Autorid: Mait Kraun, Põllumajandus.ee • 21. juuni 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: piima hinnalangus süvenes

Nädala börsiuudised: piima hinnalangus süvenes; USA maisihinnad tõusid viie aasta tippu; toidunisu püsis stabiilsel tasemel; Föderaalreserv pakkus toorainetele tuge; nafta kallines nädala lõpus järsult.
Lehm
Foto: Pixabay

•Piimahinnd langesid Global Dairy Trade oksjonil ligi 4 protsenti, tegemist oli kolmanda järjestikuse langusega. Põhjusena toodi välja pakkumise kasv ning globaalse majanduse jahenemine.

•Maisihinnad tõusid ebasoodsa ilma tõttu USAs viimase viie aasta tippu, mis on mõnevõrra toetanud ka Euroopa hindu. Nimelt on Ühendriike tabanud suured paduvihmad, mis võivad saagikust vähendada.

•Toidunisu hinnad püsivad tähtsast toetuspunktist kõrgemal. Saagiootused on mitmetes riikides kasvanud, aga Venemaa eksport on eelmise aasta omast tunduvalt väiksem.

•Föderaalreservi kolmapäevane märguanne, et tänavu ollakse valmis intresse langetama, aitas samuti toorainetel kallineda.

Piima hinnalangus süvenes

Globaalsed piimahinnad langesid GDT oksjonil juba kolmandat korda järjest, mille põhjuseks võib pidada pakkumise suurenemist ning nõudluse mõningast jahenemist, vahendab Reuters.

Globaalsed piimahinnad langesid 18. juunil toimunud oksjonil 3,8 protsenti ning piimatoodete pakkumine kasvas. Keskmiseks müügihinnaks kujunes 3208 dollarit tonnist. Juuni alguses toimunud oksjonil langes indeks 3,4 protsenti.

Analüütikute sõnul on põhjuseks ülemaailmse pakkumise kasv. “Mitmete võtmetähtsusega piirkondade, näiteks Hiina ja Euroopa riikide, majandused on aeglustumas. See on vastutuuleks hindadele,” ütles Uus-Meremaa Westpaci panga ökonomist Satish Ranchhod. Uus-Meremaa on maailma suurim piimaeksportija.

Tõsi, USAs on tootmine langenud ning see võib suvekuudel hindu uuesti toetama hakata. Risk seisneb aga nõudluse vähenemises, mis on seotud globaalse majanduse olukorraga.

Täispiima pulbri hind langes oksjonil 4,3 protsenti, tegemist on juba kuuenda oksjoniga järjest, mil toote hind odavneb.

Hinnamuutus GDT oksjonil (%). Allikas: GDT

Euroopas langes kooritud piima pulbri hind nädalaga 3,9 protsenti, 2078 euroni tonnist.

USA maisihinnad viie aasta tipus

USAs tõusid maisihinnad selle nädala alguses viimase viie aasta kõrgeima tasemeni, sest USA kevadist külvi on seganud paduvihmad. See on toetust pakkunud ka Euroopa hindadele.

Esmaspäeval jõudis maisi kõige aktiivsem futuur 4,64 dollarini buššelist, viimati kauples futuur nõnda kõrgel 2014. aasta juunis. USA-d tabanud suurte vihmahoogude tõttu on maisi külv kulgenud rekordiliselt aeglaselt, mille tõttu on ka toodanguootused vähenenud.

Nädala teises pooles hakkasid hinnad aga veidi langema, sest kauplejad võtsid kasumeid ning Brasiilia saagiootused kasvasid.

“Tundub, et maisiturg on märku andmas, et tipp on praeguseks saavutatud,” ütles Commonwealth Bank of Australia analüütik Tobin Gorey. “USA maisitoodang saab tänavu olema tunduvalt väiksem.”

Teiselt poolt pakkus toorainehindadele tuge odavnev dollar. Nimelt teatas Föderaalreserv kolmapäeva õhtul, et on valmis vajadusel ka intressimäärasid langetama.

Maisi juulikuu futuur Euronext börsil (€/tonn). Allikas: Barchart.

Toidunisu püsis stabiilsel tasemel

Euroopa toidunisu hinnad hakkasid nädala alguses kallinema, aga nädala keskel toimus väike langus, vahendab Reuters.

Toidunisu septembrikuu futuuri hind tõusis kokkuvõttes 0,7 protsenti, 180 euroni tonnist. 179 euro juures on ka võtmetähtsusega tehniline toetuspunkt.

Prantsusmaal on soe ilm võimaldanud alustada odra koristamist. Saksamaal on soodne ilm suurendanud saagiootusi. “Teraviljad tunduvad heas seisus olevat, temperatuurid on kõrged ja nisu saab pärast vihma rohkelt päikest,” ütles üks Saksamaa kaupleja.

Venemaa nisueksport väiksem kui mullu

Venemaa nisueksport on tänavu ulatunud 35 miljoni tonnini, teatas toiduohutuse valvekoer Rosselkhoznadzor neljapäeval.

Võrreldes eelmise aastaga on eksport langenud 13 protsenti. Suurima importija koha hõivas Türgi, kes on tänavu importinud 7,6 miljonit tonni teravilju, mille hulka kuulub 5,1 miljonit tonni nisu. Egiptus on aasta algusega võrreldes importinud 7,4 miljonit tonni teravilju.

Toidunisu septembrikuu futuur. Allikas: Barchart.

Teistest toorainetest kallines rapsiseemnete hind Euroopas 0,5 protsenti ja tonn maksab 369 eurot. Kakao maailmaturu hind langes 1,7 protsenti, 2483 dollarini tonnist.

Suhkru hind tõusis eelmisel reedel viimase pooleteise kuu kõrgeima tasemeni, aga sellel nädalal toimus taandumine. Tonnihind langes 1,1 protsenti, 332 dollarini.

Kohvi hinnad langesid eelmisel nädalal järsult, sest kardetakse Brasiilia tulevat ülepakkumist, samuti oli turu tehniline pilt kehv. See nädal läks kohvil aga paremini ning robusta kohvi hind tõusis 1405 dollarini tonnist.

Nafta hakkas kiiresti kallinema

Nafta hind hakkas nädala lõpus kiiresti tõusma, sest Iraan tulistas alla USA sõjaväedrooni, mis tekitas geopoliitilisi pingeid. Samuti mõjutas naftat ka Föderaalreservi eilne teadaanne, et tänavu ollakse valmis intresse langetama, vahendab Reuters.

“Siin on mängus mitmed erinevad sündmused. Tulemas on rahapoliitika lõdvendamine, mis survestab dollarit ja paneb toorainete hinnad tõusma. Iraaniga on aga pinged kasvanud,” ütles Again Capital Managementi partner John Kilduff.

Brenti toornafta kallines nädalaga 4,8 protsenti, WTI lisas aga lausa 9,2 protsenti. Kummagi barrel kauples neljapäeva õhtuks vastavalt 64,26 ja 56,96 dollari juures.

Rotterdam 95 bensiini hind langes nädalaga aga 2,7 protsenti, 596 dollarini tonnist. Diislikütuse hind tõusis 3,6 protsenti ja kerge kütteõli lisas 4 protsenti. Maagaas odavnes 0,5 protsenti.

Nafta hind.
Foto: Äripäev AS
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960