Autor: Põllumajandus.ee • 3. oktoober 2019

Liam Condon: Bayer pühendub jätkusuutlikku toidutootmisesse

1. oktoobril tervitas taimekaitsevahendite tootja Bayer Saksamaal Monheimis farmereid, teadlasi, juhtivaid rahvusvahelise tööstuse eksperte, ajakirjanikke ja teisi huvilisi oma traditsioonilisel aastaseminaril „Future of Farming Dialogue“, et ühiselt arutada põllumajanduse tuleviku üle.
Liam Condon, Bayeri juht
Foto: Bayer Crop Science

„Põllumajandus peab toitma kasvavat maailma ja seda mõistagi ilma planeeti näljutamata,“ sõnas Bayeri juhatuse liige ja põllumajandusosakonna president Liam Condon. „On vaja läbimurdvaid innovatsioone, et farmerid saaks kasvatada piisavalt toitu seda üha rohkem vajavale maailmale, säilitades samas looduslikke ressursse.“

Tänavuse seminari teemaks oli põllunduse tulevik ja nii kandis seminar nime „Homne kuulub meile kõigile“. Seminarile oli kutsutud osalejaid 40 riigist, et pidada kahel päeval tõsiseid arutelusid, paneeldiskussioone, kõnesid ja intervjuusid põllumajandustootmise probleemidest ja võimalustest. Arutlusel olevad teemad keskendusid sellele, kuidas leida tasakaal toidu tootmise ja planeedi säästmise vahel, milline on tarbija nõudmine tervisliku toidu suhtes, millel puudub negatiivne mõju keskkonnale ning taimekaitsevahendite tähtsusele jätkusuutlikus põllumajanduses.

„Põllumajanduse eestvedajatena on meil võimalus ja kohustus tähelepanu pöörata üleilmsetele väljakutsetele kliimamuutuses, bioloogilise mitmekesisuse kadumises ja toidu turvalisuses, et luua parem homne meie planeedile,“ ütles Condon.

KOLM AMBITSIOONIKAT EESMÄRKI

1. oktoobril toimunud ürituse käigus tutvustas Liam Condon Bayeri kolme ambitsioonikat eesmärki, mis on suunatud kõige enam tähelepanu vajavatele probleemidele, millega maailm aastaks 2030 silmitsi seisab:

1. Vähendada taimekaitsevahendite mõju keskkonnale 30% võrra, luues uusi tehnoloogiaid, mis aitavad põllumeestel kasutada vähem ja täpsemalt taimekaitset.

2. Vähendada aladel, kus Bayer esindatud on, kasvuhoonegaasi emissiooni 30% võrra ja seda just neil kultuuridel, mille kasvatusprotsess kõige enam saastab.

3. Toetada sadat miljonit väikefarmerit arengumaades üle maailma, pakkudes suuremat ligipääsu jätkusuutliku põllumajanduse lahendustele.

„Ühendades põllumajanduse innovatsiooni ärimudeliga, mis on keselt jätkusuutlik, saame me oma eesmärgi kohaselt aidata kaasa tõeliselt paremale elule,“ võttis Condon oma ettekande kokku, tuues välja, et panused tuleviku läbimurreteks vajavad koostööd teadlaste, innovaatorite, regulaatorite, põllumeeste ja tarbijate vahel, et tõsta usaldust ja ühiskondlikku aktsepteeritust. Condon selgitas, et põllumajandusteaduse pikaajaline eesmärk ei seisne enam ammu toote müügis, vaid farmeritele personaalsete lahenduste pakkumises, et nad saaks paremat jätkusuutlikku saaki, kasutades vähem ressursse, nagu näiteks vesi, maa, tootmissisendid ja energia.

Liam Condon seminaril rääkimas põllumajanduse tulevikukst.
Foto: Bayer Crop Science

Tänane progress, homne võimalus

Eelmisel aastal investeeris Bayer, enam kui ükski teine konkurent, 2,3 miljardit eurot põllumajandusteaduse uurimisse ja arendamisse ning see summa võib kokku tõusta üle 25 miljardi järgneva 10 aasta jooksul. Umbes 7300 teadlast töötavad enam kui 35 uurimis- ja arenduskeskuses ja 175 aretusjaamas, et luua innovatiivseid lahendusi põllunduses. Neil on potentsiaali tuua ettevõttele kasu kuni 30 miljardit eurot, millest ainuüksi 17 miljardit on oodatud hiljuti turule toodud toodetelt.

