Autor: Äripäev • 10. november 2019

Illar Lemetti: Järviku jutt ei vasta tõele

Illar Lemetti
Foto: Raul Mee, fotograaf
Maaeluminister Mart Järvik teatas laupäeval pressiteate vahendusel, et süüdistustel nagu oleks ta sattunud oma õigusnõunik Urmas Arumäe kaudu huvidekonflikti ja takistanud PRIA-l lahendada kohtuasju, kus vaidluse teiseks osapooleks on sama advokaadibüroo, kus töötab Urmas Arumäe, puudub igasugune alus. Maaeluministeeriumi kantsler kõigega nõus pole.

Sealjuures kavataseb Jüri Ratas leida asjus selgust esmaspäeval ning kohtuda Mart Järvikuga. "Olen eile ja täna rääkinud nii Mart Helme kui Mart Järvikuga ning kokku leppinud kohtumise esmaspäevaks," ütles peaminister Delfile.

"PRIA kui maaeluministeeriumi allasutus küsis minult volitust kahe kriminaalasja puhul, et nad saaksid esindada riiki vaidluses firmade vastu, kellelt nõutakse tagasi toetusraha. Esimese ühekordse volituse kohtuasja lahendamiseks kirjutasin alla pärast seda, kui meie õigusosakonna jurist kinnitas, et tegemist on volitusega, millel ei ole tagasiulatuvat mõju," märkis Järvik teates.

Ta lisas, et teise volituse puhul kinnitati talle, et see on jätkuva kohtuprotsessi tarbeks olev volitus, mil on ka tagasiulatuv mõju. Ühtlasi tõusetus küsimus, kas tõesti peab minister iga kohtuasja ajamiseks PRIA-le eraldi volituse andma.

Selguse saamiseks volituste vajalikkuses ning kohtute vastavate nõuete seaduslikkuses ja põhjendatuses saatis ta justiitsministeeriumile kirja küsimusega, kas PRIA üldse vajab ministri volitust või omab ta seadusjärgset esindusõigust avalik-õiguslike nõudeavalduste esitamiseks.

Oktoobri alguses tuli vastuseks justiitsminister Raivo Aegi allkirjastatud kiri, mis Järviku sõnul kinnitab, et PRIA võib riiki kohtus esindada ilma ministri volituseta.

"Justiitsministri vastusest järeldub otseselt, et kohtud on tegelenud seadusevastase bürokraatiaga, nõudnud volitusi selliseks asjaajamiseks, milleks seaduse kohaselt ministri volitust vaja ei ole. Sellega on tekitatud täiendavat ja põhjendamatut halduskoormust mitmete ametiasutustele," lausub Järvik. "Kinnitan, et minu majavälise õigusnõunikuna töötanud Urmas Arumäe ei andnud mulle soovitusi volituse allkirjastamiseks või mitteallkirjastamiseks, vaid soovitas ära oodata justiitsministri vastus."

Ministeeriumi kantsler: Järviku jutus on vigu

Maaeluministeeriumi kantsler Illar Lemetti teatas laupäeval, et ministri jutt ei vasta täielikult tõele.

"Esiteks ei vasta tõele ministri väide, et hr Arumäe ei andnud talle volitus(t)e andmisega seotud soovitusi. Minister ise küsis neid soovitusi ja need ta ka sai ning neid ta ka arvestas. Üldvolitus jäi PRIA-le andmata, ühes kriminaalasjas anti erivolitus ja teises, mis oli seotud hr Arumäe advokaadibürooga, ei antud seda üldse," sõnas Lemetti.

"Kõik see toimus augusti lõpus ja septembri esimestel päevadel. Seejärel küsis minister Justiitsministeeriumi seisukohta volituse vajalikkuse osas ja sai alles 27. septembril vastuse, et PRIA-l pole volitust tarvis. Ka Justiitsministeeriumile saadetavat kirja muudeti hr Arumäe soovituste alusel, mistõttu sellel kirjal puudub ministeeriumipoolse koostaja nimi. Kas asi on sellega lõppenud ja selgus on majas? Ei ole, sest vaatamata Justiitsministeeriumi seisukohale on volituse puudumine kohtus vaidlustatud ja selle vaidluse lõpptulemus pole teada," lisas ta.

Seega võib tema sõnul volituse mitteandmine ühel hetkel ikkagi kaasa tuua olukorra, kus ministripoolne volituse andmisest keeldumine toob kaasa PRIA võimetuse esindada kohtus riigi huvisid ja seeläbi satub ohtu nii Eesti kui ka Euroopa Liidu finantshuvide kaitsmine.

