Autorid: Mait Kraun, Põllumajandus.ee • 22. november 2019

Börs: Globaalsed piimahinnad tõusevad edasi

Nädala börsiuudised: Alžeeria huvi Prantsusnaa nisu vastu tõstis toidunisu hinda; Strategie Grains vähendas ELi pehme nisu külvipindala prognoosi; globaalsed piimahinnad tõusevad edasi; kohvifutuurid jõudsid viimase aasta tippu; nafta kahe kuu kõrgeimal tasemel.
Globaalsed piimahinnad tõusevad edasi
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

Nädala märksõnad:

•Nisufutuurid olid see nädal Euroopas tõusuteel, sest Alžeeria tunneb Prantsusmaa nisu vastu huvi ning konkurentsivõime eksporditurgudel on hea. Samuti vähendas Strategie Grains regiooni külvipindala prognoose.

•Toimus ka järjekordne Global Dairy Trade piimahindade oksjon, kus hinnad tõusid juba viiendat oksjonit järjest. Euroopas tõusis kooritud piima pulbri tonnihind juba 2600 euroni.

•Kohvifutuurid jõudsid viimase aasta kõrgeima tasemeni, sest turul oodatakse sellel hooajal defitsiiti. Samuti on Brasiilia suure osa oma varudest juba turule maha müünud.

•Nafta hind tõusis, sest oodatakse, et detsembri alguses toimuval OPECi kohtumisel otsustavad naftakartelli riigid tootmiskärpeid pikendada.

Toidunisu tõusis kolme nädala kõrgeima tasemeni

Toidunisu hinnad tõusid Euroopas nädala keskel viimase kolme nädala kõrgeima tasemeni, millele aitas kaasa Chicago futuuride taastumine ning Alžeeria huvi Prantsusmaa nisu vastu, vahendab Reuters.

Enimkaubeldud toidunisu detsembrikuu futuur kallines nädalaga kokku 1,1 protsenti, 179,5 euroni tonnist. Teisipäeval puudutas hind ka 180,5 euro taset, mis on kõrgeim alates 29. oktoobrist.

Alžeeria esitas nisutellimuse, mille kohaletoomise aeg oleks jaanuaris. Arvatakse, et Prantsusmaa täidab praktiliselt kogu tellimuse, sest Argentina uus saak ei ole veel konkurentsivõimeline.

“Prantsusnaa nisuturule lükkavad hoogu juurde eksporditurud,” ütles üks maakler. “Prantsusmaa müük Alžeeriale on vaat et juba kinnitatud.”

Tõsi, nädala teises pooles nisu veidi taandus, sest Alžeeria teatas neljapäeval, et plaanib oma nisueksporti piirata. Kui praegu imporditakse 6 miljonit tonni nisu aastas, siis edaspidi on maht 4 miljonit tonni. Turgude jaoks oli see üllatus ning nisuhinnad langesid.

Toidunisu detsembrikuu futuur (€/tonn). Allikas: Barchart.

Strategie Grains vähendas ELi nisu külvipindala prognoosi

Analüüsifirma Strategie Grains vähendas Euroopa Liidu järgmise aasta pehme nisu külvipindala prognoosi, sest tugevad vihmad on Lääne-Euroopas põllutöid seganud.

Igakuises raportis kirjutas Prantsusmaa analüüsifirma, et Euroopa Liidu pehme nisu külvipindala peaks 2020. aastal ulatuma 23,7 miljoni hektarini. Oktoobrikuisest prognoosist on see 200 000 hektari võrra madalam. Tänavu ulatus külvipindala 23,8 miljoni hektarini.

“Prognoosi vähendamine on tingitud vihmasest ilmast, mis on taliviljaga seotud põllutöid Suurbritannias ja Prantsusmaal edasi lükanud,” teatas analüüsifirma.

Ka teised analüütikud on kirjutanud, et lisaks nisule on raskusi ka näiteks odra külvamisega.

