Autor: Põllumajandus.ee • 17. detsember 2019

Stressis taimed häälitsevad inimkõrvale kuulmatult

Taimed ei ole tuntud just kuigi valjuhäälsete olenditena. Kuid Iisraeli teadlased väidavad nüüd, et inimkõrvale kuuldamatut häält võivad taimed eriti stressiolukorras teha küll, vahendab uuringut ERRi portaal Novaator.
Stressis taimed häälitsevad inimkõrvale kuulmatult.
Foto: Pixabay

Itzhak Khait ja ta kolleegid Tel Avivi Ülikoolist panid tomati- ja tubakataimedest umbes 10 sentimeetri kaugusele mikrofoni. See tabas aeg-ajalt ultrahelisid sagedusega 20 kuni 100 kilohertsi.

Teadlased kirjutavad võrguvaramusse bioRxiv üles pandud eelretsenseerimata artiklis, et nende hinnangul võiksid näiteks putukad ja mõned imetajadki neid taimehelisid kuulda, ja isegi kuni viie meetri kauguselt.

Varasemates uuringutes on teised teadlased pannud mikrofoni otse taime külge ja registreerinud helisid, mille tekitavad taime juhtkoes ehk veesoontes lõhkevad õhumullid. Nüüd aga on esimest korda registreeritud taimehelisid taimest natuke eemal. On võimalik, et needki helid tekivad õhumullide lõhkemisest, kuid päris kindel see ei ole.

Loe pikemalt ERRi portaalist Novaator.

Pollumajandus.ee suurtoetajad:
Pollumajandus.ee toetajad:
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Turunduslahenduste osakondTel: 6670 105