Autor: Põllumajandus.ee • 7. mai 2019

Põlluinfo: Milline on hetkeolukord põldudel?

Scandagra agronoom-nõustajad väisavad igapäevaselt põlde üle Eesti, nad tegid kokkuvõtte nähtust ja andsid oma hinnangu hetkeolukorrale.
Helelaiksus talinisul, kevad 2019, Viljandimaa
Foto: Scandagra Eesti AS

Talinisu hetkeseis ja haigustõrje

Talinisu kasvab jõudsalt ning Lõuna-Eesti põldudel hakkab jõudma 2. kõrresõlme kasvufaasi (BBCH 32), seetõttu tuleb äärmiselt tähelepanelik olla herbitsiididega, mille kasutamise aeg lõpeb 2. kõrresõlmega, nt: Tombo WG 0,1 - 0,2 kg/ha, BroadWay Star 160 - 260 g/ha, Mustang Forte 0,8 l/ha, jne. Põhja-Eesti taimede areng on nädalakese maas, seal on veel eelnimetatud herbitsiidid lubatud. Kellel teistkordne väetamine tegemata, siis nüüd on selleks tagumine aeg.

Eelmise nädala teise poole niisked ilmad ja tihe taimik loob head eeldused jahukastele, mida on Eesti erinevates piirkondades juba kohatud, samuti on taimedel näha esimesi lehehaigusi.

Jahukaste talinisul, kevad 2019, Tartumaa
Foto: Scandagra Eesti AS

Lehehaiguste tõrjeks ja ennetamiseks soovitame tooteid Tango Super 0,75 - 1,5 l/ha, Falcon Forte 0,6 - 0,8 l/ha, Capalo 1 - 2 l/ha, Input 0,8 - 1 l/ha. Juurhaiguste tõrjeks sobib Maracas 1 l/ha.

Teravilja haigustõrjet valides tuleks lähtuda toimeainest ja vätida ühetoimeainelisi tooteid, kuna üldjuhul tõrjuvad need ainult teatud haigusi. Kui eesmärgiks on tõrjuda jahukastet ja lehehaigusi on kindlasti vajalik kahe erineva toimeainega toodet.

Võrsumisel vajab teravili eriti rohkelt fosforit, kuna fosfor mõjutab juurestiku arengut ja soodustab taimede kasvu ning tänu suuremale juurestikule omastab taim mullast paremini toitaineid ja niiskust. Põllumeeste seas on populaarsust kogumas aminohappeid ja kiiret fosforit sisaldavad tooted, mis on pritsitavad. Scandagra soovitab järnevaid tehnoloogiad:

Scandagra soovitus
Foto: Scandagra Eesti AS
Talirapsi kahjurid ja boori puudus

Soe aprillikuu teine pool on pannud rapsid jõudsalt kasvama ning siin-seal on näha esimesi putukaid, kes tänu soojale ilmale on asunud aktiivselt taimikut kahjustama.

Sellel aastal on taimedel tavalisest rohkem boori puuduse tunnuseid, mis tekkisid pika ja sooja sügise tagajärjel - taim kasutas boori enneaegselt ära. Boori puudus tekib tihti toitainete omastamise häirest, eriti leeliselistel muldadel või pärast lupjamist ning seda soodustab ka kuiv ilm.

Boori puudus, kevad 2019, Tartumaa
Foto: Scandagra Eesti AS

Varakevadine booripuudus pidurdab varre pikkuse kasvu ning muudab varre jässakaks. Varajase ja suure boori puuduse korral kärbub võrse tipp ning hakkavad arenema uued külgvõrsed, mille tulemusena taim muutub paljude lühikeste külgvõrsetega põõsaks. Boori puuduse tõttu väheneb korralike ja saaki andvate külgvõrsete arv ning sellega alaneb kõtrade arv ning nende täitumine on puudulik. Hilisem boori puudus kevadel rapsi õitsemise ajal põhjustab ebaühtlaste valmimiste ja väiksema tera arvu kõtrades. Praegu on viimane aeg booripuuduse likvideerimiseks! Booripuuduse kõrvaldamiseks soovitab Scandagra:

Scandagra soovitus
Foto: Scandagra Eesti AS

Taliodra haigustõrje ja kasvureguleerimine

Võrreldes talinisuga on talioder kiirema kasvuga ja enamasti juba kõrsumise faasis. Tänu jõudsale kasvule on taliodral näha paljudes kohtades mangaani puudust ning tiheda puhmiku tõttu on sügisest säilinud lehtedel palju haigustekitajad, millega tuleb nüüd võidelda.

