Täna, 27. septembril avab Maaeluministeerium Teadlaste Öö festivali raames uksed. Suures saalis tehakse huvitavaid katseid ning tutvustatakse põllumajandus- ja toiduteaduse tulemusi.

- Polli aiandi õunad.
- Foto: Angelika Lebedev
„Putukad, õunad, hallitusseened, mikroobid ‒ saab näha nähtamatut ja maitsta teaduse vilju,“ ütles teadus- ja arendusosakonna juhataja Sirli Pehme. „Lisaks sellele uurime, mis teeb soolebakterid õnnelikuks.“
Maaeluministeerium on avatud 27. septembril kell 18‒21.
Programm
Artikkel jätkub pärast reklaami
•Eesti Maaülikooli Polli aiandusuuringute keskus tutvustab erinevaid õunu – vaatame, kuidas õunu kuivatada, räägime sordiaretusest, eri sorti õunte tunnustest ning sellest, kuidas töötlemine muudab õunte omadusi.
oKoostame oma maitsemeelte „ämblikuvõrgu“. Maitseme värskeid õunu, mille käigus koostatakse sensoorse analüüsi profiilikaart ehk n-ö ämblikuvõrk.
oMaitsemeelte kontroll. Eri sorti õunte degusteerimine külmkuivatatult ja kokkuviimine värske õunaga.
•Põllumajandusuuringute Keskuse töötoas räägitakse hallitusseentest – mikrobioloogia kollektsiooni hallitusseente väljakülvi saab vaadelda Petri tassidelt nii palja silmaga kui ka mikroskoobi all.
•Põllumajandusuuringute Keskuse seemnekontrolli labor näitab erinevaid seemneid.
•Eesti Taimekasvatuse Instituudiga saab vaadelda mikroskoobi abil elurikkust, mis mõjutab põllukultuuride saagikust ja kvaliteeti ning seeläbi ka meie toitu.
•Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskus õpetab oma töötoas erinevate katsete abil hindama, kas Sinu toit sisaldab piisavas koguses kiudaineid, et Su soole mikrobioom oleks õnnelik ja toetaks seedesüsteemi sujuvat toimimist.
Lisainfoleiad sündmuse lehelt 
Facebookis.
Seotud lood
Vasika elu algus määrab tema tuleviku. Kui veel mõnikümmend aastat tagasi piisas sellest, et loom sai sooja ja piima, siis tänane teadmine ja tehnoloogia on muutnud vasikakasvatuse palju täpsemaks ning kontrollitumaks. Farmides räägitakse „kuldse tunni“ olulisusest ja automatiseeritud söötmissüsteemidest, mis on vähendanud haigusi ja muutnud töö inimestele kergemaks.