Autorid: Meelika Sander-Sõrmus, Põllumajandus.ee • 9. oktoober 2019

Mis ühendab põllumeest, muusikut, raadiohäält ja poliitikut?

Loomulikult on see künd. Eesti künnimeistrivõistluste raames toimunud traditsioonilisel VIP-künnil võistlesid eesmärgiga kündi propageerida põllumees, KEVILI nõukogu esimees Andres Oopkaup, laulja Sulo Tintse, raadioajakirjanik Märt Treier ja poliitik Taavi Rõivas.
Kõik neli VIPi olid veendunud, et nad on kordades kiiremad kui võistukündjad. Lühikese ajaga sai ikka päris palju ära küntud.
Foto: Aare Hindremäe

VIP-kündi hindas kohtunikuna põllumees Jaak Läänemets ja võistlust juhtis Yara Eesti juht Marek Linnutaja.

Enne kündma asumist mindi ühiselt vaatama kuidas päris kündjad künnavad. Künnivõistluste peakohtunik Taavi Võsa rääkis lahti künnielemendid ja algtõed. Seejärel siirduti kündma. Võistlusmasinaks oli CASE traktor ja adraks tark nutiader Kverneland 2500S i-Plough®.

Urmas Lees Dotnuva Baltic ASist rääkis lahti masina ja adra eripärad. „Kui võistluskündjad on rohkem kabiinist väljas, pidevalt oma atra seadistamas, siis selle masinakomplekti puhul saab kündja kõik tööd mugavalt, kabiinist väljumata, ära teha. Adra reguleerimine on tavaatradega keeruline, künnimees peab olema kogenud ja teadmistega, aga siin on kõik nii lihtsaks tehtud, paari nupuvajutusega saab asja selgeks. Sirgeid vagusid saab hoida satelliidi abil,“ rääkis Lees.

Ja siis algas künd. Urmas Leesi jutt vastas tõele, kui alguses tekkis künnile mõni kõverus sisse, siis tark masin likvideeris kõik vead tagasisõidul. Nii jäid kõigi nelja võistleja künnilapid ühtlased ja kohtunikel oli suht keeruline asja hinnata.

Parima tulemuse sai Märt Treier. Teine, kolmas ja neljas koht jagunesid kenasti teiste võistlejate vahel.

Tänavused parimad VIP-kündjad.
Foto: Aare Hindremäe

Jaak Läänemets kommenteeris võistlustulemusi. „Üldmulje VIP-künnist oli kena. Ma arvan, et kõik esmakündjad said aru, et tänapäevane tehnika on juba nii tark, et suudab ise kogu keerulise töö ära teha. Kõveralt küntud vao teeb masin sirgeks tagasisõidul, nii et mulje künnioskusest jääb hea. Kündjatele aga panen ma südame, et jälgitaks ohutustehnikat. Silma jäi, et kõik võistlejad tulid traktorist välja valesti,“ kommenteeris Läänemets.

VIPide künnivõistlus. Fotod: Aare Hindremäe ja Meelika Sander-Sõrmus.

LOE LISAKS:

Suur fotogalerii: Eesti parimad kündjad on vanameistrid Lai ja Kunila

Künnimeister lõpetab koos oksjonitrakoriga

Aasta 2022 – Eesti võõrustab maailma tippkündjaid

Pollumajandus.ee suurtoetajad:
Pollumajandus.ee toetajad:
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Turunduslahenduste osakondTel: 6670 105