Autorid: Mait Kraun, Põllumajandus.ee • 5. juuli 2019

Börs: nisu, piima ja toiduhinnad langevad

Nädala börsiuudised: nisuhinnad sattusid täiendava surve alla; ELi nisutoodang kasvab 10 protsenti; piimahinnad jätkavad langust; maailma toiduhinnad langesid juunis tänavu esmakordselt; kakao taandub; nafta hakkas uuesti odavnema.
Nisu, piima ja toiduhinnad langevad.
Foto: Pixabay

Nädala märksõnad:

•Euroopas on nisuhinnad surve alla sattunud, sest ootused toodangu osas on kasvanud ning kuumalaine suurt mõju ei avaldanud. Lisaks sellele on ekspordiperspektiiv Musta mere hindade tõttu varasemast kehvem. Analüütikud suurt potentsiaali hinnatõusuks ei näe.

•Piimahinnad langesid ka sellel nädalal toimunud GDT oksjonil, sest pakkumine on kasvanud ning Põhja-Aasia ostuhuvi on varasemast leigem.

•Globaalsed toiduhinnad langesid juunis tänavu esmakordselt, põhjuseks piimahindade langus. Lihatoodete hinnad on samas aga järsult kasvanud. Tõenäoliselt on põhjuseks Hiinas leviv seakatk.

•Nafta hakkas sellel nädalal taanduma, sest varude vähenemine oli oodatust väiksem. Ka kütusehinnad odavnesid.

Nisuhinnad sattusid täiendava surve alla

Euroopa nisuhinnad hakkasid neljapäeval kallinema, aga terve nädala lõikes toimus küllaltki korralik langus, sest toodanguootused on kasvanud ning ekspordiperspektiiv kehvem, vahendab Reuters.

Septembrikuu toidunisu hind langes nädalaga kokku 1,5 protsenti, 179,5 euroni tonnist. Teisipäeval jõudis hind ka 176,5 euroni, mis on viimase kolme nädala madalaim tase. Osalt survestas hindu ka Chicago börsil toimunud müügilaine, mis oli peamiselt seotud neljapäevase pühaga.

Analüütikute sõnul suurt hinnatõusu oodata ei ole, sest nisu olukord Euroopa Liidus on praegu hea. Samuti ei olda kindlad ekspordinõudluse osas.

ELi toodang kasvab 10 protsenti

Prognoositakse, et Euroopa Liidu pehme nisu toodang võib tänavu kasvada 10 protsenti (eelmise aastaga võrreldes), selgub Reutersi läbi viidud küsitlustest.

Prantsusmaad ja mitmeid teisi riike tabas küll kuumalaine, aga toodanguootusi see eriti ei mõjutanud. Ka odra puhul saab saagikus olema tugev ning kvaliteet on hea, ütlesid kauplejad.

“Turu fundamentaalnäitajad on pigem survestavad,” ütles kaupleja ADM Agriculture oma kommentaaris. “Euroopa Liidu tootmine taastub ning hindu ei hoia surve all ainult Musta mere hinnad, aga ka maisi import.”

Toidunisu hind (€/tonn). Allikas: Barchart.

Piimahinnad jätkavad langust

Globaalsed piimahinnad langesid Global Dairy Trade oksjonil juba neljandat korda järjest. Hinnad pani surve alla või ja piimarasvade odavnemine.

GDT hinnaindeks langes eelmise oksjoniga võrreldes 0,4 protsenti. Keskmine müügihind oli 3302 dollarit tonnist. Täispiima pulbri hind jäi samaks ning tonn maksis 2969 dollarit.

“Olgugi, et täispiima pulbri hind jäi samaks, oli see seitsmes järjestikune keskmiste hindade langus alates märtsist,” kirjutas NZX piimaturu analüütik Robert Gibson pärast tulemuste avalikustamist. “Pakkumine on oksjonil kasvanud, lisaks sellele on Põhja-Aasia nõudlus veidi jahtunud. Need on põhjused, miks hinnad langesid.”

Erandina võib välja tuua kooritud piima pulbri, mille hind tõusis oksjonil 3,2 protsenti, 2430 dollarini tonnist. Või hind langes aga 4,8 protsenti, 4339 dollarini tonnist.

