Autor: Põllumajandus.ee • 2. oktoober 2019

Scandagra põllupäev: Kuusikul tutvuti maisikatsetega

Scandagra Eesti AS korraldas 17. septembril PMK Kuusiku katsekeskuses maisipäeva, tutvustamaks koostöös Kuusiku teadlastega erinevaid maisikatseid.
Maisipäev Kuusiku katsekeskuses.
Foto: Scandagra Eesti AS

Päeva juhtis Scanadagra agronoom-nõustaja Urmas Nurmsalu, kes koos Kuusiku katsekeskuse agronoomi Maila Eranurmiga tutvustasid kokku kolme erinevat maisikatset. Õppepäeva läbiviimist toetasid koostööpartnerid Syngentast, Bayerist, Nordisk Alkalist, Profarmist ja Alltechist - räägiti nii maisi taimekaitsest, väetamisest, sordivalikutest kui ka sileerimisest.

Tänavuaastane soodne ilm soosis maisi kasvu. Kuusiku piirkonnas oli maist augustini sademete hulk Eesti keskmisest isegi 15 mm suurem. Samuti olid kõrgemad ka keskmised õhutemperatuurid. Silmapaistvalt kõrgem oli juunikuine ööpäevane keskmine temperatuur, mis oli aastate keskmisest 3 kraadi soojem. See andis soojalembesele kultuurile väga hea algstardi varajases kasvufaasis.

Scandagra korraldatud maisi herbitsiidide katse eesmärgiks oli võrrelda erinevate herbitsiidide Maister Power OD, Samson Max 6 OD + Temsa SC + Onyx ja Elumis 105 OD mõju umbrohtudele ning taime kasvule. Visuaalsel hinnangul saime kinnitada, et maisi kasvatamine umbrohutõrjeta ei ole tasuv. Üllatuslikult kõige huvipakkuvamaks osutuski katse nn kontrollvariant, kus maisil ei olnud tehtud umbrohutõrjet. Sellel katsel oli selgesti näha umbrohtude mõju maisi kasvule - maisi kasv oli tugevasti pärsitud ja taimed olid võrreldes umbrohutõrjevahenditega töödeldud taimedega kasvus kohati poole väiksemad.

Kõrval asuval Syngenta sordivõrdluskatsel tutvustas Kaupo Suik uusi maisisorte. Sai hinnata nende eripärasid ja arutleda eeldatava saagikuse üle meie kliimas.

Profarmi katse UBP 110-ga (humiin- ja fulvohapetega kompleksväetis) oli vaatlusel tugev ja terve.

Kõigi katsete täpsemad tulemused saagikuste ja silo kvaliteedi osas saame lähipäevadel, pärast maisi koristust.

Maisipäeval tegime ka katse, kus kaalusime taime kogumassi ja tõlvikute osakaalu. Katse näitas selgesti, et erinevatel maisisortidel erines see ligemale 30%. Samuti näitas erineva kasvuajaga sortide tõlvikute kaalumine seda, et katsepõllul kasvanud varajasema sordi tõlviku kaal oli koguni 25% suurem.

Maisisilo on oluline komponent karjakasvatajate söödaratsioonis.
Foto: Scandagra Eesti AS

Pidevalt kasvav saagikus ja silo kvaliteet on saavutatud läbi paranenud sordivalikute ja põllumeeste kogemuste. See tõstab maisisilo oluliseks komponendiks karjakasvatajate söödaratsioonis. Mais mitmekesistab ratsiooni ja tõstab söömust. Kõrge energia- ja tärklisesisaldus vähendavad kulusid lisasöödale.

Põllupäeval osalenud Alltech Eesti juhataja Pilleriin Puskar pani põllumeestele südamele õiget niiteaja valikut. Oluliste punktidena tõi ta välja veel niitekõrguse, hekslipikkuse kui tera muljumise. Õiget niitekõrgust tuleks kontrollida põllul, kui on hinnatud taime varte ja alumiste lehtede kvaliteeti ning tõlvikute kõrgus maapinnast. Tähelepanuta ei saa jätta niitekõrguse arvestamisel taime osade reostumist pinnasega.

Mais vajab kasvuks kindlasti väetist ja korralikku umbrohutõrjet.
Foto: Scandagra Eesti AS

Maisil on kõrge suhkrute sisaldus ning tänu sellele fermenteerub silo kergesti ja kiiresti. Kuid maisisilo puhul on alati oht liigseks äädikhappeliseks käärimiseks ning alkoholi tekkeks. Samuti on maisisilo säilitamisel ja söötmisel probleemiks kuumenemine, mida põhjustavad kiirelt paljunevad pärm- ja hallitusseened. Seda eriti külmastressiga kahjustada saanud taimede puhul ning ka hilisemal maisikoristusel – pärm ja hallitusseened kasutavad taimede stressi ära. Stressis taim pole võimeline end mikroorganismide eest kaitsma ning hilisemal koristusel, kui taimed hakkavad „surema“, suurendab see pärmide ja hallituste osakaalu veelgi rohkem.

Seega tuleb silomaisi koristusel pöörata enam tähelepanu detailidele, nagu õige niitekõrgus ja heksli pikkus, silohoidla kiire täitmine ja piisav tallamine ning katmine kohe peale hoidla täitmist.

Õige kindlustuslisandi valik tagab kiire ja kontrollitud fermentatsiooni. Sil-All Maize + FVA on spetsiaalselt maisi sileerimiseks välja töötatud kindlustuslisand, mis takistab tänu propioonhappebakteri tüvele, hallitus- ja pärmseente kasvu. Sil-All Maize + FVA homofermentatiivsed piimhappebakterid ja tärklist lõhustav ensüüm amülaas soodustavad kiiret ja tõhusat käärimist, mis vähendab toitainekadusid ning tagab hea seeduvusega maisisilo.

Scandagra Eesti silotarvikute tootejuht Kristen Laaneväli tõi välja olulised punktid silohoidla korrektse sulgemise kohta. Tranžeesse valmistatava silo kilega katmisel tuleks arvestada juba enne hoidla täitmist. Seda seetõttu, et olulist rolli hea silokvaliteedi saavutamisel mängib silohoidla küljekilede kasutamine. Küljekilede kasutamise tulemusena väheneb sööda kokkupuude õhuga, suureneb kaitse sademete eest ja seeläbi hoitakse head sööda kvaliteeti. Lisaks pandi põllumeestele südamele, et järeleandmisi ei tohiks teha kopeerkilede kasutamises, kattekilede kvaliteedis ja kvaliteetsete raskusvõrkude valikus. Scandagra on palju aastaid teinud koostööd Soomes asuva RaniPlast kile tehasega ning nende põhjamaine kvaliteet rahuldab meie põllumeeste vajadusi nii rulooni kui ka silohoidla tehnoloogias. Kiled säilitavad oma kvaliteedi nii suviste kuumade ilmadega kui ka talvise krõbeda pakasega.

Kristen Laaneväli, Scandagra Eesti AS silotarvikute tootejuht

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960