Autor: Linda Eensaar • 16. juuli 2019

Hiina seakatk tõstab Eestis liha hinda lausa poole võrra

Hiinat tabanud ulatuslik seakatk on tõstnud ka Eesti tootjate jaoks tooraine hindu.
Foto: Erik Prozes
Hiinat tabanud seakatk ei jäta puutumata ka väiksemaid Eesti sealihatootjaid, kelle jaoks on maailma sealihaturu ebastabiilsuse pärast tooraine hind pea poole võrra tõusnud.

"Praegu küll kerge ei ole, tooraine on kallim ja see on absoluutselt seotud Hiina sündmustega," ütles A-Vorst OÜ (Alavere Lihameistrid) juhataja Mart Eluri.

Tema hinnangul olid Hiina epideemia mõju ülikiire. "Kuskil paari-kolme kuuga tõusid tooraine hinnad 30-50 protsenti. Kaubanduses, kliendi jaoks ei ole me veel jõudnud hindu tõsta. Äärmisel juhul praegu paaris ketis saaks," rääkis Eluri. Praegu ei ole nad kallimate hindade pärast ka toomist vähendanud, kõik on lihtsalt pidevalt kulukam.

Eluri on varem öelnud, et ettevõte Eesti sealihast eriti ei sõltu ning ostab toorainet sisse mujalt. "Praegu ei ole see täielikult nii. Teeme koostööd ka Rakverega. Meil on küsimus alati kvaliteedis ja hinnas," ütles ta, lisades, et kui nad leiavad kohaliku sealiha seast hea kvaliteedi ja hinnaga liha, siis ostavad seda.

Hinnatõusu mõju leevendamiseks on A-Vorstil mõningaid ideid, kuid kindlaid plaane ei ole veel pidama või teostama hakatud. "Väikesed plaanid on, et ehk teeme kvaliteetsemat või parema marginaaliga kaupa, aga pole veel kindel. Oleneb, palju Eesti inimene on nõus maksma, see on iseasi, aga toidumessidele tuleme uute toodetega katsetama küll," kinnitas Eluri.

Eelmisel aastal tabas maailma suurimat sealihatootjat Hiinat suur tagasilöök sigade Aafrika katku epideemia näol. Inimestele on haigus ohutu, kuid sigadele surmav. Kuigi ametlikud numbrid näitavad, et seakarjast on kadunud ca 25%, siis Reutersiga rääkinud loomapidamise eksperdid hindavad, et tegelikult võib olla kadunud lausa pool karjast.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960