Euroopas kallines EEX börsil kaubeldav kooritud piima pulber 1,1 protsenti, 2084 euroni tonnist.

GDT indeksi hinnamuutus (%). Allikas: GDT.

Maailma toiduhinnad langesid juunis tänavu esmakordselt

Maailma toiduhinnad langesid juunis esmakordselt viie kuue kuu jooksul, peamiselt oli põhjuseks piimatoodete odavnemine, vahendab Reuters.

ÜRO Toidu- ja Põllumajandusorganisatsioon (FAO) jättis ka ülemaailmse teraviljatoodangu prognoosi muutmata. Võrreldes 2018. aasta tasemetega peaks globaalne teraviljatoodang kasvama aga 1,2 protsenti. Peamiselt on selle põhjuseks nisutoodangu suurenemine.

FAO toiduhindade indeks, kus on arvestatud nii teraviljade, õliseemnete, piima- ja lihatoodete ning suhkruga, langes juunis 0,5 punkti võrra, 173,5 punktini.

FAO piimahindade indeks langes maikuuga võrreldes 11,9 protsenti. Aasta algusega võrreldes on indeks siiski 9,4 protsendiga plussis.

Köögiviljad odavnevad

Köögiviljade indeks langes eelmise kuuga võrreldes 1,6 protsenti ning jõudis madalaima tasemeni alates detsembrist. Peamiseks põhjuseks on palmi- ja sojaõli hinnalangus.

Kontrastina võib välja tuua, et teraviljade hinnaindeks tõusis mais 6,7 protsenti, peamine põhjus on maisi ekspordihindade kasv, mille põhjuseks on omakorda USA pakkumise kitsenemine.

Liha hinnaindeks tõusis kuuga 1,5 protsenti ning suhkur kallines 4,2 protsenti.

FAO globaalsete lihahindade indeks.
Foto: Äripäev AS

Kakao hinnad on aasta kõrgpunktist taandunud

Viimase kuu lõikes on kakaohinnad langenud. Nimelt ei suutnud Elevandiluurannik ja Ghana šokolaaditööstusega kokkuleppele jõuda, kuidas minimaalne ekspordihind fikseeritakse.

Kakao hinnad jõudsid eelmisel kuul viimase aasta kõrgeima tasemeni, sest mõlemad riigid teatasid, et nemad oma toodangut alla 2600 dollari tonnist enam ei müü. Nüüd on hinnad aga langenud, sest ei ole konkreetselt teada, kas šokolaaditootjad uute nõudmistega nõus on.

Kakao hind langes nädala lõikes 0,4 protsenti, 2469 dollarini tonnist.

Kakao hind.
Foto: Äripäev AS

Teistest toorainetest odavnes rapsiseemnete hind 0,1 protsenti ja tonn maksab 364,5 eurot. Suhkur odavnes 2,4 protsenti, 320,8 dollarini tonnist.

Naftahinnad jälle taandumas

Naftahinnad olid sellel nädalal langemas, sest USA naftavarud langesid oodatust vähem ning investorid muretsevad globaalse majanduse pärast.

Brenti toornafta odavnes nädalaga kokku 4,7 protsenti. WTI kaotas 4,2 protsenti. Kumbki kauples neljapäeva õhtuks vastavalt 63,2 ja 56,7 dollaril barrelist.

USA Energia ja Informatsiooni Administratsioon teatas kolmapäeval, et riigi naftavarud langesid nädalaga 1,1 miljoni barreli võrra. Tegemist oli tunduvalt väiksema numbriga kui see, mille teatas Ameerika Petrooleumi Instituut nädala alguses.

“Varude andmed ei räägi kindlasti kõrgemate hindade kasuks. Need vähenesid oodatust vähem,” teatas Commerzbank klientidele saadetud kirjas.

Rotterdami 95 bensiini hind tõusis nädalaga 1,1 protsenti, 664 dollarini tonnist. Diislikütus odavnes 3,2 protsenti ja tonn maksab 577 dollarit. Kerge kütteõli odavnes 3,6 protsenti, 561 dollarini tonnist.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960