Autor: Põllumajandus.ee • 17. jaanuar 2020

Eurostat plaanib tänavu suurt põllumajandusloendust

Iga liikmesriik peab koguma andmeid iga põllumajandustootja ja talu kohta, mis ületab nende riigi teatavaid näitajaid.
Loenduse käigus kaardistatakse loomad, loomade pidamine, tööjõud jne.
Foto: Pixabay

Loendusi viiakse läbi iga 10 aasta järel vastavalt ÜRO Toidu- ja Põllumajandusorganisatsiooni (FAO) soovitustele. 2020. aasta voor viiakse läbi põllumajanduse loenduse ülemaailmse programmi raames ja seda täiendavad valimiandmete kogumised, mida korraldatakse iga 3-4 aasta tagant kümneaastaste loenduste vahel (talude struktuuriuuringud).

Euroopa Liidus tehakse igale liikmesriigile ülesandeks koguda andmeid iga põllumajandustootja ja talu kohta, mis ületab nende riigi teatavaid näitajaid. See tähendab, et kogutakse andmeid koguni 10,5 miljoni põllumajandusettevõtte kohta (2016. aasta andmetel) ELis.

Milliseid andmeid kogutakse?

ELi 2020. aasta põllumajandusloendusel kogutakse umbes 300 muutujat, mis hõlmavad põllumajanduse erinevaid aspekte, näiteks talu ja põllumajandusettevõtja üldised karakteristikud, maa, kariloomad, tööjõud, loomade pidamine ja maaelu arengu toetusmeetmed. Kõigi nende laiaulatuslike aspektide raames kogutakse märkimisväärsel hulgal andmeid. Näiteks on seal teave farmide suuruse, taludes töötavate inimeste arvu, nende vanuse ja soo, põllumajandusettevõtete juhtide väljaõppe taseme, loomapidamishoonete ja sõnniku käitlemise kohta. Loendusandmed käsitlevad aastat 2020 (välja arvatud Portugal, kus andmed on 2019. a. kohta).

Milline on Eurostati roll?

Eurostati ülesanne on töötada välja õigusaktid, millega luuakse raamistik ELi põllumajandusloendusele. Eurostat hakkab alates 2021. aastast saama andmeid miljonite Euroopa talude kohta igast liikmesriigist, suurem osa andmeid saabub 2022. aasta esimeses kvartalis. Selle ülesanne on tagada andmete kvaliteet; isikuandmete anonüümseks muutmine; koondada andmeid, et saada EL-i kogusummad või keskmised väärtused; liita andmed oma andmebaasi ja analüüsida tulemusi (analüüsi näited leiate Eurostati põllumajanduse, metsanduse ja kalanduse statistika statistikaraamatus 2018. Vaata SIIT).

Eurostat alustab põllumajandusloenduse tulemuste avaldamist 2022. aasta teisel poolel. Neid tulemusi kasutavad avalikkus, teadlased, põllumehed ja poliitikakujundajad põllumajandussektori olukorra ja põllumajanduse keskkonnamõju paremaks mõistmiseks. Loe lähemalt SIIT.

Ene Kärner, Eesti põllumajandusorganisatsioonide esindaja Brüsselis

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960