Põllumajanduse Äriplaan 2019: vaja on otsida uusi eksportturgusid

Maaeluminister Tarmo Tamm Põllumajanduse Äriplaani konverentsil
Maaeluminister Tarmo Tamm Põllumajanduse Äriplaani konverentsil

Maaeluminister Tarmo Tamm ütles Põllumajanduse Äriplaanil esinedes, et olukord maal pole sugugi lootusetu ja me saame põllumajanduse keerata edulooks.

Ministri sõnul on järgmise aasta põllumajanduse edule tänavu juba palju eeltööd ära tehtud, kuna rekordiliselt on sel aastal külvatud talivilja.

„Oleme üle elanud kaks erakordselt keerukat aastat, eelmisel aastal jäi veerand saagist põllule ja selle aasta põuane suvi vähendas tublisti saagikust,“ võttis minister varasema perioodi kokku.

Samas 2017. aasta põllumajanduse tegevusharu kogutoodang suurenes 18%, millesse panustas suurel määral tootetoetuste suurenemine 8,6 miljonist eurost 24,1 miljoni euroni ehk lausa 2,8 korda. Minister toonitas, et ettevõtjatulu suurenes pärast 2014. aastal alanud piimakriisi esimest korda, kasvades 1,8 miljonist eurost 2016. aastal 135,6 miljoni euroni 2017. aastal.

Kõige rohkem mõjutas suurenemist loomakasvatustoodang, mis moodustas majandusharu kogutoodangust 49%. Väärtuse suurenemist mõjutas ka oluliselt piimahinna 38%line tõus. Tasub mainida, et taimekasvatustoodang suurenes hoolimata ilmast.

„Piimalehmade produktiivsus kasvab – kuue kuuga toodeti lehma kohta 4660 kg piima, mis on kõrgeim esimese poolaasta näitaja Eestis,“ tunnustas minister farmide häid tulemusi.

Piima toodeti 2018. aasta esimesel poolaastal 405 000 tonni, mis on 3% enam kui eelmise aasta samal perioodil. Ka on loomade arv stabiliseerunud ja pöördunud kasvule: selle aasta 30. juuni seisuga oli piimalehmi umbes 1000, sigu 11 000 ja linde 253 000 võrra enam kui eelmisel aastal samal ajal.

„Kliimast olenevalt tuleb teha tarku otsuseid, näiteks maisi kasvatamine piimakarja söödana. Mis alati päästab põllumehi, on rukki kasvatus. Usun, et peatselt me õunu sisse ei pea ostma, sest meil on rajatud palju õunaaedu. Kliima muutused soosivad nende kasvatamist.“ tõi Tamm näiteid. „Kui vaatame, mis mahus me põllumajandustooteid ekspordime, siis on see üle 800 miljoni euro, samas impordime kordades rohkem. Siin on suur väljakutse, et neid arve rohkem tasakaalustada. Meil tuleb pöörata silmad uutele eksporditurgudele. Nii oleme riigi tasandil otsimas võimalus Hiina turgudele siseneda,“ lisas ta.

Osale arutelus

Põllumajandus.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Pollumajandust sotsiaalmeedias

RSS

Põllumajandus.ee toetajad:

Valdkonna töökuulutused

LAANEKURU OÜ otsib sihikindlat TEGEVJUHTI

Tammiste Personalibüroo OÜ

15. aprill 2019

Uudised