Autor: Mait Kraun • 15. märts 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: jätkub nisu hinnalangus

Nädala börsiuudised: nisu hinnalangus jätkus; suhkruturul oodata suurt defitsiiti; Hiina sealihahinnad 14 kuu tipus; nafta tõusis nelja kuu tippu, kütusehinnad tõusevad.
Nisu hinnad all
Foto: Pixabay

Nädala märksõnad:

•Nisu hinnalangus jätkus ning maikuu futuur langes 181 euroni tonnist. Sellel hooajal oodatakse suurt tootmist ning see surub hindu allapoole.

•Suhkruturul on oodata suurt defitsiiti, mis ei paista veel hindades avalduvat. Sucden prognoosib, et järgmise hooaja (2019/20) ülemaailmne defitsiit saab olema 4 miljonit tonni.

•Seahinnad tõusid Hiinas 14 kuu tippu, sest Aafrika katku viirus vähendab pakkumist.

•Nafta jõudis viimase nelja kuu tippu, kütusehinnad tõusevad edasi, sest turul on mitmeid naftat toetavaid faktoreid.

Nisuturule andis ka sellel nädalal tooni tootmismahtude oodatav kasv Euroopa Liidus, sest ilmastik on soodne.

Analüüsifirma Strategie Grainsi analüütikud ütlesid, et madalam hinnatase võib nõudlust (seal hulgas söödanõudlust) tõsta ja eksporti turgutada, aga ootused suurema tootmise osas hoiavad kallinemise ära.

Euroopas odavnes toidunisu maikuu futuuri hind 0,9 protsenti, 187,75 euroni tonnist. Detsembrikuu futuur kaupleb praegu 179,25 euro juures, mis näitab, et turuosalised ootavad pigem hindade langust.

Vahepeal jõudis hind ka 181 euroni tonnist, mis on viimase 8 kuu madalaim tase. Pärast seda toimus aga mõningane stabiliseerumine ning tehnilist pilti vaadates võib tõenäoliselt öelda, et järsem hinnalangus on läbi saanud.

Toidunisu maikuu futuur (€/tonn). Allikas: Barchart.

Teistest toorainetest odavnes kooritud piima pulbri aprillikuu futuur 0,1 protsenti, 1973 euroni tonnist. Rapsiseemnete hind langes Euroopas 0,3 protsenti, 356,25 euroni tonnist.

Suhkruturul oodata suurt defitsiiti

Prantsusmaa suhkrukaupleja Sucden prognoosib, et 2019/20 hooaja suhkruturu defitsiit saab olema suur – umbes 4 miljonit tonni, sest nii Indias, Tais kui ka Euroopa Liidus oodatakse tootmise vähenemist, vahendab Reuters.

Sucdeni suhkrukaupleja Eduardo Sia ütles, et Tai tootmine peaks kõne all oleval hooajal langema 10 protsenti, 12 miljoni tonnini, sest farmerid eelistavad teisi kultuure, mis pakuvad paremaid marginaale.

Sia sõnul on Tai suhkruhinnad pärast valitsuse rahastuse muutumist langenud umbes 20 protsenti. Peamine põhjus on sealse turu avanemine. “Nad hakkavad tundma avatuma turu raskust,” ütles kaupleja, kes viitas suhkru- ja roo tootjatele Tais.

Suhkru hind
Foto: Äripäev AS

India tootmine peaks 2019/20 hooajal langema 26-27 miljoni tonnini. 2018/19 hooaja toodanguprognoos on praegu 31,7 miljonit tonni.

Euroopa külvipindala väheneb

Euroopa farmerid peaks Sucdeni hinnangul samuti suhkrupeedi külvamist vähendama. Külvipindala peaks langema umbes 5 protsenti. Selle hooaja defitsiit peaks Sucdeni hinnangul ulatuma poole miljoni tonnini.

On tõenäoline, et tootmisprognooside vähendamine ning defitsiit hakkavad järgnevatel aastatel suhkru hinda toetama. Kuna hinnad on viimastel nädalatel langenud, siis tundub, et praegu see turul veel täielikult ei kajastu.

Seahinnad tõusevad ka Hiinas

Hiina seahinnad tõusid esmaspäeval viimase 14 kuu kõrgeima tasemeni ning analüütikud arvavad, et hinnatõus jätkub, sest sigade Aafrika katku viiruse puhang hakkab pakkumist vähendama.

Seahinnad tõusid esmaspäeval eelmise nädala reedega võrreldes 7 protsenti, 2,24 dollarini kilogrammist, selgub konsultatsioonifirma Commodity Data Analyticsi andmetest. Kuigi nõudlus on praegusel hooajal nõrk, siis märtsi algusest on hinnad kallinenud ligi 20 protsenti.

Sigade Aafrika katku on Hiinas tuvastatud 111 korral ning 28 erinevas provintsis. Katki ei ole võimalik ravida ning praeguseks on selle leviku piiramiseks tapetud juba miljon siga.

“Peamine hinnatõusu põhjus ongi see, et sigu on vähem,” ütles Commodity Data Analyticsi analüütik Yao Guiling. Mõned farmerid ei taha praegu sigu müüa, sest loodetakse, et pakkumine väheneb veelgi ning hinnad tõusevad.

Mõned nädalad tagasi tõusid USAs seahinnad viimase 10 aasta kõrgeima tasemeni.

Kütuse hinnatõus jätkub

Nafta tõusis sellel nädalal viimase nelja kuu kõrgeima tasemeni ning taastumine jätkub. See on kiiresti kallinema pannud ka kütusehinnad.

Reuters kirjutab, et nafta hinnatõusu põhjuseid on neli. Nendeks on OPECi tootmispiirangud, Venezuela valitsuskriis ning sellega kaasnevad USA sanktsioonid, Iraani vastased sanktsioonid ja USA enda naftavarude väike kahanemine kuu alguses.

Brenti toornafta kallines nädalaga 0,9 protsenti ja WTI lisas 3,1 protsenti. Kummagi barrelihind oli neljapäeva õhtuks vastavalt 66,7 ja 58,3 dollarit.

Rotterdami 95 bensiini hind tõusis nädalaga 3,8 protsenti, 602 dollarini tonnist. Diislikütuse tonni eest tuleb välja käia 609 dollarit ning kerge kütteõli tonn maksab 601 dollarit. Maagaas kallines 2,5 protsenti, 4,11 dollarini briti soojusühiku kohta.

Bensiini hind
Foto: Äripäev AS
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960