8. jaanuar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nutrien saab tuge väetiste hinnatõusust

Nutrieni väetisetehas
Foto: Nutrien Ag Solutions
Kanada väetisetootja Nutrien Ag Solutionsi kolmanda kvartali kasum oli oodatust suurem ning ettevõte tõstis ka terve aasta prognoose. Nutrieni jaoks on hea uudis see, et nõudlus kaaliumkarbonaadi (potas) järele on kasvanud ning väetiste hinnad tõusevad.

Ettevõte teatas, et nende kaaliumkarbonaadi müük kasvas 17 protsenti, 3,9 miljoni tonnini. Keskmiseks müügihinnaks kujunes kolmandas kvartalis 212 dollarit tonnist. Ettevõte tõstis globaalse kaaliumkarbonaadi müügimahtude prognoosi 66-67 miljoni tonnini.

Kolmanda kvartali puhaskahjum ulatus 30. septembril lõppenud kvartalis aga 1,07 miljardi dollarini (1,74 dollarit aktsia kohta). Põhjuseks võib pidada aga Brunswicki tehase sulgemist, mis mõjutas tulemusi negatiivselt 1,8 miljardi dollari ulatuses. Kui see välja arvata, oli Nutrieni kasum 47 senti aktsia kohta. Refnitivi küsitletud analüütikud ootasid kohandatud kasumiks 40 senti aktsia kohta.

Nutrien Ag Solutions on uus ettevõte, mis tekkis konkurentide Agriumi ja Potash Corpi liitumisel jaanuaris. Ettevõte müüb aastas umbes 26 miljonit tonni kaaliumkarbonaadil, lämmastikul ja fosfaadil põhinevaid väetisi.

Nutrieni käibe- ja kasumimuutused 2018. aasta kolmandas kvartalis. Allikas: Reuters.

“Nutrieni tulemused olid kolmandas kvartalis tugevad. Jaemüük paranes ning väetiste tootmine kasvas koos marginaalidega. Kulud olid samal ajal vähenemas,” kirjutas ettevõte oma raportis.

Nutrieni tegevjuht Chuck Magro lisas, et ettevõte on oma strateegilisi eesmärke täitmas, mille hulka kuulub ka dividendi tõstmine ja aktsiate tagasiostu programmi läbiviimine. Maailma suurim väetisetootja tõstis terve aasta kasumiprognoosi 2,60-2,80 dollarini aktsia kohta. Varasem prognoos oli 2,40-2,70 dollarit aktsia kohta. Eelmise aasta samal ajal ulatus ettevõtte puhaskahjum 53 miljoni dollarini.

Analüütikud optimistlikud

Nutrieni aktsia on tänavu langenud 13 protsenti, aga anlüütikud usuvad, et aktsia pöördub tõusule ning kallineb aasta jooksul lausa kolmandiku võrra. Ettevõte tõstis detsembris ka dividende.

Ettevõte avaldas detsembri alguses, et maksab jaanuaris aktsionäridele 43 dollarisenti dividende. Viimase 12 kuu dividendimaksed ulatuvad kokku 1,57 dollarini aktsia kohta. See tähendab, et ettevõtte dividenditootlus ulatub praegu 3,24 protsendini.

Nutrieni aktsiat katab kokku 15 analüütikut. Neli analüütikud on andnud aktsiale tugeva ostusoovituse, kaheksa soovitavad aktsiat osta, kaks hoida ning üks müüa. Aktsia keskmine hinnasiht on 64,55 dollarit, mis tähendab, et praeguselt tasemelt oodatakse aktsiale järgmise 12 kuu jooksul 34protsendilist tõusu.

Analüütikute soovitused
Foto: Reuters/Scanpix

Turg toetab väetiste hinnatõusu

Väetiste hinnad on viimase aasta jooksul tublisti kallinenud. Nutrienti kolmanda kvartali raportist võib välja lugeda, et suurt hinnalangust ei oodata, sest nii põllumajanduse kui ka väetiste turu dünaamika on hindu toetav.

Ettevõte kirjutab, et USA sojaubade hinnad on viimasel ajal surve alla sattunud ning põhjuseks on USA-Hiina kaubandussõda. Kuna maisi külvamine on Põhja-Ameerikas kasvanud ning selle sisendhinnad on kõrgemad (kaasa arvatud väetise kasutus), mis peaks väetiste nõudlusele ja ka hindadele hästi mõjuma.

Kaaliumkarbonaadi hinnad on tõusnud, sest nõudlus on tugev ning turg on defitsiidi äärel. Võrreldes 2017. aasta kolmanda kvartaliga on hinnad suurematel turgudel tõusnud 20-30 protsenti. Ettevõte prognoosib, et uut tootmisvõimsust tuleb tänavu juurde sama palju kui vana sulgetakse. Kuna turul on suhteliselt kitsas olukord ning nõudlus peaks ka edaspidi tugev olema, siis pole kaaliumkarbonaadi suurt hinnalangust oodata.

Nutrieni aktsia
Foto: Nutrien Ag Solutions

Lämmastikväetiste puhul on olukord väga sarnane – pakkumine on piiratud, aga nõudlus on kasvamas. See on sisuliselt kõigi lämmastikväetiste hinnad tõusma pannud. Ammoniaagi tootmist on survestanud tootmisprotsessiga seotud probleemid. Karambiidi hindu toetavad Hiina ekspordi langus ning Iraaniga seotud ebakindlus.

Globaalseid lämmastikuhindu toetab ka maagaasi hinnatõus Euroopas. Üleüldiselt peaks nõudlus lämmastikväetiste järele olema 2019. aasta esimeses pooles tugev, sest maisi külvipindala kasvab nii Põhja- kui ka Lõuna-Ameerikas.

Autor: Mait Kraun, kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960