Autor: Põllumajandus.ee • 29. juuli 2019

Saarte piimatootmist aitaks säilitada seotud piima-lehmatoetus

Eesti Põllumajandus- ja Kaubanduskoja (EPKK) ja Taluliidu esindajad arutasid maaeluministriga 25. juulil Eesti saartel asuva piimatootmise ja Saaremaal toimuva piimatöötlemise tuleviku üle.
Vaja oleks seotud piima-lehmatoetust.
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

Ühiselt tõdeti, et on vaja luua täiendavad meetmed saarte piimatootjate jätkusuutlikkuse tagamiseks.

Selleks, et aidata tagada piimatootmise säilimine saartel, oleks võimalik saartele välja töötada eraldiseisev piimalehma kasvatamise seotud toetus. Arvestades piimalehmade ja piimalehmapidajate arvu ning nende jaotumist erinevatesse suurusgruppidesse, oleks toetusskeemi rakendumise korral kõigile saarte piimalehmapidajatele otstarbekas ühetaolise toetuse maksmine.

Möödunud neljapäevasel kohtumisel kohalolnud toetasid ministri ettepanekut kõigile saarte piimalehma pidajatele maksta 250 eurot piimalehma kohta. Sellise toetustaseme puhul kujuneb toetusskeemi aastaseks eelarveks 1 460 750 eurot.

Uue toetusskeemi rakendamine saartel asuvatele piimatootjatele avaldab suhteliselt väikestmajanduslikku mõju ülejäänud Eesti põllumajandustootjatele. Seniste skeemidega senises mahus jätkamisel on 2020. aastal ÜPT ja rohestamise toetuse hinnanguline ühikumäär kokku 161,72 eurot. Saarte tootjatele uue skeemi rakendamisel kujuneks järgmisel aastal aga ÜPT ja rohestamise toetuse ühikumääraks 161,54 eurot. Seega oleks uue toetusskeemi mõju ÜPT ja rohestamise toetuse ühikumäärale 18 senti/ha kohta.

Minister lubas esitada 1. augustiks Euroopa Komisjonile vastava teavituse ja analüüsi ning koostada järgmiseks aastaks vastava siseriikliku toetuse määruse.

25. juulil toimunud kohtumisel osalesid maaeluminister Mart Järvik, ministri nõunik Maido Pajo, Maaeluministeeriumi asekantsler Marko Gorban, büroojuhataja Reno Paju ja peaspetsialist Ragni Koitmaa. EPKK poolt osalesid kohtumisel Tõnu Post, Ülar Tänak ja Vahur Tõnissoo ning taluliidu poolt Kerli Ats ja Jaan Kiider.

Allikas: EPKK

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960