„Paljud tänased innovatsioonid on tulnud eelnevate toodete täiustamisest ja n-ö häirivast innovatsioonist, kuna me kasutame inimliku leidlikkuse jõudu, et edendada teaduslikke arenguid tervislikkuses ja toitumises, et seeläbi parandada meie maailma,“ ütles Bayeri põllumajandusteaduse uurimise ja arendamise osakonna juht Bob Reiter.

Eelmisel kuul demonstreeriti taas oma teadustöö tulemusi, tuues turule innovatiivse fungitsiidi, turustades seda iblon™ tehnoloogia brändi all. Baseerudes aktiivsele koostisosale, isoflucypramile, pakub see uus nisu fungitsiid suurepärast kontrolli teravilja haiguste üle, pakkudes tervemat ja jätkuvalt suuremat saaki võrreldes praeguse turustandardiga.

Jätkuvad investeeringud andmeteaduses ja uutesse tehnoloogiatesse

Andmeteadus ja innovaatilised digitaalsed tööriistad lubavad Bayeril jätkuvalt arendada oma äritegevuse efektiivsust, samal ajal aidates põllumeestel teha paremaid otsuseid viljakasvatuses.

Eelmisel aastal allkirjastas Bayer enam kui 60 uut koostöölepet või pikendas olemasolevaid. Hiljuti viis firma lõpule kokkuleppe biofarmatseutilise uuringufirmaga Arvinas, et luua ühine ettevõtmine – äsja nimetatud Oerth Bio (häädatakse „Earth“ – „Maa“ (toim)) – ja uurida, kuidas molekulaarselt lagunevad proteiinid taimedes ja loomades saavad kaitsta vilju kahjurite ja haiguste eest. Selle partnerluse tulemused ei ole pelgalt märkimisväärsed tagajärjed põllumajandusele, vaid võivad potentsiaalselt pakkuda ka hüvesid inimese tervisele läbi Bayeri farmaatsiaosakonna. Praeguseks on John Dombrosky nimetatud Oerth Bio tegevjuhiks. Eelnevalt töötas Dombrosky tegevjuhina AgTech Acceleratoris, mis otsis, moodustas ja arendas tõusvaid põllumajandustehnoloogia start-up'e.

„Me oleme väga uhked oma juhtiva uurimis- ja arendusvõrgustiku üle. Sadade uute hübriidide ja sortide turule toomisega aastas oleme me parimas positsioonis, et avastada, kombineerida ja kohandada lahendusi kasvatajatega üle terve maailma,“ lisas Reiter.

Rõhku pannakse digitaliseerimisele

Täna pakub Bayer farmeritele miljonitel aakritel globaalselt juhtivat platvormi digitaalses põllumajanduslikus ruumis. „Kombineerides Bayeri esmaklassilise toote ja tehnoloogia portfoolio, uurimise ja arendamise võrgustiku ja integreerides kindlad andmete ülevaated läbi meie FieldView™ platvormi, pole põllumajanduse tulevik veel iial nii põnev olnud,“ ütles seminaril The Climate Corporationi teadusülem Sam Eathington.

FieldView™ on saadaval Ameerika Ühendriikides, Kanadas, Brasiilias, Argentinas ja 15 Euroopa riigis, sealhulgas võtmeturgudel, näiteks Saksamaa, Prantsusmaa, Hispaania, Itaalia ja Ukraina. 2018. aastal tõi Climate turule ka digitaalse lahenduse nimega FarmRise™, mis on suunatud väikefarmeritele ja see pakkus vajalikku agronoomilist infot läbi nutiseadmete, et parandada nende tegevust.

„Digitaalne põllumajandus võimaldab individuaalset, personaliseeritud lahendust, mis on kohandatud iga farmeri vajadustele,“ lisas Eathington.

Aastal 2018 oli FieldView™ kasutusel enam kui 60 miljonil aakril üle terve ilma. Tänavu soovitakse mahtu kasvatada ja jõuda 90 miljoni aakrini. Platvorm võimaldab farmeritel hõlpsalt koguda ja visualiseerida põllult tulevat infot, analüüsida ja hinnata taimekasvu ja hallata oma põlde ning selle tulemuseks on efektiivsem tootmine.

Vaata ka seminari videokajastusi Bayer Crop Science facebookist.

Are Aunap, kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960