Autorid: Meelika Sander-Sõrmus, Põllumajandus.ee • 6. juuni 2019

Valio investeeris miljoneid

Valio Laeva Meierei sai 5,6 miljoni euro suuruse investeeringu tulemusel tehaselaienduse, kuhu hangitud kodujuustuliin võimaldab toota senisega võrreldes topelt koguse kodujuustu ja seda poole väiksema veekuluga.
Maido Solovjov ja Andrus Mölder
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

Katla enda maksumus oli 3,7 miljonit. Laienduse käigus kasvas tehase netopind 1142 ruutmeetri võrra 12,4 tuhande ruutmeetrini.

Valio, kelle käive eelmisel majandusaastal oli 123 miljonit eurot, on toorpiima kokkuostu ja müügikäibe alusel ses sektoris turuosas suurim, saab endale sellist kallist investeeringut lubada. Valio Eesti tegevdirektor Maido Solovjov ütles, et uus kodujuustuliin on Baltikumi suurim. „Meie investeering tugines nõudluse kasvule ja sellele, et tarbija eelistab järjest enam just sellist mahlast, suurema teraga kodujuustu ning nüüdne katel võimaldab meil just sellist ka toota,“ sõnas Solovjov.

Valio Laeva meierei tehase- ja tehnikadirektor Andrus Mölder lisas, et tegu oli pikaajalise projektiga, kus järk-järgult laiendati tootmisruume. „Uue osa ehitas Ehitustrust AS, kel oli olemas eelnev kogemus tööstuste ehitusel. Ehitustööd kestsid 2017. aasta juulist kuni 2018. aasta veebruarini ja sellesse investeerisime pea 2 miljonit eurot,“ lisas Mölder.

Tema sõnul oli ka seadmete valik paras peavalu, enne käidi uurimas teistes tööstustes, mida nad kasutavad ja miks. Valik langes Soome ettevõttele High Metal Production Oy, kellega Valio emafirma Soomes samuti koostööd on teinud. "Kohalik ettevõte Amitec Project OÜ teostas protsessi installeerimise, roostevaba keevituse ning torude ja klappide paigaldamise," tutvustas tehasejuht, lisades, et automaatika osa tegi Rootsi taustaga ettevõte ÅF-Automaatika OÜ ja pakkeseade Grunwald toodi Saksamaalt. Välja vahetati ka vana 12tonnine katel, mille asemel on nüüd kasutusel 18tonnine.

Uus kodujuustuliin
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

"Kogu seadmepargi töösse saamine ja seadistamine oli keeruline protsess – inimesi oli vaja koolitada ja toote kvaliteedis ei saanud ka järgi anda, tarbija eelistused on ju paigas,“ lisas Solovjov.

Uus kodujuustu katel tähendab Valio Eestile senisest efektiivsemat tootmist. „Kui me toodame kuus keskmiselt 150 tonni kodujuustu, seda siis ilma lisanditeta, siis on uue süsteemi veekulu kokku 840 m3, vana lahenduse juures oli see number 1875 m3. Sellisel juhul säästame me aastas uue lahenduse kasutuselevõtuga ca 12420 m3 vett ehk Laeva Meierei 21 päeva toorvee vajaduse, sest kasutame keskmiselt 600 m3 toorvett päevas,“ selgitas Mölder.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960