Autor: Anu Jõgi • 19. november 2019

Soome pelgab Eesti listeeriat

Eelmisel nädalal selgus, et M.V.Wooli kalatööstusest leiti jälle listeeriabakter, praegu on see analüüsimisel.
Foto: Liis Treimann
Teeme kõik, et agressiivne listeeriabakter Eestist Soome ei leviks, ütles veterinaar- ja toiduameti peadirektori asetäitja Olev Kalda Soome uudisteportaalile Yle.

Yle kirjutas Eestis juba teada uudisest, et M.V.Wooli kalatööstusest leiti jälle listeeriabakter. Kas see on sama ohtlik tüvi, mis tehasest varem leiti, pole veel teada. Kalda sõnul selgub see paari-kolme nädala jooksul

Oktoobris tegi M.V.Wool tehases põhjaliku desinfitseerimise, Kalda sõnul ütlevad uued leiud, et see pole olnud piisav. Nüüd kalub M.V.Wool tehaste uut sulgemist, otsus tehakse lähipäevil.

Kalda sõnul pole sel aastal tehasest leitud agressiivse listeeriavormi ST1247 nakkust sel aastal Eestis esinenud. „Nulltolerants annab tulemust ja müügile pole jõudnud tarbijale ohtlikke tooteid. Kala võib Eestis osta ja süüa muretult,“ ütles ta.

Kalda ei pea ka tõenäoliseks, et agressiivne listeeriabakter Eestist Soome leviks. „Teeme kõik, et nii ei juhtuks. Eesmärk on see bakter täielikult ära hävitada.“

Soomes tuleb aastas listeeriajuhtumeid ette 40–90, märgib Yle.

Eile teatas M.V.Wool, et esitas veterinaar- ja toiduametile tegevuskava, mis näeb ette ajutist tootmise peatamist 2020. aasta alguses põhjalikuks suurpuhastuseks.

Samas rõhutas M.V.Wool, et põhjaliku puhastamise ja järelevalve tulemusena on tarbijateni jõudvad ettevõtte tooted ohutud, kuid soovib täielikult vabaneda listeeriabakterist ST1247 tehases.

Tegevuskava kohaselt on M.V.Wool valmis kuni kolmeks nädalaks peatama tootmise Harku tehases 15. jaanuaril 2020 ning Vihterpalu tehases 5. veebruaril 2020. Kava näeb ette klientide teavitamist minimaalselt üks kuu ette ning sellega seoses teatud toodete tarne peatamist selleks perioodiks.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960