Autorid: Mait Kraun, Põllumajandus.ee • 17. mai 2019

Börs: Nisu- ja odrahinnad on jõudmas põhja

Nädala börsiuudised: nisu- ja odrahindadel langusruumi enam ei ole; nisutootmine saab olema suur; kohv kukkus üheksa aasta põhja; riisi hinnad seitsme kuu põhjas; nafta kallinemine tõstis kütusehindu.
Ka odra hind on languses.
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

Nädala märksõnad:

•Analüüsifirma Strategie Grains usub, et nisu- ja odrahinnad on jõudmas põhja ning põhjuseks on söödanõudluse kasv. Samuti mõjub Euroopa põllumeestele positiivselt ka Hiina seakatku levik. Ühtlasi vähendas Strategie Grains ELi nisutoodangu prognoose, aga ütleb, et tootmine saab olema siiski korralik.

•Kohvihinnad langesid üheksa aasta põhja, sest pakkumine on suur ning Brasiilia reaali odavnemine on tootjate müügihuvi tõstnud.

•Nafta hind hakkas uuesti tõusma ning see tõstis märkimisväärselt ka kütusehindu.

Strategie Grains: nisu- ja odrahindadel langusruumi enam ei ole

Nisu- ja odrahinnad on jõudmas põhja, sest hiljutine hinnalangus suurendab nõudlust, teatas Prantsusmaa analüüsifirma Strategie Grains sellel nädalal.

Maailma lihatootjad kasutavad söödana tuleval hooajal nisu aina rohkem, peamiselt tehakse seda maisi arvelt. Samuti peaks kasvama söödanõudlus ka odra puhul, teatas ettevõte. Euroopa Liidus tõuseb nisu kasutamine loomasöödana kahe aasta kõrgeima tasemeni ning regiooni sealihatootjad tõstavad tõenäoliselt ka Hiinat tabanud seakatku tõttu tootmist. Hiina sealihatoodang aga väheneb ning see suurendab nende impordinõudlust.

“Prantsusmaal on nüüd nisu suurtes tarbimistsoonides odavam kui mais, eriti riigi lääneosas,” ütles Strategie Grains. “Pärast viimaste nädalate suurt langust ei näe me, et nisul ja odral oleks enam märkimisväärset langusruumi.”

Tootmine jätkuvalt suur

Hinnad võivad küll madalad olla, aga maisi puhul on varud praegu jätkuvalt suured, mis võivad tulevikus hinnatõusu ära hoida. Nisu ja oder võivad samuti odavneda – seda juhul, kui Musta mere regiooni toodang saab olema oodatust suurem. Strategie Grains tõstis Venemaa selle hooaja nisutoodangu prognoosi 80 miljoni tonnini. USA põllumajandusministeeriumi vastav prognoos on 77 miljonit tonni.

Euroopa Liidu pehme nisu toodanguprognoosi vähendati neljapäeval aga 0,9 miljoni tonni võrra, 143,9 miljoni tonnini. Samas märkis analüüsifirma, et “nisu olukord ja toodangu väljavaade on jätkuvalt head” ning tootmine kasvab. Võrreldes eelmise aastaga peaks pehme nisu toodang suurenema 13 protsenti.

Hinnad viimase aasta põhjas

Selle nädala alguses jõudsid Pariisi toidunisu hinnad viimase aasta madalaima tasemeni, sest Musta mere regioonis sadas korralikult vihma ning üldiselt on ELi ja Venemaa toodanguootused kõrged. Pärast seda on hind kolm päeva järjest tõusnud.

Toidunisu septembrikuu futuur (€/tonn). Allikas: Barchart.

Kauplejate sõnul mingeid positiivseid uudiseid ei tulnud. Samas võib olla taastumine ka tehnilist laadi – viimasel ajal on hinnad lihtsalt nõnda palju kukkunud. Mõneti võis hindu mõjutada ka Strategie Grainsi positiivne raport.

Osalt võib hinnatõusu seletada ka USA nisuhindade taastumisega, mis on seotud sealse ilma kehvenemisega. USAs on viimasel ajal sadanud palju vihma ning see on tekitanud kartusi, et levima hakkavad haigused.

Kohvi hind jõudis üheksa aasta põhja

Teistest toorainetest odavnes robusta kohvi hind 2,9 protsenti, 1335 dollarini tonnist. Eelmisel nädalal jõudis juulikuu futuur üheksa aasta madalaima tasemeni.

Kohviturg on tugeva surve alla sattunud, sest nii robusta kui ka arabica kohvi pakkumine on viimasel ajal olnud väga suur.

Prognoositakse, et Brasiilia kohvitootmine tõuseb tänavu 60,9 miljoni kohvikotini (üks kohvikott on 60 kg). See on eelmise aasta toodangust väiksem, aga odavam reaal on tootjate müügihuvi tõstnud.

Riisihinnad viimase seitsme kuu põhjas

India riisiekspordi hinnad jätkasid sellel nädalal langust ning jõudsid viimase seitsme kuu madalaima tasemeni, sest nõudlus on stagneerunud, vahendab Reuters.

Indias maksis sellel nädalal tonn riisi 362-365 dollarit – hind langes juba kuuendat nädalat järjest. Samuti survestas hindu ka ruupia odavnemine.

“Nõudlus on kokku kuivanud, eriti Lääne-Aafrika turul. Ostjate varud on suured,” ütles Olami India riisiäri asepresident Nitin Gupta.

Chicago börsi riisihinnad viimase 20 aasta jooksul. Allikas: barchart.

Nafta hinnatõus kergitab jälle kütusehindu

Nafta hinnad kallinesid neljapäeval juba kolmandat päeva järjest, mis on viimase kolme nädala pikim tõususeeria, vahendab Bloomberg.

Kolmapäeval selgus, et USA bensiinivarud langesid eelmisel nädalal 1,12 miljoni barreli võrra – see kukkumine oli oodatust kolm korda suurem. Lisaks sellele on pinged Lähis-Idas investoreid pakkumise pärast murelikuks teinud.

WTI toornafta kallines nädalaga 2,4 protsenti ja Brent lisas 3,9 protsenti. Kummagi barrel maksab vastavalt 64,04 ja 72,7 dollarit.

Samas on nafta hinnatõusu piiranud USA-Hiina kaubandussõda ning sellel nädalal toimub ka OPECi kohtumine, kus arutatakse tootmiskärbete pikendamist.

“Tundub, et USA ja Iraani vaheliste pingete kasv on naftahindu toetama hakanud,” ütles Commerzbanki analüütik Carsten Fritsch.

95 Rotterdami bensiin kallines nädalaga 3,4 protsenti, 722 dollarini tonnist. Diislikütus kallines 5 protsenti, 667 dollarini tonnist.

Diisli hind.
Foto: Äripäev AS
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960