Meeles tuleb pidada, et talioder on taliteraviljadest kõige haigustundlikum kultuur ning saagipotensiaali tagamiseks on haigustõrje ülioluline. Haigustõrjeks soovitame: Falcon Forte 0,6 - 0,8 l/ha, Tango Super 0,75 - 1,5 l/ha, Viverda 1,25 – 2,5 l/ha, Input 0,8 - 1 l/ha.

Talioder, kevad 2019, Viljandimaa
Foto: Scandagra Eesti AS

Samuti on talioder võrrelduna suviodraga suurema kõrremassiga ning vajab kasuregulaatoreid, et vähendada lamandumisriski. Praeguses kasvufaasis on soovitatav kasutada tooteid Moddus 250 EC 0,2 – 0,4 l/ha, Regucil 0,2 – 0,4 L/ha, Medax Max 0,3 – 0,4 l/ha, Medax Top 0,6 – 0,8 l/ha, hilisemas kasvufaasis tooteid Terpal 1 l/ha, Cerone 0,5 – 1 l/ha.

Talirukki haigustõrje ja kasvureguleerimine

Ka rukis on enamasti jõudnud kõrsumise kasvufaasi ja esimene kasvureguleerimine ja umbrohutõrje peaks olema tänaseks juba tehtud. Kindlasti ei tohi unustada ka rukki haigustõrjet. Viimaste päevade niisked ilmad loovad head eeldused jahukastele ja lehehaigustele. Tõrjumiseks soovitame tooteid Tango Super 0,75 - 1,5 l/ha, Falcon Forte 0,6 - 0,8 l/ha.

Kuna rukis on võrsunud sügisel jõudasti, siis on soovitatav tõsta lämmastiku fooni, et kõik võrsed saaksid piisavalt toitu ja terad pähikutes ei jääks peenikeseks. Leheväetistest on soovitav kasutada magneesiumi ja mangaani sisaldavaid tooteid: EPSO Top 3 kg/ha ja EPSO Combitop Top 3 kg/ha.

Hernes ja uba

Esimesed herne ja oa külvid hakkavad tärkama, siin tuleb olla tähelepanelik herne ja oa kärsaka kahjustuse suhtes.

Hernekärsaka kahjustus, kevad 2019, Pärnumaal
Foto: Scandagra Eesti AS

Eelmise nädala külm teine pool sundis kahjurid peitu pugema, kuid soojade ilmade naastes alustavad nad uuesti kahjustamisega. Eriti tähelepanelik tuleb olla värskel tärganud taimedega põllul, sest kahjustuse oht on kõige suurem kui kultuurid on esimestes lehtedes ja kärsakas need hävitab.

Öökülmad jätsid oma jälje

Viimaste päevade öökülmad on oma jälje jätnud põllukultuuridele. Kindlasti pole soovitatav teostada taimekaitsetöid, kui on oodata öökülma. Kui kultuurid on saanud kahjustada öökülma või taimekaitsetööde tõttu, soovitame kasutada aminohappeid, et kiirendada kultuuri taastumist. Aminohapetest soovitame tooteid: AminoPlus 300 0,5 – 1 l/ha, Prolis 2g/ha, Aminosol 1l/ha, UBP-110 0,8 l/ha ja Nanoplant Ultra 50 - 100 ml/ha.

Kaarel Kallion ja Urmas Nurmsalu, Scandagra Eesti AS agronoom-nõustajad

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960