Autorid: Mait Kraun, Põllumajandus.ee • 14. juuni 2019

Börs: Euroopa nisuhinnad püsivad tugeval tasemel

Nädala märksõnad: Euroopa nisuhinnad püsivad tugeval tasemel; kakao kallines 11 kuu tippu; saematerjali hinnad tõusid USAs järsult; nafta kukkus ka sellel nädalal.
Euroopa nisuhinnad püsivad tugeval tasemel.
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

•Euroopa nisuhinnad püsivad tugeval tasemel, sest kehvad ilmastikuolud toetasid hindu nii USAs kui ka Euroopas. Lisaks sellele alandas Strategie Grains Euroopa Liidu pehme nisu toodanguprognoosi.

•Kakao hinnad tõusid 11 kuu tippu, sest kaks maailma suurimat tootjat kehtestasid minimaalse hinna. See meelitas turule palju spekulatiivseid ostjaid.

•Saematerjali hinnad tõusid USAs nädalaga 18 protsenti, sest mitmed ettevõtted sulgevad tehaseid või on tootmise külmutanud. Loodetakse, et ülepakkumine saab lõpuks lahenduse ning hinnad hakkavad taastuma.

•Nafta langes ka sellel nädalal, sest USA naftavarud kasvasid jälle ning globaalne nõudlus on küsimärgi all.

Euroopa nisuhinnad püsivad tugeval tasemel

Euroopa nisuhinnad püsisid tugeval tasemel, sest USAd tabanud tugevad vihmad toetasid rahvusvahelisi hindu. Samuti hoiavad investorid silma peal ka toodanguootustel.

Euroopa nisufutuurid hakkasid nädala alguses odavnema, aga neljapäeval toimus taastumine ning hind jõudis ka 180,5 euroni tonnist, mis on viimase nädala kõrgeim tase. Õhtuks hind veidi taandus ning odavnes nädala lõikes 0,03 protsenti, 178,75 euroni tonnist.

Chicago nisufutuurid jõudsid ligi kuue kuu kõrgeima tasemeni, sest kardetakse, et Ühendriikide keskosa ähvardavad suured vihmahood hakkavad vilju kahjustama.

Euroopas langetas analüüsifirma Strategia Grains Euroopa Liidu pehme nisu toodanguprognoosi 1 miljoni tonni võrra, 142,8 miljoni tonnini. Põhjusena toodi välja kuiv ilma osades riikides ning liigselt vihmane ilm teistes riikides.

Sellegi poolest oleks see number eelmise aasta toodangust 12 protsendi võrra kõrgem.

Toidunisu septembrikuu futuur (€/tonn). Allikas: barchart.

Rapsiseemnete tonnihind püsis 367 euro juures ning maisi augustikuu futuur kallines 1 protsendi võrra, 176,25 euroni tonnist.

Kooritud piima pulbri hind tõusis 1,8 protsenti ning tonni eest tuleb välja käia juba 2163 eurot.

Kakao tõusis 11 kuu tippu

Kakao hinnad jõudsid viimase 11 kuu kõrgeima tasemeni, sest Lääne-Aafrika riigid hauvad plaani hinnalimiidi seadmisest ning turule sisenes palju spekulante, vahendab Reuters.

Kakao hind tõusis neljapäeval 2552 dollarini tonnist, viimati kauples tooraine nii kõrgel eelmise aasta juulis. Ghana ja Elevandiluurannik, kes moodustavad globaalsest tootmist kaks kolmandikku, seadsid kolmapäeval miinimumhinnaks 2600 dollarit tonnist. Samuti lõpetati 2020/21 hooaja forvardtehingute tegemine.

Nädala lõikes kallines kakao 4,9 protsenti, 2527 dollarini tonnist.

Rabobanki analüütik Carolos Mera ütles, et see samm oli märkimisväärne, aga samas pole riikidel plaani, kuidas ülepakkumisega võidelda. Seda tuleks koos hinnapõhja kehtestamisega siiski tema hinnangul teha.

Kakao hind.
Foto: Äripäev AS

Teistest toorainetest odavnes suhkur 0,7 protsenti ja tonn maksab 336 dollarit. Robusta kohvi tonnihind kukkus 1414 dollarini tonnist.

Saematerjali hinnd tõusid USAs ligi 20 protsenti

Saematerjali hinnad on USAs kallinenud sellel nädalal kiireimas tempos alates 1995. aastast, sest Kanada tehased on tootmist koomale tõmbamas ning see annab lootust, et aastaid kestnud ülepakkumine saab läbi, vahendab Bloomberg.

Vancouveris tegutsev Canfor Corp teatas sellel nädalal, et vähendab Briti Columbia provintsis märkimisväärselt oma toodangumahtusid. Selle kuu alguses teatas Canfor ka seda, et paneb Vavenby tehase lõplikult kinni. Norbord Inc andis samuti teada, et vähendab saematerjali tootmist. Ka mitmed teised ettevõtted teatasid sama.

“See on hea märk,” ütles Bloomberg Intelligence’i vanemanalüütik Joshua Zaret. “Kui sa näed, et tootmist hakatakse sulgema, siis ei ole hinnatsükli põhi enam kaugel.”

Saematerjali hind tõusis neljapäeval Chicago börsil 5,4 protsenti, 373,8 dollarini 1000 ruutjala kohta (4,53 kuupmeetrit). Kõige aktiivsemad futuurid on nädalaga tõusnud 18 protsenti, viimati tõusid hinnad nii kiiresti 1995. aastal.

Saematerjali hinnad.
Foto: Äripäev AS

Nafta hind langes viie kuu põhja

Nafta hind langes sellel nädalal viimase viie kuu madalaima tasemeni, sest USA Energia Informatsiooni Agentuur (EIA) teatas, et USA naftavarud kasvasid ootamatult juba teist nädalat järjest.

Lisaks sellele on USA-Hiina kaubandussõda survestamas globaalset kaubavahetust ning suurriikide majandusandmed pole olnud kõige paremad. Selle tõttu oodatakse ka nõudluse kasvu aeglustumist. Pakkumine on samal ajal aga kasvamas.

Näiteks naftakartell OPEC kirjutas oma igakuises raportis, et 2019. aastal peaks päevane naftanõudlus kasvama nende hinnangul 1,14 miljoni barreli võrra, tootmine suureneb samal ajal aga 2,14 miljoni barreli võrra. See tähendab, et pakkumise kasv ületab nõudluse kasvu.

Nädala lõikes odavnes Brenti toornafta 1,7 protsenti ja WTI kaotas 1,8 protsenti. Kummagi barrel maksis nädala lõpuks vastavalt 61,3 ja 52,2 dollarit.

Rotterdami 95 bensiini hind kallines aga 1,6 protsenti, 612,8 dollarini tonnist.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960