1. veebruar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: Euroopa nisuekspordi perspektiiv on paranenud

Börs: Euroopa nisuekspordi perspektiiv on paranenud
Foto: Reuters/Scanpix
Nädala börsiuudised: Euroopa nisueksport elavnemas; USA survestas nisuhindu; Ukraina teraviljaeksport elavneb; piimahinnad stabiliseerumas; Hiina asepeaminister pani sojaubade hinna tõusma; kohv kallines, kakao odavnes; bensiin tõusis.

Nädala märksõnad:

- Euroopa nisuekspordi perspektiiv on paranenud, sest Egiptus ostis esmakordselt 18 kuu jooksul Prantsusmaalt lasti nisu. Samas survestas hindu USAs toimunud hinnalangus, mille põhjustasid kehvad ekspordinumbrid.

- Ukraina teraviljaeksport on tunduvalt suurem kui eelmisel hooajal, mis teeb Euroopa tootjate jaoks konkureerimise keerulisemaks.

- Sojaubade hinnad tõusid kõrgeima tasemeni alates jaanuari algusest, sest Hiina asepeaminister lubas USAst osta 5 miljonit tonni sojaube.

- Nafta hind püsis stabiilsena, kütusehinnad tõusid veidi, sest globaalsetel turgudel on rahulikum periood.

Euroopa nisueksport elavnemas

Euroopa toidunisu hindadele pakkus nädala keskel tuge asjaolu, et Prantsusmaa oli nisuekspordis edukas. Samas survestas Euroopa hindu USAs toimunud langus.

Märtsikuu toidunisu hind langes nädalaga kokkuvõttes 0,6 protsenti, 204,25 euroni. Nisu detsembrikuu futuur odavnes 0,7 protsenti ning tonn maksab 188,25 eurot.

Egiptus ostis rahvusvaheliselt turult teisipäeval kokku 360 000 tonni nisu, mille hulka kuulus ka 180 000 tonni Prantsusmaalt. Viimati ostis riik Prantsusmaalt nisu 2017. aasta juulis.

Euroopa nisuturud on juba mitu nädalat lootnud, et Venemaal toimuv hinnatõus võimaldab regioonil edaspidi rohkem eksportida.

“Prantsusmaa nisumüük Egiptusele on väga teretulnud, sest konkurents on jätkuvalt tihe. Eriti palju pakub konkurentsi Argentina,” ütles üks Prantsuse kaupleja Reutersile.

Üks teine kaupleja ütles, et Prantsusmaa transpordihinnad on paremad ning see aitas võidule samuti kaasa.

Nisu detsembrikuu futuur (€/tonn). Allikas: barchart.

USA survestas hindu

Sellegi poolest hakkas toidunisu hind nädala teises pooles langema, peamiselt USAs toimunud hinnalanguse tõttu. “USAs on ekspordinumbrid nõrgemad ja see pani Chicagos hinnad kukkuma. Sellises olukorras on Euroopa hindadel raske tõusta,” lisas kaupleja.

Loodetakse, et hinnatõus Venemaal tekitab olukorra, kus Lääne-Euroopa nisueksport elavneb. Kuigi positiivseid märke on, siis Venemaa ja Rumeenia nisu on turgudel jätkuvalt küllaldaselt ning hinnad on agressiivsed. Seega on veel pikk tee minna.

Ukraina teraviljaeksport tugev

Sellel nädalal selgus, et Ukraina on sellel hooajal (2018/19) eksportinud 27,5 miljonit tonni teravilju. Veel eelmise aasta samal ajal oli näitaja 23,8 miljonit tonni, teatas kohalik põllumajandusministeerium.

Ukraina teatas, et eelmisel aastal toodeti rekordilised 70,1 miljonit tonni teravilju, veel 2017. aastal ulatus tootmine 61,3 miljoni tonnini. Ministeeriumi sõnul võib selle hooaja eksport ulatuda kokku 47,2 miljoni tonnini, mida on ligi 8 miljoni tonni võrra rohkem kui eelmisel hooajal.

Nisueksport on sellel hooajal tõusnud ligi 5 miljoni tonni võrra, 12,2 miljoni tonnini. Nisu on hoopis vähem eksporditud kui mullu.

Piimahinnad stabiliseerumas

Piimahinnad on viimase paari nädala jooksul mõnevõrra stabiliseerunud ning hinnatõus on peatunud. Alates septembri keskpaigast on hinnad kallinenud lausa 20 protsenti. Peamiseks põhjuseks peetakse suvist põuda, mis tootmist segas.

Lisaks sellele prognoosib Euroopa Komisjon, et 2019. aastal kasvab regiooni piimatootmine vähem kui 1 protsendi võrra. Nõudlus kasv peaks aga suurem olema. See tähendab, et hinnad püsivad tõenäoliselt ka edaspidi kõrgel tasemel.

Järgmisel nädalal toimub ka Global Dairy Trade oksjon, kus saame ülevaate globaalsetest hindadest, mis samuti Euroopa hindu mõjutavad.

Piimahinnad on viimase paari nädala jooksul mõnevõrra stabiliseerunud
Foto: Äripäev AS

Hiina asepeaminister pani sojaubade hinna tõusma

Sojaubade futuurid tõusid USAs aga viimase 4 nädala kõrgeima tasemeni, sest Prantsusmaa otsustas Ühendriikidest osta 5 miljonit tonni sojaube, vahendab Agricensus.

Märtsikuu futuuride hind tõusis 9,27 dollarini buššelist, mis on kõrgeim tase alates 21. jaanuarist. Hiina asepeaminister Liu He ütles pärast kaks päeva kestnud läbirääkimisi, et riik plaanib USA-lt sojaube osta.

“See on väga suur ost ja meie farmerid saavad olema väga õnnelikud,” ütles USA president Donald Trump. “Meie põllumajanduse ja farmerite nimel võin öelda, et oleme tänulikud.”

Kohv kallines, kakao odavnes

Arabica kohvi hinnad tõusid ainuüksi reedel 3,8 protsenti ning nael maksab 1,059 dollarit. Tegemist oli viimase kolme kuu parima päevaga. Jaanuaris kallines kohv umbes 4 protsenti. Hinnatõusule aitas kauplejate sõnul kaasa Brasiilia reaali tugevnemine – nimelt hüppas reaal dollari suhtes viimase kolme kuu kõrgeima tasemeni, sest turud on president Jair Bolsonaro lubatud pensionireformi osas positiivselt meelestatud.

Kakao hind langes nädalaga aga 3,1 protsenti, 2182 dollarini tonnist. Turud ootavad Elevandiluurannikult rekordilist tootmist, sest eelmise aasta El Nino ilmastikunähtusega seotud mured on taandunud.

“Fundamentaalne pilt on küllaltki kehv ning kuiva ilma oht tundub vähenevat. Sadamatesse on toimetatud oodatust rohkem kakaod,” ütles üks kaupleja Reutersile.

Kakao hind
Foto: Äripäev AS

Naftahinnad stabiilsed, bensiin kallines

Naftahinnad püsisid sellel nädalal stabiilsena. Brent kallines 0,2 protsenti ja WTI lisas 1,4 protsenti. Viimasel ajal on naftaturu volatiilsus vähenenud, sest aktsiaturud tõusevad ning turgudel on veidi rahulikum periood.

Rotterdami 95 bensiini hind tõusis 2,4 protsenti ja tonn maksab 516 dollarit. Diislikütus kallines 1,6 protsenti, 585,25 dollarini tonnist. Kerge kütteõli lisas 0,7 protsenti ja tonn maksab 567 dollarit.

Autor: Mait Kraun, kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960