Lemetti avalikustas ka oma väidete tõestuseks ministeeriumi sisese e-kirjade vahetuse. See aga ei meeldinud ministrile. "Niisiis maaeluministeeriumi kantsler Illar Lemetti on avalikustanud ametnike ja nõunike vahelise arutelu PRIA volituse teemal. Mida sellest arvata? Lemetti ise ilmselt usub, et on saatnud ajakirjandusele midagi sellist, mis kutsub esile valitsuskriisi. Paraku kõik need, kes lugeda oskavad, saavad kohe aru, et Lemetti on tulistanud paukpadruniga," lausus Järvik sotsiaalmeedias.

"Kirjavahetusest selgub, et Urmas Arumäe ja Maido Pajo ja teised asjasse puutuvad suhtlevad omavahel palju ning puudub kirjakoht, kus Urmas Arumäe mulle nõu annab. Kinnitan jätkuvalt, et Arumäe ei ole mul soovitanud volitusele kas allkirja anda või allkirjast loobuda," lisas minister.

Ta lisas, et kirjavahetus puudutab seda n-ö esimest volikirja, millele ta allkirja andsin. Süüdistus talle on aga tema sõnul n-ö teise volikirja osas, millest ta sai samade lisatud materjalide põhjal teada alles augusti lõpus. "See tähendab, et kantsler lihtsalt valetab," kirjutas Järvik. "Lemetti on tõestanud, et tema koht ei ole avalikus teenistuses."

Nõunik astus reedel tagasi

Maaeluministri Mart Järviku majavälise õigusnõuniku kohal töötanud Urmas Arumäe teatas reedel pärast uudiseid kriminaalmenetluse algatamisest tema suhtes ning valitsuskoalitsiooni teiste parteide esindajate kriitikast, et loobub ministri nõustamisest.

Urmas Arumäe saatis ministeeriumile ja erakonnale teate, et lõpetab ministrile õigusabiteenuse osutamise, vahendas maaeluministeeriumi kodupartei EKRE juht Mart Helme teatega.

Siseminister Mart Helme ütles sealjuures, et tunnustab Arumäe otsust, ning väitis, et Mart Järviku suunal tehtud rünnakud on alusetud ning poliitiliselt motiveeritud.

"Mart Helme avaldab lootust, et kriminaalasja algatamine Arumäe suhtes on alusetu ja mingit huvide konflikti või selle ärakasutamist advokaat Arumäe poolt PRIA suhtes ei ole tegelikult toimunud," seisis teates.

Helmed jäävad Järviku selja taha

Helme lisas, et minister Mart Järvikut erakond kindlasti tagasi ei kutsu. "Maaeluminister on teinud väga head tööd. Tema pihta suunatud rünnakuid tuleb võtta Reformierakonna ja sotside alatu infooperatsioonina."

ERRi andmetel sai Arumäest minister Mart Järviku mittekoosseisuline õigusnõustaja tänavu 3. mail palgaga 3100 eurot kuus.

Toetust Järviku jätkamisele väljendas eile hommikul ka rahandusminister Martin Helme. "Meie seisame oma ministri taga reservatsioonideta. Järviku tagandamine või tagasi kutsumine ei tule kõne allagi. Kui tema nõunikud on andnud talle halba nõu, siis tuleb läbi arutada nende nõunike sobivus, kuid ministrit see ei kõiguta," ütles Martin Helme sotsiaalmeedia vahendusel.

Nõuniku tagasiastumist nõudis peaminister

ERRile antud intervjuus ütles peaminister Jüri Ratas, et Urmas Arumäe ei peaks jätkama maaeluministri Mart Järviku nõunikuna. Ratas ütles, et peab kriminaalasja algatamist Urmas Arumäe suhtes väga tõsiseks.

"See on väga tõsine. Ja selles väga keerulises situatsioonis, kus ministri nõuniku osas on sellised kahtlused üleval, siis ma ei näe küll mingit võimalust, et ta jätkab ministri nõunikuna," ütles Ratas.

"Kui kahtlused osutuvad tõeks, tuleks ministril tagasi astuda"

Kui kolmanda koalitsioonipartneri ministrid Urmas Reinsalu ja Raivo Aeg jäid reedel oma väljaütlemistes ettevaatlikuks, olles esmajoones kriitilised nõuniku tegevuse suhtes ning justiitsminister Aeg soovitas sealjuures Mart Järvikul oma nõunikele piirid selgeks õpetada, siis Isamaa juhi Helir-Valdor Seederi suust tuli esimesena kommentaar, et tagasiastumine võiks oodata ka Järvikut ennast.

Etteheited ja süüdistused on praegusel juhul tõsised ja seepärast tõdes Seeder Postimehele, et "kui need tõeks osutuvad, siis peaks minister loomulikult tagasi astuma."

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960