Autorid: Meelika Sander-Sõrmus, Põllumajandus.ee • 8. jaanuar 2020

Kalev Laas: Väderstad´i uuendused teevad põllutööd lihtsamaks

Põllutööde aluseks on kindlasti ka kvaliteetne põllutehnika. Mida uut on pakkuda Väderstad´il meie põllumeestele uuel hooajal, sellest rääkis Talinisu Põllukoolis osalejatele Kalev Laas.
Väderstad´i hooldusinsener Kalev Laas.
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

Põllumehed, kes külastasid tänavu novembris Agritechnica messi Saksamaal, said juba seal näha ka kõiki Väderstad´i uuendusi. Kes aga ei saanud seal osaleda, see sai Väderstad´i hooldusinsener Kalev Laasilt kogu olulise info.

MIS TOIMUS?

4. detsembril 2019 kogunesid Sadalas teraviljakasvatajad, et võtta kokku Talinisu Põllukooli hooaeg. Seda Eestis ainulaadset praktilist koolitust korraldasid ühiselt viis firmat: Rannu Seeme, Yara, Syngenta, BASF ja Väderstad.

Esimesena tutvustas Laas tsentraalse täitmisfunktsiooniga väga kiiret Tempo täppiskülvikut Tempo L. “See on maailmarekordi püstitanud täppiskülvik, millel on väga suur töökiirus. Tsentraalne täitmisfunktsioon tähendab, et iga sektsiooni seemnepunkri täitmise asemel saab taimekasvataja nüüd täita üht 3000-liitrist seemnepunkrit. Seemnete laialijaotamise reasektsioonide vahel teostab Tempo külvik, tehes seda kiirelt ja täpselt. Tsentraalse täitefunktsiooniga saab taimekasvataja ühe tööpäeva jooksul senisest rohkem külvatud, seeläbi suureneb tootlikkus ja sooritatav töömaht,” rääkis Laas.

Põllutööde aluseks on kindlasti ka kvaliteetne põllutehnika.
Foto: Jesper Anhede

Tsentraalne täitmissüsteem töötab pneumaatilise süsteemina, mis Tempo täpseid seemneannusteid pidevalt seemnega varustab. Kui seeme on annustikettalt eemaldunud, tagab patenteeritud PowerShoot tehnoloogia väga korraliku külvitulemuse, viies seemne tugeva õhuvooluga läbi seemnejuha külvivakku. Uus tsentraalne täitefunktsioon on saadaval Tempo L täppiskülvikutel 12, 16, 18 või 24 reareasektsiooniga masinatel, mis suudavad külvata kõiki enamlevinud põllukultuure. “See masin on saadaval 2021. aasta alguses,” andis Laas teada.

Ka rääkis Laas mõne sõnaga uuest Tempo WideLining süsteemist. See reavahe muutmise seade on maailma esimene tehnoradade tegemise süsteem, mis võimaldab taimekasvatajal laotada läga maisipõllule ilma, et saagipotentsiaal seetõttu langeks. “Selle asemel, et lägalaoturile tehnoradu ette valmistada sektsioone sulgedes, muudab WideLining täppiskülviku reavahet automaatselt. WideLining tagab, et kõik sektsioonid külvavad alati täisvõimsusel, seega hoitakse saagikus põllul kõrge,” ütles Laas.

WideLining on täisautomaatne ja integreeritud Väderstad E-Control iPad´i-põhisesse juhtimissüsteemi. “Kui WideLining on aktiveeritud, teeb masin põlluarvutuse ja reguleerib sektsioone automaatselt, et luua tehnorajad vastavalt lägalaoturi töölaiusele.”

WideLining tehnoloogia on saadaval alates 2020. aasta teisest poolest.

Veel esitles Kalev Laas Väderstad´i NZ Extreme 1250 ja -1425 külvieelset kultivaatorit reavahega 7,3cm. „See 12,5 ja 14,25-meetrine masin on Väderstad´i kõige laiem masin kogu Euroopa turul. NZ Extreme tipptootlikkus on saavutatud tänu hoolikalt valitud toormaterjalidele ja uuele innovaatilisele ehitusele. Selle masinaga tuleb põllutöömasinate tööstusse mitu uut patenteeritud lahendust, neist üks on tugev ja ainulaadne piide kinnitus. Uue kultivaatori Extreme pii purustab mullakamakad, hoiab täpset töösügavust ja tasandab täielikult põllu,“ lubas Laas. „Tagamaks täpset põllukontuuri järgimist, on NZ Extreme ehitatud 5-sektsioonilisest raamist, mis suudab kohanduda põllupinnaga ja hoida valitud töösügavust. Seda võimet suurendab veelgi uuenduslik kaalujaotus, nutikas ratta seadistamine ja masina jõulisus.“

NZ Extreme 1250 ja -1425 tootmist alustatakse alles 2021. aastal peale põllukatsete lõppemist.

Viimase uuendusena tõi Laas välja E-Control Mobile rakenduse, mille saab tasuta nutitelefoni laadida ning põllumees saab selle abil oma Väderstad´i masinat kalibreerida vaid mobiiltelefoni kasutades. “Kuna nutitelefon on masinaga juhtmevabas ühenduses, saab põllumees kalibreerimise ajal vabalt ringi liikuda, sellise lahenduse eeliseks on paindlikkus ja mobiilsus. Kui põllumees on Väderstad E-Control mobiilirakenduse oma nutitelefoni alla laadinud, saab ta oma telefoni Väderstad´i masina kaitstud ja turvalisse juhtmevabasse võrku ühendada,” selgitas Laas.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960