Autor: Põllumajandus.ee • 25. juuni 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Turult kõrvaldati 550 tonni ebaseaduslikke taimekaitsevahendeid

Taimekaitsevahendid osta kindlalt koostööpartnerilt, kes suudab nende päritolu tõendada.
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Rahvusvahelise operatsiooni Silver Axe IV käigus kontrollisid pädevad asutused Euroopa suurtes sadamates, lennujaamades ning maismaa piiripunktides mitmeid saadetisi. Kui 2018. aastal peatati 360 tonni, siis sel aastal peatati koguseliselt 35% enam ehk 550 tonni ebaseaduslikke taimekaitsevahendeid. Selle kogusega on võimalik töödelda 49 000 ruutkilomeetrit ehk üle oleks saanud pritsida peaaegu kogu Eesti.

Maaeluministeeriumi taimetervise osakonna nõunik Evelin Hillep tuletas meelde, et ebaseadusliku taimekaitsevahendi puhul ostad põrsast kotis – selle sisu kohta ei ole mitte mingit garantiid ja kasutamisega paned ohtu enda ja oma lähedaste tervise.

„Võltsitud taimekaitsevahendid sisaldavad koostisaineid, sealhulgas toimeaineid, mis on halva kvaliteediga või vales annuses. Samuti võivad need sisaldada suvalises koguses mis tahes aineid, sealhulgas keelatud aineid ja koostisosi; lisaks võivad need olla saadud originaalse taimekaitsevahendi lahjendamise teel,“ rääkis Hillep.

Operatsiooni Silver Axe käigus keskendutakse eelkõige ebaseaduslike taimekaitsevahendite kättesaadavaks tegemise ning müügi tabamisele, sh intellektuaalse õiguse rikkumise tuvastamisele.

Kogu operatsiooni käigus vahetasid Europoli eksperdid operatsioonis osalevatest riikidest saadud andmeid ja suhtlesid 34 taimekaitsevahendite tootmises ja kauplemises osalenud erasektori sidusrühmaga. Samuti kontrolliti tootjaid ning ümberpakendajaid.

Võltsitud taimekaitsevahendite ja ebaseadusliku taimekaitsevahendite äri kaudu inimeste tervise ohtu seadmine on üleilmne probleem. Seda saab lahendada riikide ja asutuste koostöös inimeste teadlikkuse tõstmise ja organiseeritud tegevuse tõkestamise kaudu.

Taimekaitsevahendid on võltsijatele atraktiivsed kõrge marginaali tõttu, kuid võrreldes näiteks võltsitud CD-plaatidega on võltsitud taimekaitsevahendid reaalselt ohtlikud inimeste tervisele ning keskkonnale. Tegelikkuses on ebaseaduslike taimekaitsevahenditega kaasnevad mõjud veelgi ulatuslikumad ning komplekssemad.

Rahvusvahelises operatsioonis Silver Axe IV osalesid Austria, Bulgaaria, Horvaatia, Küpros, Eesti, Läti, Taani, Leedu, Prantsusmaa, Soome, Saksamaa, Kreeka, Ungari, Iirimaa, Leedu, Luxemburg, Malta, Poola, Portugal, Rumeenia, Slovakkia, Sloveenia, Hispaania, Šveits, Ühendkuningriik, Ukraina, Madalmaad ning Itaalia.

Ebaseaduslike taimekaitsevahendite kauplemise ja kasutamise ohud ning riskid:

- oht inimeste ja loomade tervisele ning keskkonnale;

- risk kaotada saak ja sissetulek;

- toiduohutuse risk;

- taimekasvatussaaduse tõrjumine toidu(tarne)ahelast;

- julgeoleku ja ohutuse risk;

- mõjutab negatiivselt ettevõtete toimetulekuvõimekust;

- õõnestab poliitika eesmärke ning mõjutab avalikkuse usaldust.

LOE LISAKS:

Ebaseaduslike taimekaitsevahendite kasutamine on ohtlik

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960