Globaalsed piimahinnad tõusevad edasi

Fonterra poolt korraldatud Global Dairy Trade piimahindade oksjonil kallinesid hinnad juba viiendat oksjonit järjest ning tuge pakkus globaalse pakkumise kitsenemine, vahendab Reuters.

GDT hinnaindeks tõusis 19. novembril toimunud oksjonil kokku 1,7 protsenti ning keskmiseks müügihinnaks kujunes 3481 dollarit tonnist. Eelmisel oksjonil tõusis indeks 3,7 protsenti.

“Hiljutist hinnatõusu on vedanud piimapulbrite kallinemine,” ütles NZXi analüütik Robert Gibson. “Tõenäoliselt on see seotud põhjapoolkera turuga, kus tootmine on hooajaliselt madalpunktis. Lõunapoolkera riikide varud on samal ajal vähenemas.”

Täispiima pulbri hind tõusis oksjonil 2,2 protsenti ning jõudis ligi kolme aasta kõrgeima tasemeni. Kooritud piima pulbri hinnad hüppasid 3,3 protsenti.

Piimahinnad.
Foto: Äripäev AS

Euroopas tõusis kooritud piima pulbri detsembrikuu futuuri hind 3,3 protsenti, 2608 euroni tonnist. Tegemist on enam kui aasta kõrgeima tasemega.

Teistest Euroopa toorainefutuuridest odavnes mais 0,1 protsenti ja jaanuarikuu futuur kaupleb 164 eurol tonnist. Rapsiseemnete hind tõusis aga 0,5 protsenti, 390 euroni tonnist. Valge suhkru kallines Londoni börsil 4,6 protsenti, 337 dollarini tonnist.

Kohvihinnad viimase aasta kõrgeimal tasemel

Arabica kohvifutuuride hind tõusis neljapäeval aga viimase aasta kõrgeima tasemeni, sest fondid loobuvad langusele panustavatest positsioonidest ning pakkumine kitseneb.

Märtsikuu arabica kohvifutuuri hind tõusis neljapäeval 5 protsenti, 1,16 dollarini naelast, viimati kauples hind nii kõrgel eelmise aasta sügisel.

Arabica kohvi pakkumine jõudis hiljuti rekordilise tasemeni, aga nüüd on see taanduma hakanud. 2019/20 hooajaks prognoositakse globaalset defitsiiti.

“Brasiilia on müünud suure osa eelmise ja selle aasta saagist juba maha. Nüüd ei taheta rohkem müüa, sest turg liigub üles,” ütles üks kaupleja Reutersile.

Nafta tõusis kahe kuu kõrgeima tasemeni

Nafta hinnad tõusid reedel ligi kahe kuu kõrgeima tasemeni, sest oodatakse, et OPEC+ suurendab oma tootmiskärpeid, vahendab Reuters.

Brenti toornafta kallines nädalaga kokku 3 protsenti ja WTI lisas 2,8 protsenti. Kummagi barrel maksis nädala lõpuks vastavalt 63,8 ja 58,2 dollarit.

Reuters kirjutas, et naftakartelli OPECi riigid ja Venemaa nõustuvad tõenäoliselt tootmiskärpeid kolme kuu võrra pikendama. OPECi kohtumine, kus kärpeid arutatakse, toimub 5-6. detsember. Praegused tootmiskärped kehtivad järgmise aasta märtsi lõpuni.

Samuti on vaja, et kõik liikmed kärbetest kinni peaks. Näiteks on sellega raskusi olnud nii Iraagil kui ka Nigeerial. “Kui need kaks riiki oma kärpelubadusi täidaks, siis väheneks päevane naftatootmine 300-400 000 barreli võrra,” nentis maaklerfirma PVM.

Rotterdami 95 bensiini hind tõusis 1,2 protsenti, 610 dollarini tonnist. Diislikütus kallines 2,4 protsenti, 600 dollarini. Kerge kütteõli tõusis 1,8 protsenti ning tonn maksab 581 dollarit.

Nafta hind.
Foto: Äripäev AS
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960