Autorid: Meelika Sander-Sõrmus, Põllumajandus.ee • 11. september 2019

Rektori soov: Et jätkuks ettevõtlikkust!

Täna tähistab Tartus 20. juubelit ettevõte Anu Ait OÜ. Koos ettevõtte juubeliga saab ka selle juht Anu Hellenurme pidada enda 50. sünnipäeva. Meie õnnesoovid neile - ikka jätkuvat töörõõmu ja edu!
Maaülikooli rektor Mait Klaassen rääkimas Anu Ait OÜ juubelil kooli ja ettevõtluse seosteist.
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

Tähtsat sündmust tähistatakse koos sõprade, kolleegide ja koostööpartneritega konverentsil, kus ühiselt meenutatakse nii tehtut, kui vaadatakse tulevikku. Läbiva teemana on päeval tulemas juttu toidust, mis on Anu Hellenurme südameteema – et ikka meie lapsed ja lapselapsed sööks kohalikku toitu, oleks terved ja tegusad, et toidutootja teeks koostööd teadlastega ning toidutootmine oleks kestlik.

Esimese ettekande konverentsil tegi Maaülikooli rektor Mait Klaassen. Maaülikoolis on õppinud ka Anu Hellenurme, kes siiani on kooliga seotud läbi aktiivse koostöö. 2012. aastal pärjas kool Anu Hellenurmet ka Aasta vilistlase tiitliga. „Mait Klaassen oli see, kes innustas mind ettevõtlusega tegelema,“ sõnas Anu Hellenurme.

Rektor püstitas oma ettekandes küsimuse, kas ülikool aitab kaasa, et kooli lõpetajast saaks ettevõtja.

„Täna saali vaadates ja nähes siin nii palju ettevõtjaid, tundub see küsimus nagu kohatu. Ülikooli sissesaamiseks peab olema piisavalt tark, piisavalt tark peab olema ka selleks, et siin püsida. Edasi peavad olema inimesed, kellest saab ettevõtja, aktiivsed eestvedajad. Anu on ses osas hea näide – ta organiseeris meil isegi kursuse pulma,“ tõi rektor välja eeldused, mis aitavad kasvada ettevõtjaks. „Anu oli kindlasti ka sportlikult visa. Alati ei pea olema võitja, kuid mitte kunagi ei tohi alla anda, seda õppis Anu siis, kui ta tegeles suusatamisega. Raha ei tohiks ka olla omaette eesmärk, see ei ole kõige määravam. Ka sõpru peab olema, sõpru, kelle poole pöörduda siis kui sul on väga hästi läinud ja kelle poole saab pöörduda ka muredega, siis selguvadki tõelised sõbrad. Kindlasti tuleb kasuks ka oskus küsida, ka abi küsida. Viimane oskus on kahjuks ettevõtjatele probleemiks, sellest püütakse eemale hoida, aga see on oluline, näiteks oskus kasvõi tervise poole pealt abi küsida, vältimaks ületöötamist.“

Klaassen rõhutas, et ahnus pärsib edukat ettevõtlust. Isikuomadustest pidas ta olulisemaks empaatiavõimet ja seda, et ettevõtja näeks maailma oluliselt laiemalt enda erialast. Ka peab ettevõtja pidama inimesi kõigest tähtsamaks, hoidma omi töötajaid. „Sellega on Anu kenasti hakkama saanud,“ ütles rektor.

Kui need eeldused on olemas, siis on võimalik kasvada ettevõtjaks. „Esmalt on ettevõtlikkus ja siis edasi sünnibki ettevõtlus. Alati ei pea õppima viitele, laskem aktiivsetel kolmemeestel maha kirjutada ja kolmekümne aasta pärast annavad nad meile tööd,“ lõpetas Mait Klaassen talle omapäraselt, humoorikalt, Anu Aida juubelikonverentsi avasõnad, soovides veelkord kõike head.

Kingiks hea tegu – toetame koos Maaülikooli õppureid

Anu Hellenurme palus juubelikinke mitte tuua vaid aidata kaasa noorte põllumajandusharidusele. „Lillede ja kingituste asemel luuakse Noore loomaarsti / loomakasvataja stipendiumi- ja preemiafondid. Kõigil, kes soovivad fondi loomisesse panustada, palume raha kanda otse Eesti Maaülikooli Joosep Tootsi Fondile, mis kuulub tulumaksusoodustusega ühingute nimekirja. Tänu sellele on tehtavad annetused juriidilistele isikutele maksuvabad ning ka eraisik saab summad maha arvata maksustatavatest tuludest,“ kutsus noorte haridust toetama Hellenurme.

Ülekande märksõnaga "Noore loomaarsti/ loomakasvataja fond" saate teha arveldusarvetele: SA EMÜ Joosep Tootsi Fond, konto nr: EE637700771000812666 (LHV) või EE321010220063859013 (SEB).

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960