisainfot SIIT ja SIIT

Allikas: Eesti Maaülikool

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960