Autor: Põllumajandus.ee • 10. mai 2019

ETKIs algas taimekahjustajate monitooring

Eesti Taimekasvatuse Instituut (ETKI) alustas tänavuse üle-eestilise taimekahjustajate monitooringuga. Taimekahjustajate monitooringu eesmärk on koguda ja jagada infot tähtsamate taimehaiguste ja kahjurite esinemisest teraviljadel, rapsil, hernel, põldoal.
ETKIs algas taimekahjustajate monitooring.
Foto: ETKI

Oluline on ära määrata kahjustajate leviku ulatus, millest alates on majanduslikult otstarbekas taimekaitsetöid teha. Iga väiksema haiguslaigu või kahjuri pärast ei ole taimekaitsevahendite kasutamine põhjendatud.

Esimene kaart põldude olukorrast on üles laetud 6. mai vaatluste põhjal. Otsene tõrjevajadus on vaid vähestes kohtades. Soojaperioodil levima hakanud taimehaigused nagu kõrreliste jahukaste, helelaiksus ja kahjuritest rapsil hiilamardikad, varre-peitkärsakas, hernel herne-kärsakas on jahedate ilmade saabudes tagasi tõmbunud ja hetkel otsest kiiret tõrjevajadust ei ole.

2019. aasta monitooringuandmeid saab jälgida SIIT.

Kaardil näidatakse taimekahjustajate esinemise kohad ja ajad ning täpsem informatsioon kultuuri, sordi, agrotehnika ja eelvilja kohta. Teadmine taimekahjustajate levikust võimaldab tõrjetööde õigeaegset alustamist, suurendab taimekaitsetööde efektiivsust ning võimaldab vähendada taimekaitsevahendite kasutamist.

Kõik taimekasvatajad saavad nutiseadmeid kasutades ise monitooringus kaasa lüüa. Selleks liituge monitooringu töörühmaga. Liitumise täpne juhend avaneb SIIN.

Taimekahjustatate monitoring kestab juuli esimeste nädalateni.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960