Autor: Põllumajandus.ee • 7. november 2019

Kruuse küsib Rataselt, kas valitsus on valmis tormis kannatanud ettevõtjatele appi tulema

Varasem maaeluminister Urmas Kruuse esitas täna kirjaliku küsimuse peaminister Jüri Ratasele, kus uurib, kas valitsus oleks valmis Lõuna-Eestit räsinud tormi kahjud ettevõtjatele kompenseerima.
Urmas Kruuse
Foto: Äripäev AS

“Elektrilevi on 27. oktoobri suurtormi kuulutanud elektrivõrgus „erakorraliseks sündmuseks” Võru-, Põlva-, Valga-, Saare- ja Pärnumaal. Erakorralise sündmuse korral vähendatakse võrgutasu ja hüvitatakse otsene varaline kahju, mis tekib alates kolmandast päevast ehk kui sündmuse lõpust on möödunud 72 tundi (kõnealuse tormi korral alates 30.10 kell 19). Selline suhtumine ei ole Lõuna-Eesti elanike ja ettevõtjate suhtes aus. Ma hindan Elektrilevi töötajate jõupingutusi elektriühenduse taastamisel, aga sellest ei piisa. Elektrilevi on riigile kuuluva ettevõtte tütarfirma ja on loomulik, et kui ettevõtja ei suuda tormikahjusid kompenseerida, tuleb riik kui omanik appi ja võtab vastutuse,” kirjutab Kruuse.

LOE LISAKS:

Valio Võru hävitab 50 000 euro eest toodangut

Tormi tagajärjel jäi Rõuge farmis mitusada lehma 15 tunniks joogivee ja lüpsita

Võru puidutööstus ootab endiselt vooluühenduse taastamist

Riigikogu Reformierakonna fraktsiooni liige rõhutas, et tegemist ei ole pretsedendi loomisega, sest ka 2005. aastal toetas valitsus tormikahjude hüvitamise kava. 2005. aastal otsustas Vabariigi Valitsus tormikahjude likvideerimiseks ja hüvitamiseks kasutada kuni 75 miljonit krooni.

Urmas Kruuse lisas, et torm tekitas Võru maakonna elanikele ja ettevõtjatele miljonite eurode ulatuses kahjusid. “Ainuüksi Võru tarbijate ühistu Coopi keti kauplusel tuli kaupa maha kanda kokku umbes 70 000 euro eest, lisaks tekkisid kulud lisatööjõuga ja jäi saamata majandustulu. Valio Eesti Võru juustutööstuse hinnanguline kahju on 50 000 eurot tootmisprotsessi ligi kümnetunnise katkemise ning piima, juustupiima ja vadaku kõlbmatuks muutumise tõttu. Suurematest ettevõtetest said kahju veel külmutatud pagaritoodete tootja Cristella, soojaettevõtte Danpower, põllumajandus- ja puiduettevõtted, Värska sanatoorium jt,” loetles Kruuse.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960